Pagrynių ąžuolas gali būti ne toks senas

Šilutės miesto centre augantis ąžuolas siūlomas paskelbti Gamtos paminklu.

Tikrai dauguma šilutiškių yra girdėję, o daugelis, be abejojo, yra ir matę, gamtos paminklu laikomą Pagrynių ąžuolą. Pagal dabar viešojoje erdvėje esančią informaciją, jo amžius galėtų būti apie 300 metų. Tai buvo nustatyta pagal jo aukštį, apimtį bei kitus medžiams būdingus parametrus. Tačiau šis gamtos paminklas turi brolį – ąžuolą, kuris pagal apimtis labai panašus į esantį Pagryniuose.

O auga jis pačiame Šilutės miesto centre, šalia Naujųjų apaštalų bažnyčios. Jis įrėminą vieną iš sklypo kampų tarp Atgimimo alėjos, Hugo Šojaus gatvės, Šilutės halės ir jau minėtos Naujųjų apaštalų bažnyčios. Ši stačiakampio formos vieta yra žinoma kaip buvusios Šilutės dvaro kapinės. Nieko iš jų nebelikę, tik nepriklausomybės atkūrimo pradžioje pavyko nustatyti Šilutės dvarininko, miesto mecenato Hugo Šojaus (Hugo Scheu) kapą. Šiandien jį žymi lauko akmuo su užrašu bei keletas egzotiškų augalų, kuriuos kažkada čia pasodino Šviesios atminties šilutiškis, augalų mylėtojas Julius Balčiauskas.

Prieš keletą metų buvo rasta lėšų ir ne tik atnaujinta pievelė, bet ir kai kurie takai įrengti. Ir dvejose vietose pastatyti stendai, su informacija apie Dvaro kapines.

Buvusių kapinių pakraščiuose auga aukšti ir brandūs medžiai. Labai tikėtina, kad jie buvo pasodinti tuo metu, kai Šilokarčemos kaimo pakraštyje buvo atidarytos Šilutės (Šilokarčemos) dvaro kapinės. Tuo metu ir galėjo būti pasodintas ąžuolas, kuris pagal savo dydžiu ir apimtimi labai primena Pagrynių ąžuolą. Tad išsiaiškinus, kada Dvaro kapinės buvo įkurtos, paaiškėtų Šilutės, o tuo pačiu galėtų būti patikslinti ir Pagrynių ąžuolo metai.

Panašumo tarp šių medžių iš ties esama: Pagrynių ąžuolo kamieno apimtis 1,3 m aukštyje – 5, 17 m. Internete nurodomas ir 25 metrų aukštis. Tuo tarpu dabar išmatavus Dvaro kapinių ąžuolo apimtis paaiškėjo, kad tokiame pat aukštyje kamieno apimtis 5,24 m. o aukštis galėtų siekti apie 20 metrų. Tad labai tikėtina, kad šie abu medžiai galėjo būti pasodinti panašiu metu.

Šilutės gražinimo draugija balandžio 20 dieną kreipėsi į Šilutės rajono savivaldybės administracijos direktorių Sigitą Šeputį su pasiūlymu, kad ir šitas, miesto centre augantis, ąžuolas būtų įtrauktas į gamtos paminklų sąrašus. Tai galėtų suteikti jam valstybės dėmesį ir pagalbą.

Šilokarčemos dvaro kapinės nėra labai senos. Jas prieš daugiau kaip dešimtmetį tyrinėjo Šilutės H.Šojaus muziejaus istorikas Darius Barasa. Siūlome susipažinti su šiuo istoriko 2004 m. paskelbtu darbu. Jame apie senųjų kapinių tvarkymą tuomet dar buvo tik galvojama…

Šilutės dvaro kapinės: sunaikintas miesto panteonas

1 Comment on "Pagrynių ąžuolas gali būti ne toks senas"

  1. KoGeroNegali | 2018-04-29 at 22:27 |

    Iš prielaidos sužysta nesėta prielaida (V.B.).
    Jeigu prileisim, kad šio dvaro galulaukės riba buvo ženklinta sąmoningai žmonių arba kėkšto valia, tai atsisieja ne tik Pagrynių Ąžuolo išdygimo, bet ir Dvaro kapinių raidos pradžia, kuri tuomet, kaip man regis, gražiau apsibrėžia tegu labilesne betgi liepų garbės rikiuote.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*