Lietuvos gimtadienis Švėkšnoje

Vasario 16-oji – Valstybės atkūrimo diena, kai švenčia visa Lietuva – tiek maži, tiek dideli, tiek miestuose, tiek kaimuose, tiek Tėvynėje, tiek išvykę gyventi svetur, bet visi širdyje stipriai mylintys Lietuvą.

Švėkšnoje, Lietuvos gimtadienio šventė, kaip ir kasmet, prasidėjo Stemplėse. Tradiciškai Stemplių kaimo bendruomenė, Švėkšnos skautai ir keletas švėkšniškių rinkosi prie stogastulpio, žyminčią buvusią kraštiečio, vasario 16-osios akto signataro K. S. Šaulio gimtinės vietą. Čia padėta atminimo gėlių puokštė, parvežta iš Prezidentūros. Šiemet jos parvežti kartu su Švėkšnos seniūnu Alfonsu Šepučiu į Prezidentūrą važiavo Šilutės rajono savivaldybės tarybos nariai Antanas Martinkus bei Arūnas Kurlianskas. Iškilmingai padėjus LR prezidentės Dalios Grybauskaitės perduotą atminimo gėlių puokštę prie signataro koplytstulpio, visi susirinkusieji pajudėjo link Švėkšnos, kur Šv. Jokūbo bažnyčioje buvo aukojamos Šv. Mišios.

Po Šv. Mišių ankstyvą, saulėtą ir pavasarišką popietę, Švėkšnos „Saulės“ gimnazijos aktų salėje prasidėjo iškilminga konferencija – minėjimas „Kaimyninių kultūrų sankirtos reikšmė asmenybės formavimui“. Čia pranešimus skaitė muziejininkė iš Šilutės H. Šojaus muziejaus Asta Bartkevičiūtė – pranešimas „Lietuvininkų krašto įdomybės“, Švėkšnos „Saulės“ gimnazijos moksleiviai  R. Žilius ir L. Lukomskis – pranešimas „100 metų Lietuvai – 100 metų gimnazijai: tai daug ar mažai?“ bei gimnazistės D. Freitikaitė ir D. Bergelytė – pranešimas „Šimtmečio gimnazijos perlai: žmonės, garsinantys Švėkšną“. Mokinius konsultavo istorijos mokytoja Daiva Vileikienė.

Teoriškai susipažinus su kaimynų panašumais bei skirtumais, su gera nuotaika bei emocijomis buvo įsilieta į šventinę programą, kurioje Žemaitijos regioną reprezentavo šokių kolektyvas „Šalna“, o Mažąją Lietuvą atstovavo folkloro ansamblis „Verdainė“. Po žemaitiškų šokių ir lietuvininkų dainų, visi susirinkę buvo pakviesti ragauti Žemaitijos bei Mažosios Lietuvos skanėstų bei gėrimų.

Organizatoriai – Švėkšnos seniūnija, Švėkšnos „Saulės“ gimnazija bei Tradicinių amatų centras, nuoširdžiai dėkoja visiems, kurie prisidėjo organizuojant Lietuvos gimtadienį.

Tradicinių amatų centro Švėkšnoje informacija

Jono Girskio nuotraukos

1 Comment on "Lietuvos gimtadienis Švėkšnoje"

  1. Švėkšniškiai nuo seno buvo dideli patriotai ir savo tėvynės mylėtojai.Sveikinu ir linkiu, kad cta meilė neblėstų…Edita Barauskienė

Leave a comment

Your email address will not be published.


*