Pagėgiuose pristatyta naujausia Martyno Purvino knyga

Pagėgių savivaldybės Vydūno viešoji biblioteka, minėdama Lietuvos valstybės atkūrimo bei Mažosios Lietuvos prisijungimo prie Didžiosios Lietuvos akto pasirašymo šimtmečius, kraštiečius ir miesto svečius kvietė turiningai praleisti vakarą.

Pirmojoje renginio dalyje pristatytos Tilžės akto signataro Jono Vanagaičio vaikaičio Romo Šležo su žmona Birute Pagėgių savivaldybės Vydūno viešajai bibliotekai dovanotos savo ir savo tėvų – kapitono Albino ir Onos Šležų bei jaunesniojo leitenanto Juozo ir Valerijos Vaičjurgių asmeninės bibliotekos-rinkiniai. Pagėgių savivaldybės Vydūno viešosios bibliotekos direktorė Milda Jašinskaitė-Jasevičienė džiaugėsi pono Romo Šležo ir jo žmonos Birutės sprendimu šį vertingą tėvų palikimą dovanoti būtent Pagėgių savivaldybės Vydūno viešajai bibliotekai: „Bibliotekos bendruomenei ši svari dovana – nuostabi žinia ir didžiulė garbė. Ponai Šležai kruopščiai suruošė įspūdingą siuntą, skyrė lėšas, kaip jie patys sakė – auką, šio siuntinio pargabenimui laivu iš Amerikos, jo katalogavimui ir kitoms su rinkinio tvarkymu susijusioms išlaidoms. Taip 2017 m. rudenį biblioteką pasiekė 39 dėžės nepaprastai vertingų daiktų – knygų, periodikos leidinių, plokštelių.“ Milda Jašinskaitė-Jasevičienė dėkojo ir simbolinę dovaną įteikė nelengvus, daug specifinių žinių reikalaujančius rinkinių tvarkymo darbus atlikusiai šios srities profesionalei, buvusiai ilgametei bibliotekos direktorei Elenai Stankevičienei. Analizuodama dovanotą biblioteką ir akcentuodama jos neabejotiną svarbą ne tik Pagėgiams, Mažajai Lietuvai, bet ir visai šaliai, p. Elena Stankevičienė pristatė savo parengtą, iš 167 puslapių sudarytą Romo ir Birutės Šležų (JAV) dovanoto knygų rinkinio (1728 egzemplioriai) katalogą, citavo jaudinančias knygose esančias dedikacijas. Visi renginio dalyviai ir svečiai po renginio pakviesti apžiūrėti šias Pagėgių savivaldybės Vydūno viešosios bibliotekos Krašto raštijos fonde įkurtas asmenines bibliotekas.

Antrąją renginio dalį įprasmino garbingo svečio – architekto, 2016 m. Pagėgių krašto Garbės piliečio, Valstybinės Jono Basanavičiaus ir kitų premijų laureato, Lietuvos kultūros paveldo tyrėjo, senųjų kaimų, liaudies architektūros žinovo, enciklopedininko, publicisto, pedagogo doc. dr. Martyno  Purvino knygos „Mažosios Lietuvos panemuniais ir pamariais. II knyga“ (2017 m.) sutiktuvės. Drauge su autoriumi į Pagėgių savivaldybės Vydūno viešąją biblioteką atvyko bei knygą pristatė jo žmona, architektė Marija Purvinienė bei leidėjo – VšĮ „Vorutos“ fondo – atstovai: knygos redaktorė Irma Stadalnykaitė ir „Vorutos“ laikraščio steigėjas, leidėjas, vyriausiasis redaktorius Juozas Vercinkevičius. Pastarasis pagėgiškius sveikino džiaugdamasis, jog kiekviena doc. dr. Martyno Purvino knyga apie skalvių žemę – Pagėgių kraštą yra didžiulė šventė. Naujausią mokslininko knygą išleidusios leidyklos vadovas už paramą šio leidinio leidybai dėkojo Pagėgių savivaldybės merui Virginijui Komskiui, Administracijos direktorei Dainorai Butvydienei, Pagėgių savivaldybės tarybai bei Lietuvos kultūros tarybai. Pristatomas leidinys, kaip ir pirmoji šio ciklo knyga, skiriamas šviesiam valstybinio apdovanojimo – ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Riterio kryžiaus – laureatės (2011 m.), Pagėgių krašto Garbės pilietės (2013 m.) Evos Mildos Jankutės-Gerolos atminimui pagerbti.

