Prasideda rašytojo H.Zudermano jubiliejaus renginiai

Vokiečių rašytojo Hermano Zudermano (Hermann Sudermann), gimusį 1857 metų rugsėjo 30 dieną, 160-ąjį gimtadienį Šilutė pradeda minėti trečiadienį, rugsėjo 27 dieną.

Šilutės kultūros ir pramogų centre tos dienos pavakare rengiamas kino vakaras. Jis bus dviejų dalių: pirmojoje, kuri prasidės 17 valandą, numatyta mėgėjiškų moksleivių trumpo metražo kino filmų ir filmuotų siužetų konkurso „Mano kraštas – Mažoji Lietuva“ dalyvių darbų peržiūra ir nugalėtojų apdovanojimas. 18 valandą prasidės pirmojo Amerikoje (Holivude) sukurto vokiečių kino režisieriaus F.W.Murnau filmo „Saulėtekis: daina apie du žmones“ (1927) peržiūra. Jis sukurtas pagal rašytojo H.Zudermano „Kelionę į Tilžę“.

Frydrichas Vilhelmas Murnau – vienas įtakingiausių nebyliojo kino laikotarpio Vokietijos kino režisierių. „Saulėtekis“ buvo sėkmingas šio režisieriaus debiutas Amerikoje – pirmasis jo projektas Holivudo „Fox Film” korporacijai. Tuomet tai buvo pirmasis vaidybinis filmas su sinchronizuotu Hugo Riesenfeldo kurtu garso takeliu.

Trečiadienį Šilutės kultūros ir pramogų centre rodomas „Saulėtekis: daina apie du žmones“ turės lietuviškus subtitrus. Šio filmo peržiūrą šilutiškiams H.Zudermano jubiliejaus proga dovanojo Vilniuje esantis Getės kultūros institutas. Mėgėjiškų filmo nugalėtojai bus apdovanoti šio instituto dovana – kelione į Vilnių, kur lankysis su filmų kūrimu susijusiose vietose.

Ketvirtadienis – Teatro diena. Šilutės kamerinis teatras kviečia šilutiškius į spektaklį „Namo statymas“. Jis sukurtas pagal H.Zudermano apysaką „Jonas ir Erdmė“. Inscenizacijos autorius ir režisierius šilutiškis Sergėjus Paciukas. Muziką jam sukūrė Anglijoje gyvenantis kompozitorė Egidija Medekšaitė, spektaklio choreografė – Joana Boguckaitė.

Be šilutiškių kamerinio teatro aktorių Almos Rimkevičiūtės ir Vytauto Bartuškos, jame vaidina ir du jauni Klaipėdos universiteto Menų akademijos absolventai, aktoriai Kamilė Andriuškaitė ir Jonas Viršilas.

Šis spektaklis bus rodomas ir ketvirtadienį, ir penktadienį. Jubiliejui skirti teatro spektakliai bus nemokami. Tačiau dėl nedidelės Šilutės kamerinio teatro salės, norintys juos pamatyti, turėtų tuo pasidomėti teatre iš anksto.

Penktadienį Šilutės F.Bajoraičio viešoji biblioteka rengia „Pamąstymų ir pašnekesių dieną“. 10 valandą pagrindinėje skaitykloje prasidės tarptautinė konferencija „Laike neišdylantys vardai – Hermanas Zudermanas“. Čia bus skaitomi moksliniai pranešimai, veiks parodos, raiškiu žodžiu bus pristatoma rašytojo kūryba.

Šeštadienio renginius pradės Šilutės kamerinis teatras, drauge su vokiečių bendrijos „Heide“ nariais. Jie kurs teatralizuotą edukacinį užsiėmimą H.Zudermano motyvais. Pasinaudojant šiuolaikine gyva komunikacija, įtraukiant į veiksmą žiūrovus, Šilutės teatralai per maždaug 40 minučių planuoja papasakoti apie rašytoją, jo kūrybą bei aplinką. Šis edukacinis užsiėmimas rengiamas Macikuose, prie namo, kuriame 1857 metų rugsėjo 30 diną ir gimė rašytojas. Pradžia – 11 valanda.

12 valandą Šilutės H.Šojaus muziejus prie gimtojo rašytojo namo Macikuose suplanavęs ekskursiją, pavadintą „Hermano Zudermano vaikystė, jaunystė ir kūrybinis kelias“. O jau po to 13 valandų 30 minučių pakvies į H.Šojaus muziejų, kur, kaip skelbiama programoje, vyks vaidinimas „Mano širdies marios“. 15 valandą Šilutės evangelikų liuteronų bažnyčioje vokiečių bendrija „Heide“, kartu su Klaipėdos H.Zudermano gimnazijos moksleiviais, yra parengę koncertinę programą. Jubiliejinius renginius užbaigs susitikimas su bendruomene, rėmėjais ir draugais, pavadintas „Viešnagė pas Hermaną Zudermaną“. Jį rengia Šilutės H.Zudermano draugija gimtajame H.Zudermano name Macikuose. Jo pradžia – 17 valanda.

Be the first to comment on "Prasideda rašytojo H.Zudermano jubiliejaus renginiai"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*