Menininkai Jakševičiai pagerbti ir Kaišiadoryse

V. Astrauskienės foto darbų paroda Kaišiadorių Kultūros centre.

Skambant kompozitoriaus Johano Sebastiano Bacho kūriniui, kurį atliko Kaišiadorių Meno  mokyklos muzikantės R.Lukoševičienė ir L.Mažuolytė, Kaišiadorių Kultūros centras atvėrė visuomenei duris į švėkšniškės Violetos Astrauskienės fotografijos darbų parodą „Skulptorių Jakševičių kūrybos palikimas“. Fotografė pateikia menininkų paliktus kūrinius, kurie puošia Švėkšnos bažnyčią, parką ir miestelį.

Šios miestelio muziejaus darbuotojai pirmieji po Nepriklausomybės Atgimimo surengė parodą, vakaronę, švėkšniškių, menininkų Jakševičių  kūrybai ir gyvenimui atminti. Už Kaišiadorių katedroje skulptorių – dailininkų Vincento, Silveno ir Adomo Jakševičių pastatytus altorius, nulipdytas Šv. skulptūras, nupieštus paveikslus, išdrožtą Vyskupo sostą, Vincento Jakševičiaus vardas įrašytas į Kaišiadorių kraštui švietimo ir kultūros srityje nusipelniusių veikėjų gretas.

Menotyrininkės Renatos Drulienės knyga „Kaišiadorių Kristaus Atgimimo katedra“ išleista 2009 metais, kurioje gausu Jakševičių kūrinių nuotraukų ir faktų apie jų gyvenimo įvykius, yra tarsi paminklas šių menininkų kūrybai pagerbti. R.Drulienė atvyko į renginį ir, skatinama savo profesorės Laimos Šinkūnaitės, pažadėjo tęsti pradėtą darbą, pateikiant platesnį Katedros statymo ir įrengimo tyrimą.

Skulptorius Vincentas Jakševičius, miręs 1936 metų liepos 19 dieną nuo širdies infarkto, palaidotas Kaišiadorių kapinėse. Širdies smūgis skulptorių ištiko statant altorius Gegužinės, Kaišiadorių rajone, bažnyčioje.

Šventinėje popietėje, pagerbiant Vincento Jakševičiaus 80-ųjų mirties metinių sukaktį, dalyvavo šio renginio organizatorius, buvęs ilgametis Kaišiadorių Meras Romualdas Urmilevičius, kuris iki šiol prisideda ir rūpinasi savo pažadų įgyvendinimu. Jo ir Vyskupijos darbuotojų rūpesčiu, rugpjūčio 7 d. vyks ceremonija, skulptorių Jakševičių atminimo įamžinimui Kaišiadorių katedroje.

Be galo maloniai susirinkusius nuteikė į renginį atvykusi  menotyrininkė, meno istorikė, profesorė L.Šinkūnaitė.  Menotyrininkė domisi Jakševičių kūryba ir mano, kad jie buvo profesionalūs kūrėjai.

Kaišiadorių Vyskupijos Generalvikaras Algirdas Jurevičius džiaugėsi, kad Kaišiadorių katedrą puošia garsių menininkų kūriniai.

Kaišiadorių muziejaus direktorius Olijardas Lukoševičius ir jo kolektyvas, visą dešimtmetį prisidėję prie skulptorių kūrinių suradimo ir viešinimo, sakė , kad šie menininkai nusipelnė būti žinomi ir toliau žada neapleisti šios temos.

Švėkšnos muziejininkė Monika Žąsytienė neliko abejinga savo kraštiečių pagerbimo šventei. Paruošė ir atsiuntė skaidrių rinkinį, kuriame sudėtį Jakševičių kūrinių atvaizdai, pačių menininkų nuotraukos, įvairių susitikimų ir pagerbimo švenčių akimirkos.

Garbinga šventės viešnia – skulptoriaus Vincento vaikaitė Rema  Bartuševičiutė – Bartkienė dalinosi  prisiminimais ir jaudinosi, romantiškai prisiliesdama prie brangių žmonių gyvenimo, kūrybos aplinkybių ir faktų.

Kaišiadorių Kultūros centras. Parosos atidarymo akimirkos. Kalba A. Jurevičius

Kaišiadorių Kultūros centras. Parodos atidarymo akimirkos. Kalba generalvikaras A. Jurevičius

Kaišiadorys. Kalba skulptoriaus vaikaitė Rema Bartuševičiutė Bartkienė.

Skulptoriaus vaikaitė Rema Bartuševičiutė Bartkienė.

Kaišiadorys. Muziejaus direktorius  O. Lukoševičius.

Muziejaus direktorius O. Lukoševičius.

Muzikantės.

Muzikantės R.Lukoševičienė ir L.Mažuolytė.

Profesorė L. Šinkūnaitė

Profesorė L. Šinkūnaitė.

R.Urmilevičius

R.Urmilevičius.

Be the first to comment on "Menininkai Jakševičiai pagerbti ir Kaišiadoryse"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*