Mokymai naudotis negatyvų ir nuotraukų skaitmeniniu skeneriu bei nauja paslauga gyventojams

Balandžio 22 dieną Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje vyko mokymai, kaip naudotis „Epson Perfection V600 Photo“ skeneriu-skaitytuvu. Dalyviai buvo supažindinti su skenerio technine charakteristika, savybėmis. Šiuo skaitytuvu galima greitai ir efektyviai nuskaityti spaudinius, negatyvus ir skaidres. Naudojami įvairūs priedai ir fotojuostos laikikliai, kurie leidžia apdoroti bet kokį dydį ir formatą, įdėtas skaidres ir panoraminę vidutinio formato fotojuostą. Minėtame skaitytuve įdiegta išplėstinė DIGITAL ICE technologija, kuri gali nuo nuotraukų ir fotojuostų pašalinanti dulkes ir įbrėžimus. Naudojant keičiamo dydžio peržiūros langą galima pamatyti kiekvieną atvaizdo detalę.

Mokymų metu skenuotos pozityvų skaidrės, parodant, kokius parametrus reikia nusistatyti, kad būtų gautas aukštos kokybės skaitmeninis vaizdas. Skenerio techninės ypatybės leidžia nusistatyti dokumento šaltinį, skiriamąją gebą (dpi), vaizdo tipą, nuotraukos dydį,  spalvų atkūrimą, kontūrų aštrumą, fono apšvietimo korekciją, dulkių pašalinimą. Dalyviai skenavo istorines fotografijas bei įvairius dokumentus. Pastebėta, kad skaitmeniniai vaizdai net pranoko originalus, nes skenerio ypatybės leidžia padaryti „restauracines“ korekcijas, pagerinant kokybę ir paryškinant spalvas. Tarpusavyje lygintos dulkių pašalinimo ir DIGITAL ICE funkcijos, įsitikinta, kad su pastarąja pasiekiama kur kas aukštesnė nuskaitytų vaizdų korekcijos kokybė.

Skeneriu gali naudotis visi F. Bajoraičio viešosios bibliotekos lankytojai, pageidaujantys išsiryškinti savo nuotraukas, negatyvus ar skaidres (pozityvus), sukuriant skaitmeninius vaizdus. Juos galima perkelti į pageidaujamą saugojimo laikmeną ir net atsispausdinti.

Ši nauja paslauga yra nemokama. Ji teikiama įgyvendinant Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos projektą „Gyventojų skatinimas išmaniai naudotis internetu atnaujintoje viešosios interneto prieigos infrastruktūroje“.

Daugiau informacijos suteiksime telefonu (8 441) 77 137 arba atvykus į Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Informacijos skyrių (I aukštas, Tilžės g. 10).   

Ovidijus Normantas,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Informacijos skyriaus vyresnysis bibliotekininkas

Be the first to comment on "Mokymai naudotis negatyvų ir nuotraukų skaitmeniniu skeneriu bei nauja paslauga gyventojams"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*