Pūtikų varžybos tiesiog Šilutės scenoje

Bendra „Blėkvario“ ir „Pamario brass" orkestrų ir varžytuvių dalyvių fotografija. Judrės Railienės nuotrauka.

Šeštadienį, gruodžio 1 dieną, Šilutės kultūros ir pramogų centre vyko neįprastos varžybos. Čia scenoje varžėsi du pučiamųjų orkestrai – Šilutės „Pamario brass“ ir Biržų kultūros centro „Blėkvaris“.

Idėja pasivaržyti tarpusavyje orkestrams priklauso broliams Jurgiui ir Pranui Dapšauskams. Jurgis vadovauja Vilniaus orkestrui „JD brass“, o Pranas – Biržų orkestrui „Blėkvaris“. Brolių vadovaujamų varžybų jau buvo surengtos dvi. Į trečiąsias pasiūlė įsijungti šilutiškio Gražvydo Railos vadovaujamam „Pamario brass“ orkestrui. Šeštadienį vyko lyg ir pirmas etapas, nes balandį – „Pamario brass“ vyks į Biržus.

Varžybos Šilutės scenoje buvo labai nesudėtingos, tačiau intriguojančios: į viršų išmesta moneta lėmė, kuris varžytuvių dalyvis pradeda grojimo etapą. Jų iš viso buvo penki, kuomet orkestrai paeiliui groja po du kūrinius. Etapo nugalėtoją lemia žiūrovai: kam plojama bei kitokiais garsais reiškiamas didesnis palaikymas, tas orkestras ir skelbiamas etapo nugalėtoju. O garsas buvo matuojamas specialiu garso matuokliu.

Šilutėje varžybos vyko taškas į tašką ir tik paskutinis etapas lėmė šilutiškių „Pamario brass“ pergalę. Žinoma, iš Šiaurės Lietuvos atvykusiam į pamarį „Blėkvariui“ varžytis buvo labai sudėtinga neturint palaikymo komandos. Tačiau šilutiškius žiūrovus papirko ir simpatiją svečiams lėmė labai jaunas pūtikų amžius – su „Pamario brass“, kurį sudaro Meno mokyklos mokytojai ir jau suaugę jų buvę mokiniai, varžėsi Biržų meno mokyklos mokiniai. Ypač daug emocijų orkestras sulaukė tuomet, kai varžytis išėjo solistai. Su „Blėkvariu“ dainavo orkestro vadovo žmona Asta Lazdauskaitė – Dapšauskienė. Ji į sceną su savimi atsivedė du vaikus. Mamai dainuojant vienas ramiai sėdėjo kėdėje, o kitą orkestro vadovas P. Dapšauskas grodamas savo partiją laikė rankose. Tai buvo labai emocianalus momentas. Šilutiškių pusėje dainavo buvęs orkestro muzikantas, nesenai Aviacijos mokyklą baigęs Daumantas Matulis. Be jų, varžytuvių viduryje porą nuoširdžių dainų padainavo Šilutės kultūros ir pramogų centro moterų vokalinis ansamblis „Vaivora“, vadovaujamas Gražinos Liaudanskienės.

Kad ir kokių simpatijų sulaukė Biržų „Blėkvaris“, tačiau paskutiniame etape į priekį įsiveržė „Pamario brass“. Po Šilutės kultūros ir pramogų centro direktorės Jūratės Pancerovos padėkų orkestrantams bei solistams, abu kolektyvai sugrojo ir bendrą kūrinį.

Judrės Railienės nuotraukos.

001 002 005

Be the first to comment on "Pūtikų varžybos tiesiog Šilutės scenoje"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*