Pagėgių biblioteką pasiekė vertinga dovana

Neseniai Pagėgių savivaldybės viešoji biblioteka sulaukė vertingos dovanos iš Jungtinių Amerikos Valstijų. Tęsdami gražią ilgametę draugystę su Pagėgių krašto kultūros įstaigomis, Tilžės akto signataro Jono Vanagaičio vaikaitis Romas Šležas su žmona Birute nusprendė Pagėgių savivaldybės viešajai bibliotekai padovanoti savo ir savo tėvų – kapitono Albino ir Onos Šležų bei jaunesniojo leitenanto Juozo ir Valerijos Vaičjurgių asmenines bibliotekas. Ši dovana ne tik įamžins gerb. Šležų tėvų atminimą Pagėgių krašte, bet taipogi suteiks daug svarią išliekamąją vertę turinčios istorinės informacijos. Džiugu, jog ši vertinga dovana gauta pasitinkant Lietuvos valstybės atkūrimo ir Tilžės akto šimtmetį.

Gautą siuntą sudaro grožinė literatūra, periodika, pamfletai, leidiniai, spausdinti tarpukario Lietuvoje bei Jungtinėse Amerikos Valstijose. Taip pat knygos, leistos 1945-1949 m. lietuvių, perkeltų į stovyklas Vokietijoje po Antrojo pasaulinio karo, bei nuo 1950 m. spausdinti leidiniai, kuriuos sudaro ir tarybiniame laikotarpyje leista spauda. Šios bibliotekos unikalios istorine prasme ne tik dėl savo turinio, tačiau ir dėl atitinkamus istorijos įvykius, žmonių nuotaikas, jausmus ir jautrius asmeninius išgyvenimus atspindinčių dedikacijų bei dovanotų knygų kelią atskleidžiančių įrašų. Vertingą siuntinį sudaro ir keletas dėžių Lietuvoje bei Jungtinėse Amerikos Valstijose 1930-1940 m. leistų vinilinių plokštelių.

Šiuo metu leidiniai yra kataloguojami, viešojoje bibliotekoje rengiama nuolatinė ekspozicija lankytojams. Tikimasi, jog šios dovanotos asmeninės bibliotekos bus patrauklios ne tik kraštiečiams, miesto svečiams, bet ir mokslinius darbus rašantiems studentams ar istorikams.

Milda Jašinskaitė-Jasevičienė
Pagėgių savivaldybės viešosios bibliotekos direktorė

Nuotraukų autorė Asta Andrulienė

Be the first to comment on "Pagėgių biblioteką pasiekė vertinga dovana"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*