Lankstinukas 10 metų veiklai paminėti

2007 metų gruodžio 10 dieną keletas iniciatyvių šilutiškių nusprendė susivienyti ir įkurti draugiją, kurios vienas iš uždavinių būtų inicijuoti miesto tvarkymo ir gražinimo projektus. O tu pačiu būtų patogiau ir patiems prisidėti prie tvarkymo. Pavadinimui buvo pasirinkta tarpukaryje panašiu vardu veikusi draugija. Taip savo veiklą ir pradėjo „Šilutės gražinimo draugija“.   

Lankstin_01Minint šios draugijos dešimtmetį, praėjusių metų gruodžio 10-tą dieną, dalinantis atsiminimais buvo nutarta  apibendrinti pagrindinę draugijos veiklą ir ją pristatyti visuomenei išleidžiant lankstinuką. Juo labiau, kad ir darbų nuveikta.

Praėjusią savaitę, minint Šilutės miesto 507 metų jubiliejų, apie „Šilutės gražinimo draugiją“ ir jos veiklą pasakojantis toks lankstinukas išvydo dienos šviesą. Jį sumaketavo vienas iš draugijos narių Šarūnas Stancikas. Jį ir atspausdino savo įmonėje „Šarūno reklama“.

Lankstinuke trumpai pristatomi „Šilutės gražinimo draugijos“ trys pagrindiniai darbai. Vienas pirmųjų, kuris ir įkvėpė šios draugijos atsiradimą – Šilutės miesto senųjų kapinių ir jose esančios koplytėlės tvarkymas. Nors ši miestą kūrusių Šilokarčemos miestiečių Amžino poilsio vieta dar nėra tokia, kokia kažkada buvo šis Ramybės parkas, tačiau bent jau akis nedrasko griūvanti koplytėlė. Miesto valdžia vis tik rado lėšų jos remontui. O prie remonto prisidėjo ir šios draugijos nariai, ir keletas Šilutės įmonių.

Svarbus darbas – ekologinė draugijos akcija „Šyša – mūsų upė“. 2009 metais „Šilutės gražinimo draugija“ pradėjo ekologinius žygius, kurių pirmasis ne vienam miestiečiui atvėrė akis – per miestą tekančią upę teršia ne tik kai kurios įmonės, bet ir patys gyventojai. Nuo tada ekologiniai šios draugijos žygiai „Šyša – mūsų upė“ tapo ne tik upės valymo akcija, bet bendru plaukimu ir iš upės renkamomis atliekomis pradedamas turistinis sezonas.

„Šeimos skveras“ – žalios vaikams skirtos oazės miesto centre – įkūrimas ir tvarkymas. Čia atsirado vaikų žaidimo aikštelė, suoliukai, apšvietimas. Prie šių darbų prisidėjo ne tik miestiečiai, bet tvarkymą finansiškai parėmė Šilutės kredito unija. Į „Šilutės gražinimo draugijos veiklą“ įsijungė ir bendraminčiai iš Vokietijos. Atvažiavę jie ne tik prisideda prie draugijos darbų, bet ir yra puikūs konsultantai.

Dėl istorinio ąžuolo

Balandžio 20 dieną „Šilutės gražinimo draugija“ kreipėsi į Šilutės rajono savivaldybė administracijos direktorių Sigitą Šeputį, kad miesto centre, buvusių Šilokarčemos dvaro kapinių vietoje, greta Naujųjų apaštalų bažnyčios augantis ąžuolas būtų įtrauktas į gamtos paminklų sąrašą. Jis gali būti panašaus amžiaus kaip ir Pagrynių ąžuolas. O jis jau senai yra paskelbtas gamtos paminklu.

Gegužės 22 dieną „Šilutės gražinimo draugiją“ pasiekė Savivaldybės administracijos direktoriaus S.Šepučio  pasirašytas raštas, kad gegužės 22 dieną direktorius „priėmė įsakymą Nr. A1-719 „Dėl komisijos sudarymo Savivaldybės draustiniams steigti ir Savivaldybės gamtos paveldo objektams skelbti“.

Šiaip jau smagu, kad biurokratinis mechanizmas sujudėjo. Ąžuolas šimtametis – tad dar kiek ir palaukti gali, kol sudaryta komisija priims savo sprendimą. Tai suteks šiam šimtamečiui augalui valstybės apsaugą ir niekas, kam pasirodys, jog jis užstoja šviesą, negalės jo savavališkai ganėti, ar kaip dabar užsimota prieš medžius Šilutėje, lengva ranka nupjauti.

Be the first to comment on "Lankstinukas 10 metų veiklai paminėti"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*