Malonūs susitikimai bibliotekoje

S.Paltanavičiaus nuotrauka iš antrosios ekspedicijos.

Pagaliau prasidėjęs pavasaris šį ketvirtadienį išsiskyrė ne tik saulėtu ir šiltu oru, bet ir renginių gausa. Net du jų buvo surengti Šilutės F.Bajoraičio viešojoje bibliotekoje.

Ketvirtajame aukšte esančioje Palėpės galerijoje vyko šilutiškio architekto Egidijaus Vidrinsko miniatiūrų, vadinamųjų škicų, parodos atidarymas. O tuo pat metu pirmajame bibliotekos aukšte – skaitykloje – vilnietis gamtininkas, keliautojas Selemonas Paltanavičius ir rusniškis Simas Knapkis dalinosi įspūdžiais iš 2015 ir 2016 metų vasaromis vykusių nacionalinių ekspedicijų Nemuno upe.

E.Vidrinskas škicavimą prisiminė prieš porą metų, kai būnat Olandijoje netikėtai išsikrovė fotoaparato baterija. Vaizdai buvo tokie nuostabūs, kad prašyte prašėsi būti užfiksuojami. Teko prisiminti anksčiau architektams labai įprasto dokumentavimo būdo – greitai pieštuku, keliais jo brūkšniais, nupiešti pastebėtus vaizdus. Netrukus tai tapo pomėgiu. Darbų ėmė daugėti. Sužinoję apie tai, parodą surengti paprašė jo kolegos Kaune. Laikinosios sostinės architektų pamėgtoje kavinėje „Urbana“ lapkričio mėnesį ir buvo atsidaryta pirmoji E.Vidrinsko darbų paroda. Dabar ji atkeliavo ir į Šilutę.

Egidijus-1

Šioje parodoje tik viena dalis jo darbų: kaip ir pridera architektui, daugiausiai tai pastatai, jų detalės ar interjeras. Kažkodėl autorius nesiryžo rodyti kitos dalies – žmonių siluetų. Matyt, tai dar bus ateityje. E.Vidrsinsko parodą, pavadintą „Piešiniai iš bloknoto“ galima apžiūrėti bibliotekos galerijoje: čia ji bus iki birželio 30 dienos.

E-1 E-2 E-3Susitikimą su nacionalinės ekspedicijos dalyviais S.Paltanavičium ir S.Knapkiu dainomis pradėjo Šilutės meno mokyklos mokinukai. Renginio vedėja buvo leidyklos „Terra publica“ vadovė. Ši leidykla nesenai išleido knygą „Nemunu per Lietuvą“, kurios autorius ir yra S.Paltanavičius.

Tačiau pokalbis sausakimšoje skaitykloje daugiau buvo ne apie ją, o įspūdžių iš šios kelionės dalijimasis. S.Paltanavičius puikus pasakotojas, tad netrūko nei jo rimtų atsiminimų, nei pastebėjimų su jumoru. Jis kalbėjo ir apie tai, ko nematė televizijos žiūrovai, nes kelių savaičių kelionė buvo visą laiką filmuojama keliomis kameromis. Tad paklaustas, kas buvo sunkiausia kelionių metu, su jam būdinga šypsena atsakė, kad būti žvaliems bei visą laiką būti pasiruošus filmuotis vos tik iš pačio ankstyvo ryto išsiriti iš palapinės. O tuo pat metu žiūrovams ką nors įdomaus pasakoti. Ir taip visą dieną…

IMG_1254_foto Andriaus Lygnugario-2

Andriaus Lygnugario nuotrauka.

Rusniškis S.Knapkis dalyvavo antroje ekspedicijoje, kai buvo plaukiama nuo Nemuno ištakų Baltarusijoje iki Kauno. Tuomet prireikė antro laivo ir patyrusio laivavedžio. Daugelis atkreipė dėmesį, kad S.Knapkis ne prasčiau ir įdomiau dalinasi įspūdžiais, nei S.Paltanavičius. Jis tikrai turėjo ką papasakoti, nes jam teko plukdyti ekspedicijos laivą ir tokiomis vietomis, kur, anot jo, kitaip veikia fizikos dėsniai. Rusniškis sakė, kad bene sunkiausiai buvo plaukti per lyg gitaros stygomis žvejų meškerių valų prismaigstytas upių vietas: ten, kur buvo pakankamai gilu ir tinkama plaukti, labai gerai ir žuvys ten kibo. Tad, su jumoru ir diplomatiškai jis sakė, teko išgirsti daug tarptautinių žodžių apie save. Jis, tiesa, taip pat neliko skolingas…

Šiais metais rengiama trečioji nacionalinės ekspedicija. Ji prasidės birželio 22 dieną ir truks tris savaites. Dabar bus plaukiama Lenkijos upėmis iki pat Baltijos jūros. Tai ekspedicijai Rusnėje statomas naujas medinis laivas.

Sim-3

Pabendravę su šilutiškiais ir pasirašę naujoje knygoje, ekspedicijos dalyviai su leidyklos atstovai išskubėjo į Rusnę. Ten jau laukė būrys salos gyventojų, kurie prieš porą metų labai nuoširdžiai bendravo su čia sustojusiais nacionalinės ekspedicijos dalyviais.

Be the first to comment on "Malonūs susitikimai bibliotekoje"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*