Pagėgių bibliotekai padovanota pedagogo, menininko Petro Bakšio asmeninė biblioteka

Petras Bakšys su savo augintiniu. Asmeninio archyvo nuotrauka.

Pagėgiškiai, mokęsi Pagėgių mokykloje – internate ar Pagėgių vidurinėje mokykloje, turbūt dar pamena 1959-1988 m. dirbusį, dailės mokslus Kauno Stepo Žuko vardo dailės mokykloje baigusį, mokytoją Petrą Bakšį.

Pedagogas didelę gyvenimo dalį paskyrė jaunosios pagėgiškių kartos ugdymui, buvo aktyvus saviveiklininkas – vadovavo dramos teatro būreliui, kūrė scenografijas, režisavo spektaklius, kuriuos rodydavo pilnoms žiūrovų salėms. Už profesinę veiklą, vadovavimą saviveiklai ne kartą buvo įvertintas ir apdovanotas ne tik padėkos raštais, bet ir Garbės ženklo ordinu, medaliu.

Studentas būdamas Petras Bakšys žinių sėmėsi iš dailininko, scenografo, dekoratyvinės dailės dėstytojo Liudo Truiklio, dailininko, pedagogo, profesoriaus Antano Žmuidzinavičiaus. Ponas Petras yra sakęs, jog kaip dailininkas jis nesiekė „pasaulinio“ pripažinimo. Tačiau Pagėgiuose lig šiol šnabždamasi, jog šio menininko talentas turbūt taip ir nebuvo deramai įvertintas…

Po mokytojo iškeliavimo amžinybėn jo asmeninę biblioteką artimieji nusprendė padovanoti Pagėgių savivaldybės viešajai bibliotekai. Knygas bei kitus eksponatus perdavė Petro Bakšio dukterėčia Galina Kožemečenko. Planuojama, jog bibliotekoje bus įrengta ekspozicija šiam pagėgiškiui atminti.

Milda Jašinskaitė-Jasevičienė
Pagėgių savivaldybės viešosios bibliotekos direktorė

Parengta pagal E. Stankevičienės straipsnį
„Iš ciklo „Tylūs pokalbiai su kraštiečiais“. Esu vienumos riteris“

Be the first to comment on "Pagėgių bibliotekai padovanota pedagogo, menininko Petro Bakšio asmeninė biblioteka"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*