Renginių programa Europos dienai Šilutėje paminėti

Europos Sąjunga (ES) gegužės 9-ąją šventė Europos dieną – kasmetinę tarptautinę šventę, simbolizuojančią Europos taiką ir vienybę. Prie šios dienos paminėjimo kasmet prisideda ir Šilutės Fridricho Bajoraičio viešoji biblioteka, kurios partnerė rengiant šią šventę yra Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje. Dalinį finansavimą Europos dienai Šilutėje paminėti skyrė Lietuvos kultūros taryba ir Šilutės rajono savivaldybė.

Projekto „Renginių programa „ES galimybės, kuriomis džiaugiamės kartu“ (vadovė – direktorė Laima Dumšienė) tikslas – 2019 metais Šilutėje paminėti Europos dienos šventę, didinant bendruomenės informuotumą ir švietimą apie Europoje vyksiančius Europos Parlamento rinkimus, Europos Komisijos įgyvendinamas kampanijas „#EUandMe“ ir „ES drauge saugiau“ bei paminėti 15-os metų Lietuvos narystės Europos Sąjungoje sukaktį.

Gegužės 8 d. vyko žinių ringas „Piliečių balsas ES – balsuojam!“, kurio dalyvius pasveikino Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos direktorė Laima Dumšienė. Ji, palinkėjusi žaidėjams sėkmės, pakvietė peržiūrėti Šilutės rajono savivaldybės mero Vytauto Laurinaičio vaizdo įrašą, kuriame pasidžiaugė Lietuvos naryste Europos Sąjungoje, kultūriniais mainais ir priimamais sprendimais Europos Sąjungoje, kurie įtakoja mūsų piliečių kasdieninį gyvenimą ir jaunos kartos lūkesčius.

Šiai progai ir buvo skirtas žinių ringas, kuriame dalyvavo komandos: „TAU“, „Bočių balsas“, „JKL“, „Pareigūnai“, „Stabdyk nusikalstamumą“, „Saugi kaimynystė“, „Moterų seklyčia“, „Ekspromtu“, „Policijos rėmėjai“, „Svajokliai“. Žaidimą sudarė 5 turai, kuriuose dalyviams reikėjo žinių apie Europos Parlamentą, kampaniją „#EUandme”, siekiančią parodyti, ką Europos Sąjunga daro vardan piliečių, komunikacijos kampaniją „ES drauge saugiau”, kurios tikslas – plačiau informuoti apie tai, kaip ES saugo savo piliečius nuo globalių grėsmių ir kitų pavojų, Lietuvos narystę ES ir  Europos muziką. Žaidimo partneris – TAVPK Šilutės rajono policijos komisariatas.

Žinių ringo „Piliečių balsas ES – balsuojam!“ nugalėtojais tapo Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato (TAVPK) Šilutės rajono policijos komisariato komanda „Pareigūnai“, surinkusi 27 taškus. Antroji vieta atiteko komandai „Policijos rėmėjai“ (26 taškai), o trečioji vieta – komandai „Stabdyk nusikalstamumą“ (25 taškai). Kiekvienas komandos narys buvo apdovanotas prizais ir visi pakviesti pratęsti renginių programą bibliotekos kiemelyje vykusioje vakaronėje.

Smagi kaimiškos muzikos ansamblio „Karčema“ koncertinė programa „Vėl gegužio žiedai…“ išjudino visus susirinkusius. Jie kartu su atlikėjais dainavo populiarias lietuvių ir Europos dainas, lingavo ir šoko.  Legendinę, daugelio lietuvių pamėgtą dainą „Vėl gegužio žiedai“ ansamblio vadovas Vygantas Stoškus pakvietė scenoje dainuoti pačius jauniausius vakaronės dalyvius. Puikiausiai šokėjų porai atiteko ansamblio „Karčema“ įsteigtas prizas – kompaktinis diskas „Teisingos žuvienės ir žvejybos dainos“. Svečiai vaišinosi bibliotekininkų ant laužo virtu daržovių šiupiniu, bandelėmis su lašinukais, kava, arbata, sausainiais, klausėsi muzikos, bendravo.

Gegužės 9 d. renginių programa tęsėsi, kviesdama aplankyti Šilutės ir Neringos suaugusiųjų dailės studijų parodą „Du krantai“. Ištisą dieną visi norintys bibliotekoje galėjo dalyvauti jau dešimtą kartą vykstančiame žinių apie ES patikrinimo konkurse „Europos egzaminas‘2019“ ir išbandyti savo jėgas atsakant į įvairius klausimus apie ES, jos istoriją, institucijas, kultūrą, geografiją, kalbas ir kt.

Renginių dalyviai turėjo progą virtualiai „Pasivaikščioto po Europą” ir susipažinti su ES šalimis, jų sostinėmis, įžymiomis vietomis ir kultūra, suprasti, kad kiekvienas miestas yra neatskiriama Europos bendruomenės dalis.  Lankytojai virtualių akinių, pultelių pagalba galėjo vaizdus priartinti arba nutolinti, pasinerdami į virtualią realybę ir keliauti po Europos sąjungą: aplankyti Prancūzijos sostinę – Paryžių, Vokietijos – Berlyną, Olandijos – Amsterdamą, pabūti virtualiame ture po Anglijos, Italijos ir Portugalijos žymiausias lankomas vietas.

Europos dienos vakarą F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje įvyko neeilinis reginys – kūrybinis vakaras-susitikimas „Liekantiems būti“ su Lietuvos nacionalinės kultūros ir premijos laureatu, teatro ir kino aktoriumi, skaitovu, dainų kūrėju ir atlikėju Vladu Bagdonu. Šiais metais jam suteiktas auksinis scenos kryžius už nuopelnus teatro menui. Dar 1983 m. teatro kritikė Dana Rutkutė pirmoji ištarė šiuos žodžius „Šis aktorius jau atėjo į teatrą meistras…“.Vėliau visiems, kuriems teko dirbti su juo kartu, piršosi ši mintis.

Aktoriaus vaidmenų gausa scenoje: nuo „Fausto“, „Otelo“ Eimunto Nekrošiaus režisuotuose spektakliuose iki epizodinių vaidmenų savo buvusių mokinių spektakliuose. Sukurta nemaža vaidmenų tiek lietuvių, tiek kitų šalių meniniuose ir dokumentiniuose filmuose. Iki smulkmenų ištobulinta taisyklinga lietuvių kalba tekstuose. Žinomo aktoriaus namuose buvo kalbama lenkiškai, gatvėje rusiškai. Su lietuvių kalba Vladas Bagdonas susipažino tik pradėjęs lankyti mokyklą, o ištobulino ją važinėdamas po literatūrinius vakarus.

Išskirtinis talentas lydi šią asmenybę dėl ypatingo talento „pajausti“ auditoriją ir ją pavergti. Autorinis kūrybos vakaras, sausakimšoje bibliotekos salėje apsupo dalyvius ypatingu kūrėjo žavesiu. Dainas keitė eilės, eiles pagyvino humoristiniai posakiai. Jausmų pynė keitėsi, įtraukė visus dalyvius, bangavo nuo prasmingų, išgyventų iki nuoširdaus juoko pliūpsnius sukeliančių autoriaus tekstų. Žinomos dainos, tapusios hitais, sujungė visus. Vakaras dalyviams neprailgo, praėjo maloniai ir prasmingai. Tai buvo jausmų repeticijos visiems…

Iki kitos Europos dienos!

Bibliotekos informacija

Be the first to comment on "Renginių programa Europos dienai Šilutėje paminėti"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*