Paveldą šiuolaikiniu žvilgsniu fiksuojantis fotografas

Kęstutis Zdanevičius – daugeliui pažįstamas ar jau bent matytas žmogus. Nors jį dažnai galima sutikti fotografuojantį kokio renginio sūkuryje, tačiau jo pagrindinė aistra – pastatai. Ypatingai – istoriniai. Vėliau visa tai virsta atvirukais.

01-1Fotografavimo objektas – iki mūsų dienų išlikę prieš daugelį metų statyti pastatai. Ir nebūtinai jie turi būti kokie nors išskirtiniai: Kęstučio akį traukia viskas, kas alsuoja praeitimi. Tai gali būti ir puošnus šio krašto namas, ir toliau nuo praeivių namų esantis sandėliukas ar ūkinis pastatas. Vėliau po kruopštaus darbo kompiuteriu su padarytomis fotografijomis namuose – atvaizduose šie iki mūsų dienų išlikę pastatai vėl kvėpuoja istorija – atrodo, lyg laikas būtų sustojęs XX a. viduryje. Ypatingai tai pajuntama rankose laikant spaustuviniu būdu K.Zdanevičiaus išleistą atviruką. O tokių jau nemažai.

Neįgudusi akis iš ties gali tas atvirutes palaikyti senovinėmis, nes vaizdas ir jo buvimo vietą nusakantis užrašo šriftas atitinka anų laikų dvasią. Greičiausiai vis tai dėl to, kad jis atkartoja XX a. viduryje buvusį grafikos stilių.

Tai jo hobis ir aistra. Šiaip jau turintis techninį išsilavinimą įgijęs K.Zdanevičius vienoje iš Šilutės įmonių gamina nestandartinius baldus. Taip savo šeimai jis uždirba pragyvenimui. Dirba po keletą dienų – nuo ankstyvo ryto iki vėlaus vakaro. O tarpuose – po kelias laisvas dienas. Tuomet ima fotoaparatą į rankas, kartais ir sūnų su savimi, ir į kelionę.

Kaip sakė Kęstutis, šiandien jis turi „išfotografavęs“ kone visą Šilutę su jos gražiaisiais pastatais bei miesto užkaboriais. Taip pat ir daugelio šio krašto gyvenviečių – Rytprūsių krašto pastatai visur traukia akį ir kreipia fotoobjektyvą.

Labai senai jo dėmesį yra užkariavusi kažkada buvusi viena gražiausių, o šiandien labai liūdno likimo Plaškių bažnyčia. Ar tai, kas iš jos yra likę. Netolimoje gyvenvietėje nuo jos jis yra gimęs ir gyvenęs, o Gėgės upė, kuri teka pro Plaškius, visuomet traukė jaunuolį geru žuvų kibimu. Tad, kaip nyko Plaškių bažnyčia, K.Zdanevičius žino ne iš pasakojimų.

Šiuo metu yra susibūrusi Plaškių bažnyčios atkūrimo (atstatymo) iniciatyvinė grupė. Ją sudaro vietos gyventojai, keletas vilniečių bei šio krašto senbuviai Vokietijoje. Šį rudenį, gelbėjant Plaškių bažnyčią nuo visiško suirimo, pradėtas dengti naujas jai stogas. Ir tai daroma aukotomis lėšomis. Norėdamas prie to prisidėti, K.Zdanevičius sukūrė keletą atviručių su dabartinės Plaškių bažnyčios vaizdais. Jos primena senovę ir yra be galo mielos. Pagaminęs Plaškių bažnyčios atvirutes, jas perdavė bažnyčios atstatymo komitetui, kurie jas ir platina. Pirkdami jas, žmonės prisideda prie Plaškių bažnyčios atkūrimo.

Daug sumanymų ir planų turi šilutiškis Kęstutis Zdanevičius. Tad belieka palinkėti jam jėgų ir galimybių juos įgyvendinti. Tuomet mes džiaugsimės matydami, koks gražus ir iš kitų savitumu išsiskiriantis yra Mažosios Lietuvos etnografinis regionas. Tą savitumą visi drauge ir turime puoselėti.

Daugiau apie Kęstutį Zdanevičių galima sužinoti jo feisbuko paskyroje. Žiūrėti čia. Jo atvirukų galima įsigyti „Vagos“ knygyne Šilutėje.

Plaskiai-02

Plaskiai-01

Namukas-01

tiltas

Sveikinimas-01

Sveikinimas-02

Be the first to comment on "Paveldą šiuolaikiniu žvilgsniu fiksuojantis fotografas"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*