Parodos pristatyme Teresė ir Juozas Šikšneliai dalinosi kūrybos džiaugsmu

Kasmet balandžio pabaigoje vykstanti Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė – svarbiausia metuose visoms šalies bibliotekoms. Šiemet 21-ąjį kartą minimos savaitės šūkis yra  „Nauja realybė – naujos formos“ ir atliepia laikmečio aktualiją.

Šilutės Fridricho Bajoraičio viešoji biblioteka organizavo dvi bibliotekininkų kūrybos parodas, skirtas Nacionalinei Lietuvos bibliotekų savaitei. Balandžio 23 dieną Periodikos skaitykloje surengta buvusios ilgametės Jurbarko rajono savivaldybės direktorės, prieš tai dešimtmetį (1976–1986)  dirbusios ir Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos direktorės pavaduotojos pareigose,  Nijolės Masiulienės kūrybos paroda  „Gyvenimo spalvos  mandalose“.

Balandžio 26 dieną, po ilgos karantino pertraukos, bibliotekos parodų salėje vyko klaipėdiečių Teresės ir Juozo Šikšnelių fotografijos bei medžio skulptūrų parodos atidarymas, dalyvaujant autoriams.

T. Bužokaitės-Šikšnelienės profesija – matematikos mokytoja. Jos tėvas – praeityje garsus Žemaitijos fotografas Konstantinas Bužokas. Parodoje lankytojams pristatomas antrasis fotografijų ciklas „Faktūra“. Pirmasis – „Ąžuolas“, trečiasis – „Migla“. Fotografijos eksponuotos Klaipėdoje, Druskininkuose, Švendubrėje.

J. Šikšnelis – bibliotekininkas, rašytojas, Lietuvos rašytojų sąjungos narys (nuo 1994 m.), išleidęs per dvidešimt knygų – romanų, detektyvų, novelių. Kūriniai versti į rusų, lenkų, anglų kalbas. Apdovanotas ne viena literatūrine premija. Jis nuo 1973 m. darbuojasi Klaipėdos apskrities viešojoje I. Simonaitytės bibliotekoje, nuo 1987 m. užėmė direktoriaus pavaduotojo pareigas, 2008–2018 m. buvo šios bibliotekos direktoriumi.

Parodos autorius yra sukūręs šimtus skulptūrų iš medžio ir akmens, surengęs daugiau nei 50 parodų šalyje ir užsienyje. J. Šikšnelis sako: „Mano mokytoja – Gamta, išauginusi medžius, suformavusi akmenis. Stebiu juos, ieškau Mokytojos užuominų į formą, ilgainiui aptinku, nuskobus kas nereikalinga, o tai atlikus lieka darbeliai. Kūrybos džiaugsmas ne baigtas darbas, o procesas, pamažu lukštenant formą.“ Nei jis pats, nei kiti nebandė skaičiuoti, kiek iš viso iškalta, nutašyta, išdrožta įvairaus dydžio statulų ir statulėlių. Jo darbų yra ne tik Lietuvoje, bet ir Amerikoje, Vokietijoje, Lenkijoje, Švedijoje, Rusijoje ir kitur.

Parodoje eksponuojama 15 medžio skulptūrų ir 19 fotografijų. Ši paroda – tarsi lenktynės tarp to, kas yra medžio išorėje ir viduje.  Juozui svarbi forma, kurią medžiui suteikia Motina Gamta, Teresė į medį žiūri daug giliau, bandydama parodyti, kas slypi po forma, kokia medžių tekstūra bei faktūra.

Renginyje autoriai atsakinėjo į susirinkusiųjų klausimus. Jiems dėkojo bibliotekos direktorė Laima Dumšienė, kiti parodos lankytojai. Paroda Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje (I aukštas, Tilžės g. 10) bus eksponuojama iki gegužės 22 dienos.

Virginija Degutienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Skaitytojų aptarnavimo skyriaus bibliotekininkė

Be the first to comment on "Parodos pristatyme Teresė ir Juozas Šikšneliai dalinosi kūrybos džiaugsmu"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*