Martyno Jankaus muziejus vėl vedė knygnešių keliais

Pagėgių savivaldybės Martyno Jankaus muziejuje 2017 m. gegužės 9 d. vyko teatralizuotas edukacinis renginys skirtas Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienai paminėti  „KNYGNEŠIŲ KELIAIS 2017“. Spaudos draudimas Lietuvoje truko keturiasdešimt metų (1864-1904 m.). Slapta lietuviška spauda per tarpvalstybinę sieną buvo gabenama iš tuometinės Mažosios Lietuvos į Didžiąją Lietuvą. Vienas iš svarbiausių punktų knygnešių kelyje buvo Martyno Jankaus spaustuvė Bitėnuose, kurioje jie ir gaudavę lietuviškų leidinių.

Žvarbų antradienio rytą renginio dalyviai, apsirengę XIX a. pabaigos Mažosios Lietuvos kaimo žmonių apranga, rinkosi ant Rambyno kalno, prie aukuro. Sveikinimo žodį tarė muziejaus direktorė Liudvika Burzdžiuvienė, primindama lietuviškos spaudos lotyniškais rašmenimis atgavimo ir gimtosios kalbos puoselėjimo svarbą. Muziejininkė Laima Žemgulienė pasidžiaugė, kad renginys nepraranda populiarumo Pagėgių savivaldybės bendrojo ugdymo mokyklų mokinių tarpe. Prieš metus Martyno Jankaus muziejui pavyko šį renginį atgaivinti  perėmus Vilkyškių Johaneso Borovskio gimnazijos Lumpėnų Enzio Jagomasto pagrindinio ugdymo skyriaus bendruomenės patirtį. Vilkyškių Johaneso Borovskio gimnazijos direktorė Rima Auštrienė padėkojo Martyno Jankaus muziejaus darbuotojams ir Lumpėnų Enzio Jagomasto pagrindinio ugdymo skyriaus bendruomenei už „Knygnešių kelių“ tęstinumą.

Pagėgių savivaldybės bendrojo ugdymo mokyklų komandos prisistatydamos pasivadino buvusių Lietuvoje knygnešių draugijų pavadinimais. Žandarų vaidmenį atliko Pagėgių jaunųjų gaisrininkų organizacija, vadovaujama Pagėgių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininko Alvydo Mikašausko.  Jie atstovavo ir Pagėgių Algimanto Mackaus gimnaziją. Žandarams talkino Pagėgių rinktinės Bardinų užkardos pasieniečiai.

Šiais metais į renginį įtrauktas dar vienas vaidmuo — „kontrabandininkai“. Būtent juos knygnešiai samdydavosi, kai reikėdavo per sieną pergabenti didelius nešulius. „Kontrabandininkų“ vaidmuo buvo paskirtas renginio svečiams — Smalininkų jaunimo studijos MLZ (vadovė Gina Meškauskienė) atstovams.

Po renginio atidarymo „knygnešių“ komandos nusileido laiptais žemyn į Rambyno kalno papėdę, kur Nemunu buvo atplukdyti maišai su spauda ir užduotimis.

„Knygnešiai“ išsidalino spaudinius, išradingai juos slėpė. Keliaudami į savo tikslą –  Martyno Jankaus muziejaus kiemą, jie turėjo rasti kelią pagal duotas nuorodas ir atlikti tam tikras užduotis. Pakeliui visos komandos užsuko į Rambyno regioninio parko lankytojų centrą, kur su užduotimis ir tolimesnio kelio nuorodomis jų laukė kultūrologė Giedrė Skipitienė. Nelengva užduotis buvo sėkmingai pereiti pasienio postą, nes viršininkas Fricas (Jurbarko krašto kultūros centro suaugusiųjų studijos „Mažosios Lietuvos rytiniai vartai“ atstovas Andrius Šašys) su savo pagalbininkais (Mantu Micavičiumi, Akvile  Bialoglovyte) krėtė visus: ir pėsčius, ir važiuotus. Pro šių pareigūnų skvarbias akis nepraslydo nė vienas įtartinas nešulys, o bandančius pabėgti grėsmingai savo lojimu baugino keturkojai  pasienio „pareigūnai“. Daugeliui „knygnešių“ ir „kontrabandininkų“ nepavyko išvengti arešto.

