Rimantas Černiauskas pagerbtas karališkame miestelyje

Šeštadienį Švėkšnoje buvo atidengta atminimo lentelė, žyminti, jog Šilutės F.Bajoraičio viešosios bibliotekos Švėkšnos filialo skaitykla nuo šiol vadinsis Rimanto Černiausko vardu. Taip pagerbtas iš Švėkšnos kilusio ir Amžinybėn prieš penkerius metus išėjusio rašytojo atminimas. Prisiminti Rimantą, pabendrauti su jo šeima atvyko daugybė rašytojo draugų, bičiulių bei bendraminčių. O pavadinime minima karališka vieta – ne iš piršto laužta…   

Atminimui pasirinkta rugsėjo10-oji ne šiaip sau: šeštadienį Rimantas Černiauskas švęstų savo 66-ąjį gimtadienį. Tad lyg nejučiomis pas į svečius vėl suvažiavo didelis būrys draugų ir bičiulių, kurie paprastai rinkdavosi jo namuose. Tik šį kartą visi atvyko į Švėkšnos biblioteką.

Po atminimo lentelės atidengimo svečiai, švėkšniškiai buvo pakviesti į bibliotekos antrąjį aukštą, kur jo atminimui buvo atidaryta artimo Rimanto draugo, fotografo, menotyrininko Petro Šmito fotografijų paroda. Nuotraukose – sustabdytos akimirkos iš R.Černiausko gyvenimo. Ir tik vienoje, kaip pastebėjo kažkuris iš žiūrovų, rašytojas nesišypso. Tai nestebino, nes daugelis Rimantą prisimena kaip žmogų, su kuriuo neįmanoma susipykti.

R.Černiausko auklėtoja Ona Pintverienė pasidalino atsiminimais iš tų laikų, kai būsimasis rašytojas buvo žingeidus, gerai besimokantis moksleivis. Jo sidabro medaliu įvertintame brandos atestate buvo tik vienas ketvertas (anais laikais) iš matematikos. Matyt, norėdamas gerai ją išmoti ir pasirinko matematikos mokytojo studijas. Vėliau visą gyvenimą matematikos pamokas dėstė įvairiose Klaipėdos mokyklose. Savo kalbą O.Pintverienė baigė 2003 metais žurnale „Baltija“ skelbtame apsakyme „Gyvybės atsiradimas“ parašytu labai iškalbingu Rimanto sakiniu.

Bičiulį prisiminti atvyko jo draugai – rašytojas Juozas Šikšnelis, juvelyras Saulius Bertulis, teatrologas Petras Bielskis, saksofonistas Pranas Narušis. Jis improvizavo instrumentu bičiuliui prieš renginį bei jo metu. Pagerbti bičiulio R.Černiausko, pabūti jo artimųjų rate atvyko ir draugai iš Kaliningrado – rašytojai Boris Bartfeld ir Oleg Gluškin. Su jais siejo artima draugystė, bendri literatūriniai darbai, kūrybiniai sumanymai. Susirinkusieji tądien kalbėjo apie jo draugiškumą ir gerą charakterį.

R.Černiausko bičiulis aktorius Aleksandras Šimanskis priminė įvykdęs kažkada duotą pažadą įgarsinti Rimanto rašytas „Tolminkiemio noveles“, kurias jau po mirties baigė rengti ir knygą išleido jo dukros ir šeima. Tuo pačiu aktorius prisiminė atvejį apie karališkus asmenis. Humoro nestokojantys bičiuliai, su Rimantu priešakyje, karališkais asmenimis vadino tuos, kurių pavardės prasideda raide su kepurėle: Černiauskas, Šmitas, Šikšnelis. Prisiminęs vieną juoką sukėlusį atsitikimą iš senų laikų, A.Šmanskis pasidžiaugė, kad nors ir daug kur galėtų būti R.Černiausko vardo skaityklos, tačiau pirmiausiai tais atsitiko karališkoje gyvenvietėje – Švėkšnoje.

Organizacinių šio atminimo rūpesčių ėmėsi Švėkšnos „Tėviškės“ draugija, Šilutės F.Bajoraičio viešojo biblioteka ir vietos seniūnija. O atminimo lentelę pagamino vietos meistras Vaidas Bliūdžius.

Be the first to comment on "Rimantas Černiauskas pagerbtas karališkame miestelyje"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*