Paroda Panevėžyje skulptorių Jakševičių atminimui

Po parodos atidarymo: antra iš dešinės - Vincento vaikaitė R.Bartuševičiutė Bartkienė.

Gražią vasaros popietę, į Panevėžio kraštotyros muziejų, kur vyko švėkšniškės, fotomenininkės Violetos Astrauskienės darbų parodos „Skulptoriai Jakševičiai ir jų kūryba“ parodos uždarymas, rinkosi žmonės, kuriems rūpi krašto istorija, kultūrinis paveldas ir jo kūrėjai. Paroda buvo surengta Vincento Jakševičiaus 80-tų mirties metinių atminimui.

Menininkai Jakševičiai buvo kilę iš Panevėžio krašto ir palikę čia nemažą dalį savo kūrinių. Skulptorius Vincentas Jakševičius vadovavo Panevėžio Kristaus Karaliaus katedros fasado puošimui, rengė vidaus interjerą. Katedrą puošia daugybė Jakševičių sukurtų kūrinių – altoriai, skulptūros, įvairios dekoratyvinės puošybos detalės, iš medžio išdrožtas vyskupo sostas. Violeta Astrauskienė aukštaičiams pateikė kūrinius, kuriuos jų kraštietis, vėliau save vardijęs „švėkšniškiu“, paliko mažame, be galo jaukiame ir gražiame Žemaitijos miestelyje Švėkšnoje. Vincentas ir jo sūnūs Silvenas bei Adomas išpuošė Švėkšnos miestelį, parką, dvaro rūmus kūriniais, kurie turi nesenstančių vertybių, reikšmingų žmonių kultūriniame gyvenime.

Bendrą lankytojų nuotaiką pagyvino Švėkšnos muziejininkės Monikos Žąsytienės paruoštos skaidrės iš menininkų gyvenimo ir kūrybos, sukėlusios klausimų srautą parodos kuratorei, Vincento vaikaitei Remai Bartuševičiutei Bartkienei. Ji pasakojo apie sunkų kelią, kurį eina jau antrą dešimtmetį, ieškodama archyvuose darbo sutarčių, dokumentų ir nuotraukų, patvirtinančių kūrinių autorystę, vardus tų žmonių, kurie pusę amžiaus buvo ištrinti iš kultūros panoramos. Menininkų Jakševičių kūrinių nėra ekspozicijose, parodose – jie puošia bažnyčias, parkus, miestų aikštes ir dvarų rūmus.

Parodos uždarymo popietėje, be garbių svečių ne tik iš miesto bet ir apylinkių, dalyvavo ir Panevėžio katedros administratorius kunigas Eugenijus Troickis. Dvasininkas didelį dėmesį skiria kultūrinio paveldo išsaugojimui, jo istorijai. Prieš keletą metų jis parengė ir išleido fotografijų albumą apie Panevėžio Katedrą, kuriame puikuojasi ir Jakševičių kūriniai.

Iš Panevėžio Violetos Astrauskienės fotografijų paroda persikėlė į Kaišiadorių kultūros centrą.

A A-1

Be the first to comment on "Paroda Panevėžyje skulptorių Jakševičių atminimui"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*