Rajono tautodailininkų darbai įvertinti „Aukso vainikais“  

Penktadienį Kretingos muziejuje buvo apibendrinta šių metų Vakarų Lietuvos regiono tautodailininkų darbų – konkurso paroda. Džiugu, kad dviejų Šilutės rajono atstovių – Violetos Benetienės bei Rūtos Emigart Čiuželienės – darbai buvo įvertinti trečio laipsnio diplomais. R.E.Čiuželienė apdovanota už nuostabius karpinius, o V.Benetienė – už veltus delmonus senųjų baltų mitologijos motyvais. Kalvis iš Vilkyčių Darius Vilius buvo įvertintas paskatinamuoju  diplomu. Diplomu už 50 metų veiklą bei darbus įvertinti iš šios parodos grįžo ne tik mūsų krašte, bet ir visoje Lietuvoje žinomi tautodailininkai Angelė ir Vytautas Raukčiai. Šioje parodoje karpinius taip pat demonstravo ir Birutė Servienė.        

Rusniškė V.Benetienė vėlimo menu susidomėjo išėjusi į užtarnautą poilsį. Jai didelį įspūdį padarė tautodailės paroda Kretingoje ir ten demonstruoti iš vilnos velti papuošalai. Kitais metais Vainute buvo surengti mokymai, kaip reikia velti. Nuo tada tai tapo labai rimtu pomėgiu, galima sakyti, net gyvenimo būdu.

Savo darbus ji kuria remdamasi baltų mitologija, kurią neblogai pažino iš senesnių savo pomėgių. Nors yra sukūrusi įvairių papuošalų, tačiau jau keletą metų velia Mažosios Lietuvos moteriško kostiumo dalį delmoną. O kiekvienas jų skirtas mūsų protėvių gerai pažintai mitologinei būtybei. Ne tik smagu žiūrėti jos darbus, bet ir klausytis ją pasakojant apie tą dievybę. Pavyzdžiui, vienas paskutiniųjų jos darbų skirtas Sovijui, kurį pažinti padėjo filosofas Gintaras Beresnevičius. Ši būtybė laikoma pradėjusi pagonišką paprotį deginti mirusiųjų kūnus. Įdomu, kad visas pasakojimas apie šią mažai žinomą dievybę raiškiai atsispindi jos delmone: pradžioje – po mirties palaidotas žemėje jis kentėjo nuo žemės gyvių. Antrą kartą palaidotas medyje – neturėjo ramybės per paukščius. Ir tik kremuotas Sovijus pajuto palaimą ir ramybę. Visas šis pasakojimas lyg įveltas jam skirtame delmone.

Surengusi parodas V.Benetienė pristatydama savo darbus lankytojams pasakoja apie tą delmone įpintą dievybę. Vėliau parodos lankytojai gali apie ją perskaityti autorės kruopščiai paruoštame pasakojime.

Sveikiname šiuos Šilutės tautodailininkus ir džiaugiamės, kad Šilutėje yra tiek kūrybingų kūrėjų.

Nuotraukoje:
Praėjusių metų rudenį V.Benetienės veltinių paroda buvo surengta Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje Klaipėdoje.  

1 Comment on "Rajono tautodailininkų darbai įvertinti „Aukso vainikais“  "

  1. kristina | 2016-05-02 at 20:10 |

    Labai smagu būtų skaityti, jei ne begalė gramatinių ir stiliaus klaidų. Linkiu sėkmės.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*