Protų turnyre apie gimtąją kalbą susirungė septintokai

Komanda, turnyro nugalėtoja.

Jau trečius metus iš eilės Šilutės rajono savivaldybės Fridricho Bajoraičio viešoji biblioteka bei jos filialai dalyvauja Valstybinės lietuvių kalbos komisijos organizuojamoje iniciatyvoje – Lietuvių kalbos dienų renginiuose.

Ta proga kovo 13 dieną Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje vyko protų turnyras „Tautiškumo puoselėtoja – lietuvių kalba“, kuriame dalyvavo Šilutės Pamario pagrindinės mokyklos septintokai (mokyt. Nijolė Kungelienė). Moksleiviai, burtų keliu suskirstyti į 5 komandas (A, B, C, D, E), susirungė trijuose žaidimo turuose. Pirmajame teko prisiminti Lietuvių kalbos pamokose įgytas žinias ir atsakyti į klausimus, susijusius su lietuvių kalbos kilme, abėcėlės sudarymo ypatumais, taisyklinga žodžių vartosena ir pan. Antrajame moksleiviai suko galvas bandydami atspėti lietuvininkų tarmės žodžių reikšmes, prietarus, mitologines būtybes. Muzikinis turas, kaip visada, buvo pats linksmiausias. Pastarajame atsakinėti reikėjo tik išklausius kūrinio ištrauką. Visi kūriniai buvo susiję su Lietuva.

Susumavus rezultatus paaiškėjo, kad moksleivių žinios apylygės. Net trys komandos surinko vienodą taškų skaičių. Tokiu atveju pasitelkta bibliotekos turima išmani įranga – aktyvaus atsako sistema „Active Vote“, skaičiuojanti ne tik komandų teisingus atsakymus, bet ir tai, kiek laiko komanda užtruko atsakyti į klausimą. Pasinaudojus šia galimybe, protų turnyro „Tautiškumo puoselėtoja – lietuvių kalba“ čempione paskelbta komanda „C“.

Lietuvių kalbos dienos prisideda prie lietuvių kalbos sklaidos Lietuvoje ir užsienyje, stiprina lietuvių kalbos mokymosi motyvaciją, didina lietuvių kalbos prestižą.

Dalia Bardauskienė,
Informacijos sk. vyr. bibliotekininkė

Be the first to comment on "Protų turnyre apie gimtąją kalbą susirungė septintokai"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*