Literatūros popietė su ,,Žiemojančiu angelu“

Spalio 20 d. į kraštiečio Audriaus Šikšniaus dešimtosios knygos „Žiemojantis angelas II“ pristatymą Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Pašyšių filiale rinkosi  nuolatiniai jo kūrybos skaitytojai.

Romano pasakojimas nukelia į pokario laikus, kai Lietuva išgyveno kolūkių kūrimus,  sovietinės okupacijos metus. Knygos siužetas ne tik gerai  atpažįstamas, bet ir artimas, nes daugelis susirinkusiųjų ar jų artimieji patys tai išgyveno. Persmelkta  atvirumo, paprastumo autoriaus kūryba atranda vis daugiau skaitytojų ir tarp jaunimo. Pristatydamas savo knygą A. Šikšnius prisipažino, kad šis kūrinys jau artimesnis jo paties autobiografijai. Antroje „Žiemojančio angelo“ dalyje jis atgaivino vaikystėje matytus įvykius, sutiktus žmones.

Rudenišką popietės nuotaiką sustiprino Šilutės Vydūno gimnazijos mokinio Vytenio Ropės saksofono garsai. Susipažinti su knyga ir labiau suprasti knygos herojų išgyvenimus,  atskleisti jų nuotaiką padėjo Šilutės kamerinio dramos teatro aktoriaus Vyganto Paldausko skaitomos  kūrinio ištraukos. Atsidėkodamas už ilgametį bendradarbiavimą ir jo kūrybos pristatymą Pamario krašto žmonėms, būtent šiam žmogui autorius dedikavo naująją knygą. Žodžio ir muzikos darna nepaliko abejingo nė vieno popietės dalyvio.

Vienas iš knygos redaktorių Petras Skutulas pasakojo apie dviejų kraštiečių draugystę, užsimezgusią  laikraščio ,,Pamarys“ puslapiuose. Būtent jis paskatino autorių pradėti kurti prozos kūrinius ir jau eilę metų šio laikraščio puslapiuose mes galime skaityti gerbiamo autoriaus kūrinių ištraukas. Pasak redaktoriaus, redaguoti A. Šikšniaus knygas nėra lengva, nes jis vartoja daug senų,  nevartotinų žodžių. Kartais juos reikia palikti tekste, nes jie labai taikliai atspindi to laikmečio dvasią. Paprasta ir visiems suprantama autoriaus kalba kūrinį daro dar artimesnį žmogui.

Kalbėdamas apie savo ateities planus autorius pasidžiaugė, kad bendradarbiavimas su ,,Pamario“ laikraščiu tęsiasi ir toliau. Šiuo metu jame spausdinamas naujas A. Šikšniaus prozos kūrinys ,,Katinas Latvis“. Jį paruošti ir išleisti planuojama 2019 metais. Renginio dalyviams autorius pristatė ir naujausius savo poezijos kūrinius, kurie kitais metais nuguls jo poezijos rinktinėje ,,Močiutės pamokymai“. Šioje rinktinėje autorius sudės visą savo sukurtą poeziją. Ją prisiminti renginio dalyviams padėjo Šilutės  Vydūno gimnazijos abiturientas Vytenis Papievis. Savo išraiškingu ir emocionaliu poezijos perteikimu jis dar kartą įrodė, kad jaunoji karta irgi neabejinga  praeities žmonių išgyvenimams. Knygos autorius labai šiltai atsiliepė apie jaunus žmones, atrandančius laiko važinėti kartu su juo po Šilutės kraštą ir pristatinėti jo kūrybą.

Padėkojusi svečiams už jaukų vakarą,  palinkėjusi autoriui kūrybinio polėkio, naujų idėjų ir svajonių išsipildymo, bibliotekininkė svečius ir renginio dalyvius pakvietė pasivaišinti puodeliu arbatos ir paskanauti rudeniu kvepiančio obuolių pyrago.

Danutė Adomavičienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Pašyšių filialo bibliotekininkė

Be the first to comment on "Literatūros popietė su ,,Žiemojančiu angelu“"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*