Kūrybinės stovyklos „Palikimas“ penktoji pamaina

Pasibaigė Kaliningrado srities vaikų, besimokančių lietuvių kalbos bei etninės kultūros, kūrybinės stovyklos „Palikimas“ Šventojoje jau penktoji pamaina. Ankščiau stovyklautojų kuriamieji darbai buvo skirti žymiems lietuvių literatūros ir kultūros veikėjams Kristijonui Donelaičiui, Mikalojui Konstantinui Čiurlioniui, Liudvikui Rėzai ir Maironiui.

Šįkart pagal Vilhelmo Storostos (Vydūno) gyvenimo ir kūrybos visatą vaikai kartu su žinomais Lietuvoje animatoriais Valentu Aškiniu ir Jūrate Leikaite-Aškiniene kūrė trumpametražinį animacinį dokumentinį  filmą „Vydūnas. Vaikystės varpų gaudesys“. Filmą konsultavo Vydūno kūrybos tyrinėtojas dr. Vacys Bagdonavičius. Šie filmukai lietuvių ir rusų kalbomis – straipsnio pabaigoje.

Filmo pirmoje dalyje pasakojama apie Viliaus Storostos (Vydūno) vaikystę, pateikiant eilę citatų iš Vydūno knygų. Pasakojimas vyksta pirmuoju asmeniu, tarsi pats Vilius Storosta pasakotų mums savo gyvenimo istoriją. Filmo antroji dalis tai pjesės „Pasveikimas“ analizė ir vizualizavimas animacijos priemonėmis, parodant svarbiausias ir įspūdingiausias pjesės dalis.

Kuriant filmą dalyviai susipažino su skirtingomis animacijos filmavimo (fotografavimo) technikomis, giliau pažino animacijos meno gimimo ir raidos istorinius etapus, įgijo žinių apie lietuvių animacijos kūrėjų darbus. Taip pat jaunieji kūrėjai susipažino su animacinių-dokumentinių filmų kūrybos ypatumais ir pagrindiniais principais. Praktinių užsiėmimų metu stovyklautojai turėjo sukurti savo autorinį filmo konceptą, scenarijų, personažus, fonus (peizažus ir interjerą), garso takelį, nupiešė animaciją, nufilmavo ir sumontavo savo filmą.

Dirbdami bendroje komandoje projekto dalyviams pavyko sukurti visos grupės animacinį – dokumentinį filmą „Vydūnas. Vaikystės varpų gaudesys“, kuris jau buvo rodomas stovyklos uždarymo metu.

Jaunus kūrėjus su pasiekimais šiltai pasveikino filmo pirmieji žiūrovai, svečiai: LR Švietimo ir mokslo ministerijos kancleris Tomas Daukantas, LR Generalinio konsulato Kaliningrade generalinis konsulas Olegas Skinderskis, sveikatos centro „Energetikas“ vadovybės atstovė Rita Matulevičienė, žurnalo „Donelaičio žemė“ redaktorius Algis Vaškevičius, baltų kultūros ir mokslo paramos fondo pirmininkas Sigitas Šamborskis.

Reikšmingas buvo ir vaikų išankstinis pasiruošimas: Vydūno atminimo pagerbimas prie jo kapo Bitėnuose, lankymas Vydūno kultūros centre Kintuose, dokumentinio filmo „Tamsoje būti Šviesa“ stebėjimas ir jo apsvarstymas. Taip pat apie filosofą vaikai rinko medžiagą ir ruošė kompiuterines skaidres.

Greta kūrybinės veiklos stovyklautojai dalyvavo pažintinėse ekskursijose į Palangą ir Klaipėdą, lietuvių kalbos etiketo užsiėmimuose, sportavo baseine ir atvirose aikštelėse, poilsiavo prie jūros. Daug įspūdžių paliko giedotojų grupė „Kadujo“ iš Kauno (vadovė dr. Laura Lukenskienė). Dainininkės pamokė vaikus žaisti lietuvių liaudės  žaidimus, išmokė jos kelių Vydūno dainų.

Numatomas vaikų sukurto filmo platus pristatymas kaip Kaliningrado srityje, taip ir Lietuvoje.

Kūrybinės stovyklos pagrindinis rėmėjas LR Švietimo ir mokslo ministerija. Taip pat prie šio projekto prisidėjo Čikagos Mažosios Lietuvos draugija.

Aleksas Bartnikas,
kūrybinės stovyklos „Palikimas“ projekto vadovas

1 Comment on "Kūrybinės stovyklos „Palikimas“ penktoji pamaina"

  1. šilutiškė | 2018-11-01 at 21:29 |

    Šaunu, Lietuva turi gražias perspektyvas

Leave a comment

Your email address will not be published.


*