Nauji eksponatai Švėkšnos muziejuje

Unikalus eksponatas: istorinis esperanto kalba 1928 metais iš Švėkšnos siųstas atvirukas.

Šilutės Hugo Šojaus muziejaus Švėkšnos ekspozicija kasmet papildoma naujais eksponatais. 2018 m. Švėkšnos ekspozicijai buvo padovanoti 386 eksponatai, iš jų 151 buvo įrašyti į pagrindinį fondą.

Muziejaus ekspozicija už specialiąsias lėšas vieną eksponatą įsigijo aukcione iš Prancūzijos: atviruką su Švėkšnos miestelio centrinės dalies vaizdu. Atvirukas originalus, išleistas nedideliu tiražu XX a. I p., tikėtina Klaipėdoje, leidėjas M. Sieff. Jame vaizduojamas Švėkšnos miestelio vaizdas prieš 1925 m. gaisrą, kuomet Švėkšnos vaizdas kardinaliai pasikeitė. Reverse yra 4 antspaudai ir 4 pašto ženklai. Atvirukas parašytas 1922 m. kovo 28 dieną ir adresuotas į Kubą, Santa Klaros miestą, Manueliui Santisui. Siuntėjas – Antanas Klumbys iš Tvaskučių kaimo, Švėkšnos valsčiaus. Be galo įdomu, o tuo pačiu ir svarbus, kad laiško tekstas parašytas esperanto kalba. O tai byloja, jog jau 1922 metais Švėkšnoje buvo esperantininkų.

Labai svarbų muziejui ir visai Lietuvai eksponatą padovanojo švėkšniškė Ramutė Toleikienė: 1918-02-19 laikraštį „Lietuvos aidas“, kuriame buvo išspausdintas LIETUVOS NEPRIKLAUSOMYBĖS AKTAS. Laikraštis įkurtas ir ėjo Lietuvos Tarybos iniciatyva. Jo steigėjas ir atsakingasis redaktorius buvo Antanas Smetona, tačiau faktiškai redagavo Petras Klimas. „Lietuvos aidas“ spausdino svarbiausius to meto vyriausybinius dokumentus, aktualius straipsnius, žinias iš viso pasaulio. Numerį su Vasario 16-osios Nepriklausomybės Aktu uždraudė leisti vokiečių cenzūra, bet jis buvo atspausdintas ir išplatintas slapta.

Du pintus krepšelius iš kadaise klestėjusio Vilkėnų dvaro muziejui padovanojo Alina Velykienė iš Klaipėdos. Krepšeliai ilgus metus buvo saugomi A. Velykienės tėvų šeimoje, o šie sugebėjo išlaikyti nepažeistus ir perduoti ateities kartoms.

Švėkšniškė Nijolė Kairienė, signataro Kazimiero Stepono Šaulio giminaitė, muziejui eksponatus dovanoja jau ne vienerius metus. 2018 m. ponia Nijolė padovanojo nuostabią XX a. pirmos pusės butelių kolekciją, ~1930 m. Max Factor firmos skaistalų dėžutę. Dėžutė žalvarinė, viršus dažytas juodai. Ant dugno įrašas: „MAX FACTOR. DRY ROUGE. BLONDEEN. CONTAINER MADE IN ENGLAND. HOLLYWOOD & LONDON“.

Gausiai muziejaus fondus papildė buvusi švėkšniškė Liucija Serapinaitė, gyvenanti Kaune, ji muziejui padovanojo vertingą medalių kolekciją, fotografijų, atvirukų, vokų ir kitų dokumentų. Taip pat perdavė ir buvusio švėkšniškio Viktoro Motušio, gyvenusio JAV, asmeninį archyvą.

Daug fotografijų padovanojo švėkšniškis kraštotyrininkas, buvęs Švėkšnos muziejaus muziejininkas Petras Čeliauskas, kraštietė Jūratė Vaštakienė (Vilnius), Janina Žemgulytė-Bilaišienė, (Vilnius). Vytautas Bliūdžius (Švėkšna) padovanojo tarpukariu siūtą moterišką žieminį paltą ir dekoratyvinį sieninį kilimėlį. Įvairių etnografinių ir istorinių eksponatų muziejui padovanojo švėkšniškis Saulius Bitinas, austą XX a. vidurio paveikslą – Rasa Rauktienė (Švėkšna).

Vertingų dokumentų muziejui padovanojo buvęs Švėkšnos klebonas Saulius Katkus, švėkšniškė Zosė Sapkauskienė. Fondus mėgsta papildyti ir jaunoji karta – Švėkšnos moksleivis Adomas Vingis muziejui padovanojo klumpes.

Nuoširdžiai dėkojame visiems dovanojusiems ir pildžiusiems muziejaus fondus.

Šilutės Hugo Šojaus muziejaus Švėkšnos ekspozicija, Bažnyčios g. 9a, Švėkšna. Informacija tel. 865757152, el. paštu: [email protected]

Ekspon-01Ekspon-03Ekspon-04

1 Comment on "Nauji eksponatai Švėkšnos muziejuje"

  1. Koks Skirtumas | 2019-02-01 at 22:25 |

    Jo…. muziejininkai….. Laikraštį, kuris buvo perleistas ir praėjusio amžiaus pabaigoje Vilniuje dalintas visiems norintiems II-16 proga jūs pristatote kaip oroginalą. Keista, kad profesionalųs muziejininkai nematoto antspaudų, kurie nukopijuoti dauginant laikraštį?

Leave a comment

Your email address will not be published.


*