Kraštotyrininkai Priekulėje vaikščiojo E. Simonaitytės keliais

Baigiantis birželiui Šilutės kraštotyros draugijos nariai, kaip ir kasmet, surengė išvyką. Šį kartą tai buvo kelionė Priekulę. O čia – artimesnė pažintis su Eva Simonaityte. Apie ją šilutiškiams papasakojo priekuliškė kraštotyrininkė, rašytoja Edita Barauskienė. 

Pažintis su Mažosios Lietuvos metraštininke prasidėjo prie Priekulės centre esančio paminklo Simonaitytei, pavadinto „Šventvakarių Ėvė“. Gerai pažinodama šios skulptūros autorę Dalią Matulaitę, E. Barauskienė papasakojo apie autorės paieškas bei tai, kaip jai sekėsi perteikti šios nepaprasto likimo rašytojos asmenybę. Šis paminklas, kuriame nemaža įvairių simbolių, Priekulėje buvo pastatytas 1997 metais. Tai buvo įžanga ne tik šilutiškių pokalbiui apie I. Simonaitytę, bet ir platesnei pažinčiai su pačia Priekule, jos apylinkėmis bei žmonėmis.     

O ji tęsėsi prie miestelio centro Atgimimo laikais pastatyto paminklo Priekulei bei priekuliškiams. Toliau – E. Barauskienė papasakojo apie pokaryje sunaikintą didingą šio miestelio bažnyčią. Neabejingų istorinei atminčiai priekuliškių pastangomis, 1992 metais buvo atkurta jos pamatų vieta. Dabar buvusios bažnyčios vietoje jos atminimą saugo paminklinis altorius. 

Vedami E. Barauskienės šilutiškiai patraukė į Vanagus. Pirmasis sustojimas buvo prie galimo jos gimimo namo, vadinto „Vilko Butelis“. Šią vietą dabar primena tik Vytauto Majoro medinė skulptūra. Sužinoję įvairių įdomių detalių keliautojai pasuko į Vanagų bažnyčią, kuri suvaidino nemenka vaidmenį Simonaitytės gyvenime. Buvo aplankytos ir Vanagų kapinės, kur ilsisi ne vienas rašytojos giminaitis. Čia taip pat ir daugiau kraštui nusipelniusių žmonių Amžino poilsio vietų.

Išvyką šilutiškiai su šios kelionės vadove E. Barauskiene baigė Priekulėje, prie naujam gyvenimui po atnaujinimo prikelto E. Simonaitytės vasarnamio. Netrukus čia vėl turėtų pradėti veikti memorialinis muziejus. 

Nors išvykos dalyviai ir prieš tai nemažai žinojo apie rašytojos E. Simonaitytės gyvenimą bei kūrybą, tačiau jas gerokai papildė E. Barauskienės pasakojimas. Šilutiškiai labai dėkingi jai už pasidalinimą savo žiniomis bei už maloniai praleistą laiką keliaujant po Priekulės apylinkes E. Simonaitytės keliais. 

Be the first to comment on "Kraštotyrininkai Priekulėje vaikščiojo E. Simonaitytės keliais"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*