Monika Jauniūtė į Šilutę parvežė sidabro medalį

M.Jauniūtė su savo mokytoju A.Sirtautu prie savo darbų Ignalinoje.

Iš Ignalinoje dvi dienas vykusios Lietuvos mokinių dailės olimpiados penktadienį, įvertinta antrąją vieta Lietuvoje ir pelniusi sidabro medalį, grįžo Šilutės meno mokyklos dailės skyriaus mokinė Monika Jauniūtė. Į tolimąją Ignaliną ji vyko drauge su savo mokytoju Andriumi Sirtautu. Iš jos mokinė ir jos mokytojas grįžo labai patenkinti ir pilni puikių įspūdžių.

Kaip sakė A.Sirtautas, nors važiuojant teko kiek paklaidžioti remontuojamos Švėkšnos aplinkkelyje, tačiau vėliau viskas sekėsi tiesiog puikiai. Ir nors Monika buvo įvertinta antrąją vietą, tačiau kova buvo iš ties labai garbinga – pirmųjų vietų laimėtojų moksleivių darbai buvo labai stiprūs. Tad priimant galutinį sprendimą, autoritetinga komisija, sudaryta iš Lietuvos dailės mokyklų vadovų, Dailės akademijos dėstytojų ir profesionalių dalininkų, ilgai dvejojo, kol galiausiai pirmąją vietą vis tik skyrė Šakių moksleivei. Tad, nei M.Jauniūtė, nei jos mokytojas, nesijautė blogai. Ir kaip vaizdžiai sakė A.Sirtautas, aukščiausiam Monikos įvertinimui pritrūko to paslaptingojo „Marytės plauko“.

Sekėsi ir tai, kad nuvažiavus ir užsiregistravus Monika netruko susirasti draugų. Ignalinos Č.Kudabos progimnazijos sporto salėje, kurioje moksleiviai varžėsi, pavyko burtų keliu gauti pačią geriausią vietą (dailininkams labai svarbu tinkamas apšvietimas). Apšvietimas taip pat buvo labai geras ir pakabinus pabaigtus darbus komisijos vertinimui.

Kol mokiniai dirbo, juos atlydėjusiems mokytojams buvo surengta išvyka po Ignalinos lankytinas vietas. Pabaigę savo darbus prisijungė moksleiviai ir visi drauge dalyvavo pažintinėje kultūrinėje programoje. Vakare vyko jaunimo vakaronė, kur užsimezgė daug pažinčių. A.Sirtauto nuomone, tai nemažiau svarbu, kaip kad ir vienoje vietoje pamatyti daug gerų darbų, pabendrauti tarpusavyje. Tuomet galima ne tik palyginti, bet ir objektyviai vertinti save. Mokytojai taip pat turėjo ką bendrai aptarti, apie ką pašnekėti, padiskutuoti. Šiaip jau ko nors girti neskubantis A.Sirtautas, paklaustas kaip sekėsi Ignalinoje, atsakė labai vaizdžiai – viskas buvo surengta „žiauriai gerai“. Šilutiškė M.Jauniūtė vakare visiems grojo mažąją ukulėle ir sulaukė didelio gerbėjų rato.

18076828_1534881583188868_8853453388918823636_oŠiais metais dailės olimpiados tema buvo „Piliakalniai – senovės valdovų galybės saugotojai“. Ji buvo žinoma iš anksto ir moksleiviai galėjo šiek tiek pasiruošti. Ir nors varžymosi sąlygos tokios pat buvo visiems šešiasdešimt devyniems talentingiausiems iš visų Lietuvos regionų atvykusiems 8–12 klasių moksleiviams, tačiau Šilutės meno mokyklos mokinės M.Jauniūtės darbai savo brandumu ir įtaiga patraukė ne tik komisijos narių, bet ir žiūrovų dėmesį.

Šios dailės olimpiados darbų paroda dabar surengta Ignalinos krašto muziejuje. Nuo birželio 1 dienos ji bus eksponuojama Vilniaus rotušėje, po to keliaus į Kauną. Iš ten – spalio mėnesį parodą bus galima pamatyti Seime. Olimpiadą surengė Švietimo ir mokslo ministerija bei Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras.

P.S.

Mokytojas A.Sirtautas pirmą kartą lankėsi Ignalinoje. Tai taip pat vandenų (ežerų) kraštas. Ten patyrė daug įdomių ir nepakartojamą įspūdžių. O vienas pagrindinių – tai, kaip netrukus gali atrodyti Šilutė. Ignalinoje daug moderniai sutvarkytų, renovuotų pastatų, betoninių aikščių, tačiau beveik nebėra… žmonių. Apie tai jis žadėjo papasakoti atskirai.  

Ir dar. Rengiantis šiai tolimai kelionei dailės mokytojas patyrė labai daug nereikalingų ir dėmesį blaškančių emocijų rūpinantis vykimo reikalais. Tai ir buvo paskelbta straipsnyje „Trumpas pasakojimas iš Š miestelio kasdienybės“. Jame buvo kalbama, kaip neveikia (arba dirba iškreiptai) daugelis įvairių lygių visuomenės mechanizmų, kurie šiaip jau turi sudaryti sąlygas dirbti žmonėms. Tai buvo paskelbta dėl to, kad ta istorija galėjo būti puiki iliustracija, kodėl nusivylę žmonės vis didesniais būriais emigruoja iš Lietuvos. Tačiau, mokytojo prašymu, šis emocingas tekstas buvo padarytas nepasiekiamu

Nuotraukos A.Sirtauto ir Augenio Kaspučio.

Monika groja ukulele Sauguose.

1 Comment on "Monika Jauniūtė į Šilutę parvežė sidabro medalį"

  1. Monika jau seniai žavi savo išskirtiniu meniniu požiūriu į pasaulį. Nuostabi, daug žadanti ir toli eisianti mergaitė. Sėkmės tau, Monika!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*