Pagėgių Vydūno viešojoje bibliotekoje pristatyta kroatų fotomenininko Davoro Rostuharo paroda

Pagėgių savivaldybės Vydūno viešoji biblioteka, bendradarbiaudama su Kroatijos Respublikos ambasada Lietuvoje, pakvietė pagėgiškius ir miesto svečius „pakeliauti“ po Europos gamtos perlu tituluojamą Kroatiją, dalyvaujant bibliotekoje eksponuojamos kroatų menininko Davoro Rostuharo fotografijos darbų parodos „Kroatija iš paukščio skrydžio“ atidaryme. O šios, turtingą ir įspūdingą Kroatijos gamtos, architektūros lobyną atskleidžiančios ekspozicijos pažinimo keliais renginio dalyvius bei žiūrovus vedė bei parodą pristatė garbūs svečiai – Kroatijos Respublikos ambasados Lietuvoje laikinasis reikalų patikėtinis Krešimiras Kedmenecas bei atstovybės vadovo asistentė Jurga Jozič.

P. Krešimiras Kedmenecas, pasakodamas apie pristatomos ekspozicijos gimimą, atskleidė, kad Kroatijos vaizdai iš oro – nuo vaikystės puoselėta parodos autoriaus svajonė, palaipsniui peraugusi į autorinį Davoro Rostuharo projektą, kurio įgyvendinimui filmuota bei fotografuota medžiaga rinkta net septynerius metus – nuo 2007 m. iki 2014 m. Per šį laikotarpį iš nedidelių lėktuvų, oro balionų ir dronų padaryta net 6-7 tūkstančiai kadrų. Šis didis darbas neliko nepastebėtas: prestižinis „National Geographic“ žurnalas įvertino Davoro Rostuharo talentą ir palaikė projektą, suteikdamas jam savo prekės ženklą bei išleisdamas fotografijų monografiją „Kroatija iš paukščio skrydžio“, kurioje publikuota 200 autoriaus nuotraukų. Iš albumo atrinktos 25 fotografijos to paties pavadinimo parodos rengimui. Ekspozicija jau dešimt metų sėkmingai keliauja po Europą ir trejus – po Lietuvą, puošdama įvairių muziejų, galerijų, bibliotekų, kultūros centrų bei kitų įstaigų erdves.

Kroatijos Respublikos ambasados Lietuvoje laikinasis reikalų patikėtinis Krešimiras Kedmenecas pasidžiaugė aktyvia parodos autoriaus kūrybine veikla: jis yra vienas iš Kroatijos „Ekspedicijų ir kultūros klubo“ įkūrėjų, šiuo metu klubui vadovauja, turi laisvo menininko statusą (nuo 2008 m.), rašo, fotografuoja, jo literatūrinėje kraitėje, be jau minėtos monografijos „Kroatija iš paukščio skrydžio“, taipogi yra ir keturios knygos kelionių bei mokslo populiarinimo temomis. Per pastarąjį dešimtmetį Davoras Rostuharas aplankė per šimtą įvairių pasaulio šalių, filmavimo kamera ir fotoaparato blykste įamžindamas tenykštį gyvenimą. Dėl tokio didelio užimtumo, autorius, deja, negalėjo dalyvauti ir Pagėgių savivaldybės Vydūno viešojoje bibliotekoje vykusiame jo ekspozicijos, atvaizduojančios skirtingus Kroatijos regionus, atidaryme. P. Krešimiras Kedmenecas vaizdingai pristatė fotografijos darbus, susiedamas juos ne tik su Kroatijos istorija, ekonomika, infrastruktūra, gamta, kultūra, bet taipogi ir nutiesdamas sąlyčio jungtis tarp Lietuvos ir Kroatijos, detalizuodamas šių dviejų valstybių panašumus bei skirtumus. „Kelionę“ po Kroatiją nuspalvino tauragiškių smuikų bei gitaros trio – Vaivos, Brigitos ir Virginijos užburiantis instrumentinis -vokalinis pasirodymas. Pagėgių savivaldybės meras Virginijus Komskis dėkojo svečiams už kvapą gniaužiančiais panoraminiais vaizdais ir pažintiniais pasakojimais nutiestus minties tiltus tarp Kroatijos ir Lietuvos Respublikų bei padovanojo mažą dalelę Lietuvos – įrėmintą Vinco Kudirkos „Tautišką giesmę“.

Garbiems svečiams iš Kroatijos įteiktas ir gabalėlis Pagėgių krašto kultūros bei istorijos – 2010 m. Pagėgių krašto Garbės piliečio, Vydūno draugijos steigėjo, ilgamečio pirmininko, o šiuo metu – Garbės pirmininko doc. dr. Vaclovo Bagdonavičiaus ir literatūrologės prof. dr. Aušros Martišiūtės-Linartienės monografija „Vydūnas“ (2017 m.). Pagėgių savivaldybės Vydūno viešosios bibliotekos direktorė Milda Jašinskaitė-Jasevičienė garbius svečius iš Kroatijos ir renginio atlikėjas iš Tauragės pagerbė gėlėmis bei simbolinėmis dovanomis. Kroatijos Respublikos ambasados Lietuvoje laikinasis reikalų patikėtinis Krešimiras Kedmenecas bei atstovybės vadovo asistentė Jurga Jozič Savivaldybės vadovui bei bibliotekos direktorei įteikė po Davoro Rostuharo fotodarbą, o visiems renginio žiūrovams – po Kroatijos Respublikos pažintinį leidinį.

Pažintinė-meninė popietė pagardinta Kroatijos Respublikos ambasados Lietuvoje atstovų vaišėmis ir Pagėgių savivaldybės mero Virginijaus Komskio bei Administracijos vadovų padovanoto torto degustacija. Neformalioje aplinkoje netilo pokalbiai apie meną, Kroatiją ir Lietuvą bei šias valstybes vienijančias gijas.

Sonata Vitkutė
Pagėgių savivaldybės Vydūno viešosios bibliotekos
metodininkė – skaitytojų aptarnavimo skyriaus vedėja

Nuotraukų autorė Asta Andrulienė

Be the first to comment on "Pagėgių Vydūno viešojoje bibliotekoje pristatyta kroatų fotomenininko Davoro Rostuharo paroda"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*