Pasaulinė kultūros diena paminėta virtualiai

1935 metų balandžio 15 dieną Vašingtone JAV prezidentas Franklinas Ruzveltas ir dvidešimties Lotynų Amerikos šalių atstovai pasirašė sutartį dėl meno ir mokslo įstaigų bei istorinių paminklų išsaugojimo. Dabar ši diena paskelbta Pasauline kultūros diena, siekiant paskatinti saugoti visos žmonijos kultūros vertybes.

Šia proga Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Informacijos skyriaus specialistai pakvietė visus kolegas bei kitų kultūros įstaigų darbuotojus, meno kolektyvus, bibliotekos lankytojus dalyvauti virtualioje viktorinoje „Kultūra – tau, man, kitiems…“, skirtoje šiai dienai paminėti. Kultūra kiekvienam iš mūsų yra skirtinga, savita, unikali bei labai įdomi, todėl ji mums visiems mažiau ar daugiau yra reikalinga.

Viktorinos dalyviai turėjo progą prisiminti senus faktus arba sužinoti naujų. Ją sudarė bendro pobūdžio klausimai: Kas daro poveikį kultūrai? Koks miestas taps Europos kultūros sostine  2022 metais? Kam šiemet suteikta „Sidabrinės nendrės“ premija? Žaidėjams reikėjo žinių ir apie  senovinius etnokultūros įrankius, unikalius kultūros paveldo objektus, garsiausius pasaulio meno kūrėjus, tokius kaip Leonardas da Vinčis, Sandras Botičelis, Fiodoras Dostojevskis, M. K Čiurlionis ir kt. Viktorinoje buvo klausimų apie Lietuvos ir pasaulio žymiausius meno kūrinius, muziejus, rašytojus, filmus, įvairias tradicines kasmetines šventes, kompozitorius, architektūros stilius, konkursus. Pasitaikė ir muzikinių klausimų, susijusių su šokių stiliais bei unikaliais muzikos instrumentais.

Šiuo renginiu norima atkreipti dėmesį, kad turime turtingą kultūros praeitį ir dabartį. Kultūra yra margaspalvė, tad ir viktorinos pavadinimas „Kultūra – tau, man, kitiems…“ atspindi mintį, kad  kiekvienas žmogus iš plataus kultūros lauko pasiima tai, kas jam yra artimiausia.

Ovidijus Normantas,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Informacijos skyriaus vyresnysis bibliotekininkas

Be the first to comment on "Pasaulinė kultūros diena paminėta virtualiai"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*