Pradėta giminės istorija

Penktadienį sausakimšoje Šilutės F.Bajoraičio bibliotekos skaitykloje įvyko naujos knygos „Nebaigtas giminės laiškas“ sutiktuvės. Tai pasakojimas apie Pocių ir Mockų gimines, kurių istoriją ėmėsi rinkti ir rašyti šilutiškė Kristina Šveikauskienė, Pocių atstovė.

Neatsitiktinai šiai knygai pristatyti buvo pasirinkta simbolinė rugsėjo 23-oji – Holokausto Lietuvoje atminimo diena. Šiai drauge su lietuviais gyvenimą Lietuvoje kūrusiai tautai tai viena skaudžiausių istorijos įvykių ir datų. Tačiau dėl prasidėjusios sovietinės okupacijos bei netrukus ir Antrojo pasaulinio karo baisumų ir lietuvių tauta taip pat neteko daug savo piliečių.

Skaudžių potyrių ir išgyvenimų bei netekčių teko patirti ir knygos autorės šeimai bei giminei. Visą tai ji ir pasakoja savo knygoje. Tam teko nemažai bendrauti su plačiai po Lietuvą ar net pasaulį pasklidusiais giminėmis. Tačiau jau ir pats knygos pavadinimas „Nebaigtas giminės laiškas“ lyg ir sakytų, kad giminės istorijos paieškos ir darbas bus tęsiamas. Juo labiau, kad giminaitę sveikindama su šiuo leidiniu viena sena ponia lyg ir juokais papriekaištavo, kad joje daugiau vietos skirta Pocių giminei, pati pristatydama iš Mockų pusės.

Gražių padėkų ir linkėjimų K.Šeikauskienei tęsti pradėta darbą buvo tądien ir daugiau. Tad labai tikėtina, kad netrukus gali pasirodyti ir šio leidinio tąsa, ar jo papildymas.

Apie tai, kad būtina rašyti savo, savo šeimos ar giminės atsiminimus daug kalbėjo ir šios knygos leidėjas, leidyklos Kalendoriai“ vadovas Aurelijus Naruševičius. Naudodamasis proga jis ne tik pristatė išleistus leidinius, bet ir specialią su jau užrašytais klausimais knygelę, į kuriuos atsakant pamažu aprašoma šeimos istorija.

Ypatingą šeimyninę nuotaiką šios knygos sutiktuvių pradžioje kūrė K.Šveikauskienės anūkė, marti ir giminaitė, gražiai padainuodavusios.

01

Kristina Šveikauskienė gali daug papasakoti apie Pocių ir Mockų gimines.

02

Šilutės bibliotekos skaitykla buvo sausakimša.

03

Ypatingą sutiktuvių nuotaiką pradžioje sukūrė anūkė, marti ir giminaitė.

1 Comment on "Pradėta giminės istorija"

  1. pelageja | 2016-10-04 at 10:02 |

    Vakaras buvo prasmingas. Lietuviškas paveldas išliks.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*