Paroda apie „Kroatijos nematerialųjį kultūros paveldą“

Pagėgių savivaldybės Vydūno viešoji biblioteka, bendradarbiaudama su Kroatijos Respublikos ambasada Lietuvoje, pakvietė pagėgiškius dalyvauti bibliotekoje eksponuojamos fotografijos darbų parodos „Kroatijos nematerialus kultūros paveldas, įtrauktas į UNESCO sąrašą“ atidaryme ir tokiu būdu iš arčiau susipažinti su šios įstabios tūkstančio salų šalies kultūrinių vertybių bei tautinių tradicijų įvairove.

Renginyje dalyvavusius Kroatijos Respublikos ambasados Lietuvoje atstovus, LR Seimo narius, Pagėgių savivaldybės ir įstaigų vadovus, savivaldybės Tarybos narius ir administracijos atstovus, pagėgiškius sveikino Pagėgių savivaldybės Vydūno viešosios bibliotekos direktorės pavaduotoja, pavaduojanti direktorę Ramutė Vaitkuvienė. Bibliotekos vadovė pasidžiaugė, jog tai – jau antroji šios šalies unikalumą atskleidžianti ir drauge su Kroatijos Respublikos ambasada Lietuvoje bibliotekoje organizuojama foto darbų paroda.

Sveikinamąjį žodį tarė Pagėgių savivaldybės meras Vaidas Bendaravičius, kuris teigė, jog per meno prizmę yra tiesiami bei plėtojami prasmingi kultūriniai tiltai tarp Lietuvos ir Kroatijos valstybių. Dėkodamas Kroatijos Respublikos nepaprastajam ir įgaliotajam ambasadoriui Lietuvos Respublikoje J. E. Krešimir Kedmenec už jo skiriamą dėmesį Pagėgių kraštui, savivaldybės vadovas drauge su Pagėgių savivaldybės Tarybos nare, vietos veiklos grupės „Pagėgių kraštas“ pirmininke Ligita Kazlauskiene įteikė garbiam svečiui ir jo asistentei Jurgai Jozič atminimo dovaną bei gėlių. LR Seimo narys Ričardas Juška, dovanodamas ambasadoriui suvenyrinę užrašų knygą, akcentavo, jog niekas taip nesieja, neartina tautų kaip kultūra ir linkėjo, jog šioje knygoje būtų įamžinti gražiausi p. Krešimir Kedmenec prisiminimai apie Lietuvą. Muzikinius kūrinius lietuvių ir anglų kalbomis renginio dalyviams bei svečiams dovanojo Pagėgių savivaldybės kultūros centro dainavimo studijos „Lašiukas“ (vadovė – Rasa Golubovskienė) solistės Ieva Jančiauskaitė ir Elzė Gružaitė. Joms atsidėkota saldžiomis dovanėlėmis.

Pristatydamas ekspoziciją, Kroatijos Respublikos nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Lietuvos Respublikoje J. E. Krešimir Kedmenec kartu su savo asistente Jurga Jozič apžvelgė Europos gamtos perlu tituluojamos ir turtinga kultūra garsėjančios Kroatijos tautinį savitumą, išskirtinumą ir istorijos tėkmėje susiformavusias kultūrines sąsajas su Lietuva. Šioje, jau du su puse metų po Lietuvą keliaujančioje ir įvairių muziejų, galerijų, bibliotekų, kultūros centrų bei kitų įstaigų erdves jau spėjusioje papuošti parodoje vaizduojama tai, ką Kroatijos tauta sukūrė per tūkstančius metų. Garbus svečias akcentavo, jog Kroatiją ir Lietuvą vienija jų priklausymas mažų tautų grupei ir tai pačiai Europos tautų šeimai, o kiekvienai tautai, ypatingai – mažai, labai svarbu neprarasti savo tautinės tapatybės bei išsaugoti kultūrinį paveldą, perduodant jį ateities kartoms ir kuo plačiau skleidžiant pasaulyje. Šią savo mintį p. Krešimir Kedmenec įkūnijo padovanodamas bibliotekai ir jos skaitytojams pristatomos fotografijos darbų parodos katalogą bei šiemet, Kroatijos pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai proga išleistą knygą, kurioje pristatoma net 100 visame pasaulyje žymių ir savo veikla, pasiekimais nusipelniusių kroatų. Taipogi renginio metu buvo pristatytas bei įteiktas Kroatijos pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai simbolis – kroatų tautos išrasta aprangos detalė: kaklaskarė (bibliotekos vadovei Ramutei Vaitkuvienei) ir kaklaraištis (Savivaldybės merui Vaidui Bendaravičiui bei LR Seimo nariui Ričardui Juškai).

Ramutė Vaitkuvienė, bibliotekos bendruomenės ir lankytojų vardu, už įsimintiną bei įdomią kelionę Kroatijos kultūros paveldo pažinimo takais, ambasadoriui Krešimir Kedmenec ir jo asistentei Jurgai Jozič dėkojo Pagėgių kašto bičių sunešto medaus rinkinėliais. Pokalbiai apie Lietuvą, Kroatiją ir šių šalių kultūrinių tradicijų ypatumus pratęsti prie arbatos puodelio, skanaujant Pagėgių savivaldybės mero Vaido Bendaravičiaus dovanotą tortą bei kitus gardėsius.

Daugiau informacijos: http://www.pagegiusvb.lt/naujienos/vyduno-viesojoje-bibliotekoje-pristatyta-paroda-kroatijos-nematerialus-kulturos-paveldas-itrauktas-i-unesco-sarasa/

Sonata Nognienė,
Pagėgių savivaldybės Vydūno viešosios bibliotekos
metodininkė – skaitytojų aptarnavimo skyriaus vedėja

Nuotraukų autorė Asta Andrulienė

Be the first to comment on "Paroda apie „Kroatijos nematerialųjį kultūros paveldą“"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*