Paskaita apie mirusiųjų atminimo papročius

Šilutės kraštotyros draugija penktadienį Šilutės H.Šojaus muziejuje pakvietė šilutiškius į paskaitą „Bažnyčia, Šventieji ir krikščioniškas tikėjimas: kaip amžių eigoje keitėsi mirusiųjų atminimo papročiai“. Ją skaitė šios draugijos narys, Šilutės M.Liuterio evangelikų liuteronų bažnyčios kunigas, Remigijus Šemeklis.

Tai buvo labai koncentruota ir įdomi apžvalga apie tai, kaip vystėsi krikščionių bažnyčia nuo jos atsiradimo. R.Šemeklis papasakojo, kokį istorinį pažinimo kelią nuėjo pagonys kol tapo krikščionimis. Tam daug įtakos turėjo Kristaus mokymo bei krikščionybės tiesų nelengvas, dažnai ir skausmingas, plitimas tiek Artimuosiuose Rytuose, tiek vėliau Romos imperijoje. Čia palaipsniui krikščionybė buvo pripažinta ir tapo pagrindinė imperijos religija.

Su tuo susijęs ir šventaisiais paskelbtų pirmųjų Bažnyčios tarnų gyvenimais, kurie dėl Kristaus mokslo skleidimo ne vienas paaukojo savo gyvybę. Vėliau jie tapo Šventaisiais, kurių priminimui ir buvo pasirinkta lapkričio 1 diena. R.Šemeklis ne kartą akcentavo, kad yra skirtumas tarp pagarbos ir garbinimo, kas šiandien dažnai būna aktualu.

Po paskaitos, susirinkusieji pasidalino mintimis apie nūdienos aktualijas. Viena – kilusi iniciatyva iš Vilniaus į Priekulę parvežti Ievos Simonaitytės palaikus.

Be the first to comment on "Paskaita apie mirusiųjų atminimo papročius"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*