Nuo Žagatpurvių iki Švėkšnos

Švėkšniškis Vytautas Marcinkevičius pasidalino nuotraukomis, kuriose užfiksuotas Lietuvos nepriklausomybės akto kopijos kelionės po Šilutės rajono seniūnijas paskutinis etapas. Jis įvyko labai simbolinėje vietoje Žagatpurviuose.  

Ši vieta ypatinga, nes daugiau kaip penkis šimtus metų čia būta sienos tarp Rytprūsių bei Lietuvos. Šiandien ją žymi miške, netoli Ašvos upelio, prie kelio Saugos – Švėkšna prieš keletą metų pastatyti simboliniai stulpai. Čia penktadienį, ne tokiu jau senus laikus primenančiu, tačiau jau antikvariniu tapusiu sunkvežimiu, lydimi galingų visureigių, pasirodė Saugų seniūnijos atstovai. Iš miško tankmės išnirę retai kada važiuojamu keliuku, jie atvežė ir perdavė Nepriklausomybės aktą Inkaklių bendruomenės atstovams.

Po simbolinio pasilabinimo su čia laukusiais Švėkšnos seniūnijos bei Šilutės rajono valdžios atstovais, Nepriklausomybės aktas buvo išgabentas į Švėkšną. Jį lydėjo bėgikai, dviratininkai, o pats Nepriklausomybės aktas buvo gabenamas dailia arklių karieta.

Čia jis buvo sutiktas prie bažnyčios, kur buvo garbingai padėtas iki šeštadienį vyksiančių iškilmių, kuomet buvo atsidengtas paminklas 1918 metų Nepriklausomybės akto signatarui Kazimierui Steponui Šauliui.

Be the first to comment on "Nuo Žagatpurvių iki Švėkšnos"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*