Knygos redaktorė Irma Stadalnykaitė skaitė doc. dr. Martyno  Purvino knygos „Mažosios Lietuvos panemuniais ir pamariais. II knyga“ sandarą ir turinį apžvelgiantį pranešimą, kuriame ypatinga svarba skirta leidinio informacinės vertės atskleidimui.

Doc. dr. Martynas Purvinas pristatė leidinio kūrimo kelią, jame aprašomų gyvenviečių svarbiausius istorinius momentus bei atviravo, jog jau yra ruošiama ir 3-ioji šio ciklo knyga. Architektė Marija Purvinienė teigė, jog būnant doc. dr. Martyno Purvino gyvenimo bei profesinio kelio bendražyge, jai labai malonu drauge su sutuoktiniu įvairiuose Lietuvos bei užsienio valstybių archyvuose analizuoti topografinę ir kitokio pobūdžio istorinę medžiagą, dalyvauti ne tik leidinių rengimo veiklose, bet ir skaityti pranešimus įvairiose mokslinėse konferencijose.

Pagėgių savivaldybės meras Virginijus Komskis sveikino Mažosios Lietuvos tyrinėtojus doc. dr. Martyną ir Mariją Purvinus bei VšĮ „Vorutos“ fondo atstovus pirmą kartą apsilankius bibliotekoje po to, kai šiai įstaigai buvo suteiktas garbingas Vydūno vardas ir, direktorės Mildos Jašinskaitės-Jasevičienės asmenyje, padovanojo bibliotekos bendruomenei 2010 m. Pagėgių krašto Garbės piliečio, Vydūno draugijos steigėjo, ilgamečio pirmininko, o šiuo metu – Garbės pirmininko doc. dr. Vaclovo Bagdonavičiaus ir literatūrologės prof. dr. Aušros Martišiūtės-Linartienės monografijos „Vydūnas“ (2017 m.) egzempliorių. Šį leidinį Pagėgių savivaldybės Vydūno viešosios bibliotekos vadovė, dėkodama už nepamirštamą vakarą Pagėgių krašto istorijos šviesoje, įteikė doc. dr. Martynui ir Marijai Purvinams. Simbolinėmis dovanomis pagerbtas VšĮ „Vorutos“ fondo vadovas, vyriausiasis redaktorius Juozas Vercinkevičius bei knygos redaktorė Irma Stadalnykaitė. Juozas Vercinkevičius Pagėgių savivaldybės Vydūno viešosios bibliotekos bendruomenę bei skaitytojus pradžiugino literatūrinėmis dovanomis – savo autorinėmis publicistikos knygomis „Laisvi su laisvais, lygūs su lygiais“ (2015 m.) bei „Mūsų Trakų žemė“ (2017 m.).

Renginį muzikiniais garsais puošė Pagėgių savivaldybės Meno ir sporto mokyklos akordeonisčių – Kamilės Freitakaitės, Gabijos Krūminytės bei Andros Tumaitės – ansamblis, vadovaujamas Onos Parnarauskienės.

Nuskambėjus paskutiniams akordeono akordams pagėgiškiai skubėjo įsigyti ne tik naujausią doc. dr. Martyno Purvino darbą „Mažosios Lietuvos panemuniais ir pamariais. II knyga“, bet ir kitas autoriaus knygas, galinčias tiek puikiai papildyti asmenines namų bibliotekas, tiek reprezentuoti Pagėgių kraštą Lietuvoje ir užsienio šalyse. Vakaras prie krašto istorijos židinio palydėtas arbatos puodeliu, p. Marijos Purvinienės vaišėmis bei kitais saldėsiais.

Sonata Vitkutė
Pagėgių savivaldybės Vydūno viešosios bibliotekos
metodininkė – skaitytojų aptarnavimo skyriaus vedėja

Nuotraukų autorė Asta Andrulienė

Be the first to comment on "Pagėgiuose pristatyta naujausia Martyno Purvino knyga"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*