Pagėgių kraštui festivalyje atstovavo „Kamana“

Praėjusį savaitgalį Klaipėdoje vykusiame tarptautiniame folkloro festivalyje „Parbėg laivelis“ skambėjo įvairių Europos tautų etnografinės dainos bei folklorinių šokių sūkuryje sukosi poros. Į šį nuo 1992 metų uostamiestyje rengiamą tarptautinį festivalį atvyko serbai, ispanai, rusai, kroatai, ukrainiečiai, makedoniečiai, latviai, suomiai, estai. Iš viso – apie 900 dalyvių. Tame būryje taip pat buvo Lietuvos bei Mažosios Lietuvos etnografiniai folkloro kolektyvai. Aukštai iškėlęs krašto vėliavą savo dainomis ir šokiais žiūrovus čia džiugino ir Pagėgių savivaldybės Kultūros centro folkloro kolektyvas „Kamana“, su vadove Aksavera Mikšiene priešakyje.

Keturias dienas trukusiame festivalyje įvairiausiose scenose, originaliausiose vietose išdainuota daigybė dainų. Festivalio atidaryme, kuris buvo surengtas Klaipėdos universiteto botanikos sode, kiekvienas festivalio dalyvis buvo apdovanotas dainynėliu. Jame surašytos keleto Klaipėdos krašto folkloro kolektyvų repertuaro dainos, kurias dainavo visi – dalyviai, svečiai, žiūrovai.

Nuo pasaulio kalbų, muzikos, šokių įvairovės keturias dienas gaudė visas Klaipėdos miestas. Visi festivalio renginiai, kurių, pasak etnokultūros centro direktorės Nijolės Služinskienės, kasdien mieste vyko apie 50, žiūrovams buvo nemokami. O ir dalyviams atrakcijų ir dėmesio skirta begalės: keltai, laivai, paminklai, krantinės – visi Klaipėdos lobiai – buvo atverti jiems, folkloro sergėtojams.

Kaip ir kaskart, folkloro kolektyvas „Kamana“ sulaukė pagyrų iš etninės kultūros žinovų už autentiškumą, krašto tradicijų saugojimą bei originalumą. Kaip niekuomet iki šiol, ansamblis daug dainuoja klaipėdiečiams. Nemažą dalį repertuaro sudaro originalios dar Martyno Jankaus užrašytos šio krašto dainos. Visa tai – Mažosios Lietuvos istorijos lobynas.

Pasak antrą kartą šiame tarptautiniame festivalyje dalyvaujančios „Kamanos“ vadovės A.Mikšienės, visuomet gražiau klausytis daugiabalsės linksmos liaudiškos dainos, šokti trankesnius šokius.

Kultūros centro informacija

20180719_170218

Be the first to comment on "Pagėgių kraštui festivalyje atstovavo „Kamana“"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*