Pagėgiuose pristatyta Algirdo Matulevičiaus knyga „Tautos žadinimo šaukliai“  (VIDEO)

Pagėgių savivaldybės viešoji biblioteka, pasitikdama artėjantį Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį, pakvietė visus literatūros, mokslo bei meno mylėtojus į istoriko, enciklopedisto, ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ (2009 m.) kavalieriaus dr. Algirdo Matulevičiaus (Vilnius) knygos „Tautos žadinimo šaukliai: aušrininkų, varpininkų ir dvasininkų korespondencija lietuvių tautinio atgimimo klausimais“ (2017 m.) pristatymą.

Drauge su knygos autoriumi atvykę garbūs svečiai – Klaipėdos universiteto profesorė emeritė dr. Daiva Kšanienė (Klaipėda), Mažosios Lietuvos reikalų tarybos pirmininkas Vytautas Povilas Šilas (Vilnius) bei Mažosios Lietuvos veikėjas Viktoras Petraitis (Klaipėda) pristatė A.Matulevičiaus knygos „Tautos žadinimo šaukliai“ siužetinę liniją, informacinius šaltinius, istorinį temos kontekstą bei išliekamąją vertę analizuojančias apžvalgas. Leidyklos „Andrena“ vadovė Nijolė Petrošienė (Vilnius) džiaugėsi, jog būtent jos vadovaujamai leidyklai teko garbė išleisti tokį svarų, Lietuvą įamžinantį leidinį, nes, pasak viešnios, be tautos šaknų ir jos žmonių nebūtų ir ateities.

Sveikinamąjį žodį pagėgiškiams bei pagiriamąjį žodį pristatomos knygos autoriui taipogi tarė Mažosios Lietuvos reikalų tarybos Klaipėdos krašto skyriaus pirmininko pavaduotojas Algimantas Švanys. Mažlietuviškomis ir žemaitiškomis dainomis susirinkusiuosius džiugino Vitalijos Brazaitienės vadovaujamas Vilniaus mokytojų namų žemaičių folkloro ansamblis „Tyklė“.

Dr. A.Matulevičius apžvelgė savo ilgametę mokslotyrinę veiklą Mažosios Lietuvos bei visos šalies istorijos tyrinėjimo kloduose. Naujausias autoriaus leidinys ypatingas: jis praturtintas iki šiol, ko gero, netyrinėta ir neskelbta archyvine medžiaga apie XIX a. antrosios pusės – XX a. pradžios lietuvių laisvės kovas, periodinius leidinius „Aušra“ ir „Varpas“ bei tautinio sąjūdžio veikėjus. Tad tikriausiai niekam nekiltų abejonių, jog ši dr. Algirdo Matulevičiaus knyga – labai prasminga ir iškili dovana Lietuvos valstybei jos artėjančio šimtmečio proga. Tądien svariomis dr. Algirdo Matulevičiaus, prof. dr. Daivos Kšanienės, Vytauto Povilo Šilo bei leidyklos „Andrena“ literatūrinėmis dovanomis pagerbta ir Pagėgių savivaldybės viešoji biblioteka, bei, žinoma, jos skaitytojai.

Antrojoje renginio dalyje pristatyta dailininko Aleksandro Bolyčevo (Kaliningradas, Rusijos Federacija) tapybos darbų paroda „Nepagrindinis instinktas“. Drauge su menininku atvykusi Sovetsko miesto (Rusijos Federacija) istorijos muziejaus direktorė Anželika Špiliova pasidžiaugė, jog būtent šiame muziejuje prasidėjo Aleksandro Bolyčevo darbų „kelionė“ į meno mylėtojų širdis: čia eksponuota pirmoji dailininko paroda „16:01“.

Kalbėdamas apie savo parodą, dailininkas atviravo, jog šiuo metu intensyviai bendradarbiauja ne tik su savo gimtosios šalies dailininkais, bet ir semiasi kūrybinio įkvėpimo iš Lietuvoje sutiktų menininkų. Tapytojas aktyviai eksperimentuoja avangardizmo srityje. Būtent šiai meno srovei ir atstovauja vakaro metu pristatyta jo paroda. Dailininką A.Bolyčevą, A.Špiliovą bei A.Matulevičių sveikino ir simbolinėmis atminimo dovanomis pagerbė laikinai atliekantis Lietuvos Respublikos konsulato Sovetske vadovo pareigas ministras
patarėjas Bronius Makauskas.

Reziumuodamas vakarą, A.Matulevičius šilčiausius padėkos žodžius už pagalbą leidžiant renginio metu pristatytą knygą, už neblėstančią meilę lietuvių tautai bei visai Lietuvai skyrė Pagėgių savivaldybės merui Virginijui Komskiui, Pagėgių bendruomenei ir jos pirmininkui Edmundui Inciui. Savivaldybės vadovas Virginijus Komskis dėkojo A.Matulevičiui bei dailininkui A.Bolyčevui už vertingomis tautos praeities žiniomis ir ryškiomis vaizduojamojo meno spalvomis prisodrintą vakarą ir įteikė autoriams Pagėgių kraštą reprezentuojantį leidinį „Pažink Mažąją Lietuvą. Pagėgių kraštas“. Pagėgių savivaldybės viešosios bibliotekos direktorė Milda Jašinskaitė-Jasevičienė, visos bibliotekinės bendruomenės vardu, gėlėmis ir literatūrinėmis atminimo dovanomis dėkojo svečiams už vertingų įžvalgų bei savitą pasaulėžiūrą formuojančių įdomių pasvarstymų kupiną susitikimą.

Renginio pabaigoje susirinkusiems besišnekučiuojant buvo galima įsigyti leidyklos „Andrena“ išleistų knygų bei gauti A.Matulevičiaus autografą. Mokslininkas neatsisveikino: jis pažadėjo vėl ir vėl sugrįžti į Pagėgius ne tik su naujų mokslinių veikalų pristatymais, bet taipogi ateityje čia surengti savo autorinį, visą gyvenimo bei veiklos kelią atspindintį vakarą. Belieka nekantrauti ir… laukti.

Sonata Vitkutė
Pagėgių savivaldybės viešosios bibliotekos
metodininkė – skaitytojų aptarnavimo skyriaus vedėja

Nuotraukų ir video sveikinimo autorė Asta Andrulienė

Be the first to comment on "Pagėgiuose pristatyta Algirdo Matulevičiaus knyga „Tautos žadinimo šaukliai“"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*