Kultūros specialistų konferencija Tauragėje

Kultūros renginių ir ne tik renginių, bet  visos kultūros ir platesne prasme finansavimas šalyje, regione, savivaldybėje – vienas iš aktualiausių klausimų tiems, kurie organizuoja renginius ir kultūrinę veiklą. Būtent  tokius klausimus svarstė Tauragės apskrities  kultūros centrų, bibliotekų, muziejų, nevyriausybinių organizacijų specialistai susirinkę į pirmąją tokią apskrities mastu surengtą konferenciją, kurios organizatoriai – labai aktyvią veiklą pradėjusi Tauragės apskrities regioninė kultūros taryba

Kokios finansavimo galimybės, kaip pateikti projektus Kultūros tarybai, kokia yra statistika, kokie siūlymai – tokius ir kitus klausimus analizavo konferencijos pranešėjai ir diskusijos dalyviai.

Pranešimų būta išsamių ir dalykiškų. Konferencijoje, kuri vyko Tauragės pilies menėse ir kurią moderavo regioninės kultūros tarybos narė Rima Bandzinaitė-Latožienė, dalyvavo trijų rajono savivaldybių merai – Tauragės, Jurbarko ir Pagėgių. Jie sveikino šią konferenciją ir teigė, kad kultūros darbas, jo finansavimas – viena svarbiausių savivaldos darbo sričių, kaip ir švietimas, sveikatos apsauga, sportas, socialinė apsauga. Visos sritys, pasak kalbėjusiųjų, yra neatsietinos viena nuo kitos, tampriai persipynusios ir dėmesys, finansavimas reikalingas adekvatus. Merai vieningai teigė, kad dėmesys iš Lietuvos kultūros tarybos regionams turi būti kiek didesnis. Geras kultūros finansavimas turi pasiekti regionus, neapsiriboti tik sostine Vilniumi, dar Kaunu ir Klaipėda.

Konferencijos darbe dalyvavo ir pranešimus skaitė Lietuvos kultūros tarybos pirmininkė Daina Urbanavičienė (jos pranešimo tema „Kultūra kiekvienam“), Lietuvos kultūros tarybos stebėsenos ir analizės skyriaus koordinatorė Kristina Mažeikaitė (tema „Kultūros statistika“), tarybos kultūros ir meno skyriaus projektų administratorė Rita Obukaitė (tema „Tolygios kultūrinės raidos programa“).  Patirtimi dalijosi ir apie Tauragės rajono savivaldybės finansinį indėlį pasakojo Tauragės rajono savivaldybės mero pavaduotoja Virginija Eičienė, Pagėgių kultūros centro direktorė Svetlana Jašinskienė skaitė pranešimą tema „Pagėgių krašto ir Mažosios Lietuvos kultūrinis ID“. „Link šiuolaikinio muziejaus: Tauragės krašto muziejaus „Santaka“ veiklos viešinimas“ – tokia tema kalbėjo Tauragės  muziejaus direktorius Romualdas Vaitkus. Savo patirtimi dalijosi Všį „Meno avilys“ projektų vadovė Ona Kotryna Dikavičiūtė. Jos tema -„Įtrauktis, bendruomeniškumas ir tęstinumas: „Meno avilio“ projektų patirtys“.

Po pranešimų vyko įdomi diskusija, kurios metu pateikta įvairių pasiūlymų, kad reiktų atgaivinti Tauragės apskrities dainų šventes ir kitus renginius. LKT pirmininkė Daina Urbanavičienė, pastebėjo, kad tokia konferencija Lietuvoje suorganizuota pirmą kartą ir tai parodo Tauragės regioninės tarybos veiklumą, organizuotumą, o pasak pirmininkės, dėmesys į regionų kultūrą tikrai bus kreipiamas didesnis, nes tokios konferencijos padeda sužinoti tikrą padėtį, ją įvertinti ir suprasti finansinius poreikius. Konferencijos darbą jos dalyviai įvertino gerai ir teigė, kad tokie pranešimai ir diskusijos tikrai padeda pajusti visos Lietuvos kultūros paletę, pulsą ir neatsilikti nuo gyvenimo, moko, kaip sėkmingiau pateikti projektus, kad būtų gautas finansavimas ir kiti klausimai.

Juozo Petkevičiaus nuotraukos

TauragesRadijas.lt

1 Comment on "Kultūros specialistų konferencija Tauragėje"

  1. Aukštoj | 2019-02-07 at 19:36 |

    Perdėm draperijom drapuotoj skliautų aplinkumoj tarpu kvarbatkų gyvas nekultūros skautų beneneneninkų bratanų specas Nekęstas Komskis

Leave a comment

Your email address will not be published.


*