Pažintis su „Sengire“, jos gyventojais ir tų vaizdų kūrėju

Kovo 26 d. Šilutės kultūros ir pramogų centre buvo surengtas dar vienas Autorinio kino vakaras. Tą antradienį buvo parodytas didelio susidomėjimo pastaruoju metu Lietuvoje ir pasaulyje sulaukęs dokumentinis filmas „Sengirė“. Po jo peržiūros įvyko susitikimas su šio filmo kūrėju Mindaugu Survila.

Po daugiau kaip dešimties metų jo kūrimo, filmas „Sengirė“ Lietuvos žiūrovams buvo pristatytas 2018 metų Kino pavasario metu. Nuo to laiko filmo kūrėjas važinėja po Lietuvą bei pasaulį rodydamas šią ypatingai poetišką, o tuo pačiu labai realistišką kino pasakojimą apie daugeliui nematomą gyvūnijos pasaulį. O jis verda visai netoli mūsų – miškuose. M. Survila su komanda viską filmavo sengirėje – tai yra keletą medžių kartų nejunta girioje.

Šiame filme nėra nei užkadrinio pasakojimo, nei muzikos – tik patys tikriausi miško garsai ir realistiški vaizdai. Pasirodo, ne tik matyti reikia, bet dažnai ir girdėti, kas mūsų miškuose vyksta. Įdomu, kad valandos trukmės filmą šilutiškiai žiūrovai žiūrėjo visiškai susikaupę ir dėmesingi. Filme rodomi nuo smulkiausių iki stambiausių gyvūnėlių, ar gyvūnų. Ne vienam tai buvo pirmas susitikimas su, pavyzdžiui, miegapele, kuri didžiąją dalį gyvenimo tiesiog pramiega. Dėl to tik žinantieji, kur ji miega, ir galėjo ją nufilmuoti. Įdomu buvo matyti ir kaip gandrai maitina savo jauniklius varlėmis. Daugelis taip pat pirmą kartą matė kurtinių tuoktuves. Buvo čia ir daugiau tik iliustracijose ar kinuose matytų gyvūnų.

Po filmo jo scenarijaus autorius bei režisierius ir tuo pačiu operatorius Mindaugas Survila papasakojo, kaip buvo kuriamas šis filmas. O tam reikėjo ne tik daug žinių apie gamtą, bet ir be galo daug kantrybės. Pavyzdžiui, norint nufilmuoti kurtinių vestuves, reikėjo nejudant slėptuvėje praleisti po keletą parų. Kitus gyvūnus ar paukščius filmuoti reikėjo ne tik tiek pat kantrybės, bet ir išmonės bei techninių dalykų. O visą tai reikėjo kurtis patiems. Tačiau filmą mačiusių atsiliepimai liudija, kad beveik aštuoniasdešimties žmonių kūrybinei ir techninei komandai, šios pastangos nebuvo veltui.

„Sengirė“ – dabar vienas žiūrimiausių dokumentinių filmų Lietuvoje. Suplanuota, kad netrukus turėtų vykti susitikimas su dokumentinių filmų kūrėju Arūnu Mateliu. Jis parodys filmą „Tikrieji lūzeriai“ ir papasakos apie jo kūrimą.    

Sen-2Sen-1

Be the first to comment on "Pažintis su „Sengire“, jos gyventojais ir tų vaizdų kūrėju"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*