Rudeninė Švėkšnos parko pasaka „Mes už šviesą“  

Danutės Gailiūnienės muotr.

Spalio 22-23 dienomis vyko moliūgų- žibintų šventė „Mes už šviesą“, tačiau tai kas čia vyko labiau būtų galima pavadinti rudenine Švėkšnos pasaka.

Visa ši istorija būtų ne visai teisinga, jei jos nepradėtume nuo tų akimirkų, kuomet Švėkšnos „Saulės“ gimnazijos mokiniai jau beveik visą savaitę prieš šventę skobė ir ruošė moliūgus, kurių didžiąją dalį padovanojo vietos ūkininkai. Sunku žodžiais perteikti koks vienybės jausmas apima, kai visa mokyklos bendruomenė dirba vieno tikslo link, kaip krykštauja Švėkšnos lopšelio- darželio auklėtiniai nešini, kartu su tėveliais sukurtais moliūgų žibintais.

Spalio 22d.  rytą nerimą kėlė besikaupiantis lietus ir smarkus vėjas. Penktadienio vakarą išsipildo visos prognozės ir miestelis paskendo lietaus pursluose, o savo nenumaldomą šokį ima šokti ne tik šviesų instaliacijos, bet ir gamtos stichijos. Nepaisant prasto oro, į moliūgų šventę atvyko patys drąsiausi. Tą vakarą Švėkšnos šv. Apaštalo Jokūbo bažnyčioje skambėjo  sakralinės muzikos mišraus choro „Laudamus“ ir vokalinių ansamblių „Mingė“ ir „Vaivora“ atliekama muzika. Sinagogoje eksponuota ambrotipų  paroda, parko viloje „Genowefa“ buvo galima apžiūrėti fotografų Danutės Gailiūnienės, Vytauto Marcinkevičiaus bei dailininkės Dianos Behm darbų parodas, o ant Dianos tvenkinio buvo demonstruojama 3D projekcija apie Švėkšnos istoriją.

Šeštadienis išaušo žadantis kur kas geresnį orą, tad didžiausi stebuklai ir įvyko tądien. Prieš sutemstant vėl sužibo moliūgų žibintai, o į miestelį plūstelėjo smalsuoliai iš visos Lietuvos.

Daug žmonių su dideliu susidomėjimu lankė Švėkšnos šv. Apaštalo Jokūbo bažnyčią, stebėjosi jos architektūra, ją puošiančiu didžiausiu Lietuvoje šiaudiniu sodu, bei lankytojams atvertu bažnyčios bokštu ir jame surengta paroda liturgine tema. Tačiau be viso šito dauguma smalsuolių atvyko pamatyti tų nuostabiųjų moliūgų. Jų gausos ir meniško išraižymo įvairovės. Moliūguose buvo galima atpažinti net žmonių portretus ar gerai žinomų filmų personažus. Ir visą šią moliūgų žibintų magiją vainikavo 3D projekcija ant vandens ir šviesų instaliacija parke.

Kiek žmonių atvyko į jubiliejine 10-ą moliūgų šventę tesuskaičiavo tik parke tyliai šnarantys medžiai.

Tas magiškas visos miestelio bendruomenės sukurtas rezultatas verčia didžiuotis ir džiaugtis savo kraštu ir žmonėmis, nes MES UŽ ŠVIESĄ.

Projektą finansavo Lietuvos kultūros taryba, Šilutės rajono savivaldybė.

Daugiau nuotraukų rasite čia..

Be the first to comment on "Rudeninė Švėkšnos parko pasaka „Mes už šviesą“  "

Leave a comment

Your email address will not be published.


*