Nikolajaus ir Svietoslavų Rerichų darbai sušildė kultūros centro erdves

Penktadienį būrys Lietuvos Rericho draugijos narių šilutiškiams pristatė Šilutės kultūros ir pramogų centre eksponuojamą Nikolajaus Rericho (1874-1947) ir Sviatoslavo Rericho (1904-1993) tapybos darbų parodą. Skyrusieji tam laiko ne tik pamatė šių Pasaulio dailininkų darbus, bet ir sužinojo apie šių savito braižo ir begalinio gilumo praėjusių amžiaus dalininkų darbus, gyvenimą bei veiklą.      

Parodos atidarymą viešnios bei atidarymo svečiai pradėjo Vydūno giesme „Mes Lietuvos vaikai“. Kaip sakė prieš parodą šį ritualą pristačiusi Rericho draugijos Garbės pirmininkė Irena Zaleckienė, draugijoje įprasta renginius pradėti muzika. O lankantis Šilutėje, Vydūno krašte, jie negalėjo nepasirinkti kitos, kaip maldą primenančios filosofo giesmės.

Ponia I.Zaleckienė labai plačiai pristatė dailininkus bei Rericho draugijos veiklą. Daugelis žinojo, o kitiems priminė, kad N.Rerichas su žmona Jelena 1903 metais svečiavosi ir Lietuvoje. Tuomet jie aplankė Vilnių, Kauną, plaukė Nemunu, keliavo jo pakrantėmis. N.Rerichas piešė ir tapė, J. Rerich fotografavo. Taip gimė ne vienas paveikslas lietuviška tema.

Didžioji dalis Šilutėje eksponuojamų darbų pasakoja apie Himalajų kalnų didybę bei ten esančius įvairius ženklus. Jų pažinimui bei tos gamtos suvokimui N.Rerichas su žmona bei daugybę pagalbininkų skyrė trejetą metų. Visą tai labai gerai yra išstudijavę Rericho draugijos nariai. Todėl daugumą Šilutėje dabar esančių paveikslų Garbės pirmininkė paaiškino bei pakomentavo.

Atskira šios parodos dalis skirta 1935 metais tų metų Lietuvos kultūros ir meno žmonių pastangomis įkurtai Rericho draugijai. Jie domėjosi Agti Joga – Gyvąją etika, ir visokeriopai skatino žmones tobulėti, ugdyti sąmonę ir mąstymo kultūrą. Po karo, prasidėjus antrajai sovietinei okupacijai, šie žmonės, kaip politiniai kaliniai, buvo ištremti į Sibirą. Jų atminimui ši dalis ir yra eksponuojama. Ta proga buvo prisimintas ir Lietuvos Rericho draugijos atkūrimas 1989 metų pabaigoje.

Atskirai buvo pristatyti ir N.Rericho sūnaus Sviatoslavo Rericho antrajame Šilutės kultūros ir pramogų centre eksponuojami darbai bei jo kūrybinis kelias.

Paroda Šilutės kultūros ir pramogų centre veikia lapkričio 11 dienos. Ją aplankyti galima darbo dienomis nuo 15 iki 18 valandos bei renginių metu. 

Be the first to comment on "Nikolajaus ir Svietoslavų Rerichų darbai sušildė kultūros centro erdves"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*