Parkeliavę į muziejaus kiemą „knygnešiai“ privalėjo perneštą spaudą pristatyti spaudos surinkėjams, kur ji buvo skaičiuojama. Laukdami kitų grįžtančiųjų komandos laiką leido prie kaitraus laužo, šildėsi žolelių arbata, galėjo paplaukioti valtimi šalia esančiame tvenkinyje. Galimybę plaukti valtimi galėjo užsitarnauti tik tie renginio dalyviai, kurie atsakė į valtininko (mokytojo Rimo Vitkausko) pateiktą klausimą iš Mažosios Lietuvos istorijos.

Apie pusiaudienį į muziejaus kiemą buvo atvesdinti suimtieji, įkliuvę už draudžiamos spaudos gabenimą ir kitokią nelegalią veiklą. Negailestingas pasienio viršininkas Fricas teisė suimtuosius paskirdamas sunkias bausmes, tačiau pabaigoje ir visi nuteistieji buvo išteisinti.

Geriausiai visas užduotis atliko ir daugiausiai spaudinių pernešė Lumpėnų Enzio Jagomasto pagrindinio ugdymo skyriaus komandos knygnešiai. Jie buvo apdovanoti Pagėgių savivaldybės Martyno Jankaus muziejaus įsteigtu prizu.

Renginio dalyvius pasveikino Pagėgių savivaldybės administracijos direktorė Dainora Butvydienė. Ji pasidžiaugė, kad nepaisydami žvarbaus oro visi susirinko į šį teatralizuotą renginį ir galėjo nors nedidele dalimi pajausti knygnešių gadynės sunkumus. Muziejui buvo padovanota didžiulė dekoratyvinė žvakė kaip šviesos, šilumos ir susitelkimo simbolis. Visiems renginio dalyviams ir pagalbininkams buvo įteiktos padėkos ir dovanėlės.

Renginio partneriais  jau ne pirmus metus sutiko būti Valstybės sienos apsaugos tarnybos prie Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos Pagėgių rinktinės Bardinų užkarda, Mažosios Lietuvos Jurbarko krašto kultūros centras, Lumpėnų seniūnija, Rambyno regioninio parko direkcija, VšĮ „Pagėgių krašto turizmo informacijos centras“. Laikraštį „Jagomastietis“ išleido Lumpėnų Enzio Jagomasto pagrindinio ugdymo skyriaus bendruomenė.

Renginį vainikavo Pagėgių rinktinės Bardinų užkardos kinologų pasirodymas su šunimis.

Muziejaus kieme, besidalindami įspūdžiais, dar ilgai šurmuliavo renginio dalyviai.

Po tiek nuveiktų darbų visi buvo praalkę ir sužvarbę. Laiku atvyko pasieniečių kilnojama lauko virtuvė su karštu šiupiniu.  Juo pasistiprinę ir apšilę, galėjome gardžiuotis virta ant laužo žolelių arbata, sausainiais (jais vaišino Vilkyškių Johaneso Bobrovskio gimnazija).

Nuoširdžiai dėkojame mūsų renginio rėmėjams, partneriams, pagalbininkams ir dalyviams už jų sukurtą gerą nuotaiką, rūpestį, nuoširdų bendravimą.

Visiems sakome: iki susitikimo kitais metais!

Renginį rėmė Pagėgių savivaldybės administracija ir UAB „Vilkė“.

Laima Žemgulienė,
Pagėgių savivaldybės Martyno Jankaus muziejaus
muziejininkė 

Be the first to comment on "Martyno Jankaus muziejus vėl vedė knygnešių keliais"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*