Krašto istorijos sklaida 3D formatu: Verdainės bažnyčia

Architekto Aurimo Širvio Verdainės bažnyčios rekonstrukcija.

Taip vadinasi architektūrinio paveldo rekonstrukcija susidomėjusių vilniečių – architektų Aurimo Širvio ir Vytenio Jono Sinkevičiaus bei archeologo Žygimanto Buržinsko darbas. Penktadienį Šilutės H.Šojaus muziejuje tai ir buvo pristatyta, drauge su jų vykdomu projektu „Išnykęs ir dingstantis paveldas – Mažosios Lietuvos evangelikų liuteronų bažnyčios“.

Pradžioje jį trumpai pristatė Šilutės H.Šojaus muziejininkė Monika Žąsytienė, kuri globoja šį bendrą su muziejumi vilniečių darbą. Kalbėjo ir Šilutės evangelikų liuteronų kunigas Remigijus Šemeklis, kuris pasidžiaugė, kad nykstančiam paveldui randasi vis daugiau įvairiapusio dėmesio. O kai kas bandoma ir rekonstruoti. Vienas iš paskutinių pavyzdžių – praėjusio amžiaus viduryje sunaikintos Šilutės Verdainės bažnyčios vaizdas.

Šį projektą pristatė vienas jo sumanytojų ir vykdytojų architektas A.Širvys. Pradžioje pakvietęs prie muziejaus fojė išdėliotų stendų, jis trumpai papasakojo apie juose pavaizduotas sunaikintąsias šio krašto bažnyčias. Tai buvo trumpa įžanga į netrukus parodytą neilgą filmą. Jame buvo plačiau kalbama apie tas jau nebesančias Mažosios Lietuvos etnografinio regiono evangelikų liuteronų bažnyčias. Vis tik, daugiausiai dėmesio buvo skirta buvusiai Verdainės maldos namams. Filme prisiminimais apie ją dalinosi šio krašto gyventojai Gertrūda Liutkienė, Gerda Kreicerienė, Ertmė Šveideraitienė ir Max‘as Fredericke. Jų atmintyje likę daugybę gyvų ir ryškių atsiminimų ir įspūdžių, iš šių sunaikintų maldos namų.

Filme pristatomas ir šiuolaikinėmis priemonėmis atkurtas Verdainės bažnyčios 3D – tūrinis – išorės vaizdas. A.Širvys pasakojo, kaip surinkus daug įvairiapusės medžiagos, ją pavyko rekonstruoti. Jis taip pat sakė, kad pradėjus šį darbą, medžiagos randasi vis daugiau, tad jau dabar parodoje eksponuojama tik apie dešimtadalį jos.

Šioje Šilutės muziejuje eksponuojamoje parodoje visi galėjo pamatyti ir keletą kartų sumažintą A.Širvio sumodeliuotą ir architekto V.J.Sinkevičiaus sukurtą Verdainės bažnyčios maketą. Jame labai detaliai ir pristatomas šis kažkada krašto puošmena buvęs pastatas, kurį galima iš visų pusių apžiūrėti.

Kaip po parodos atidarymo pasakojo A.Širvys ir V.J.Sinkevičius, istorinių pastatų rekonstrukcija – jų hobis, kuriuo jie užsiima jau keletą metų. Ir tai jie daro ne tik su Mažosios Lietuvos išnykusiomis bažnyčiomis. Praeitais metais su kunigu R.Šemekliu jie susipažino Kražiuose. Čia jų iniciatyva buvo surengtos kūrybinės dirbtuvės vietos bendruomenei, bandant drauge atkurti buvusio garsaus Kražių kolegijos pastatų komplekso tūrinį maketą. Architektai sakė, kad pasaulyje įprasta praktika išnykusių vertingų statinių vietoje pastatyti bronzinius maketus. Taip ne tik išsaugomas atminimas, bet tuo pačiu metu tai tampa gerbtina ir lankytina vieta. Kol kas – tai yra brangus malonumas. Vienintelis toks bronzinis maketas Lietuvoje kol kas yra tik Telšiuose.

Šie architektai taip pat turi patirties rengiant paveldo objektų informacinius stendus. Pagerbiant sunaikintų žydų sinagogų atminimą, tokie jau yra įrengti Rokiškyje bei Sedoje. Taip galėtų būti įamžintas ir Verdainės bažnyčios atminimas, pastatant menišką informacinį stendą. A.Širvio nuomone, ir kitose vietose pastačius tokius šio krašto bažnytinį pavaldą liudijančius ženklus, tai galėtų tapti ne tik pagarbos vieta, bet ir taptų papildomais šio krašto savitumo vertę pabrėžiančiais traukos taškais.

Dalis Šilutės muziejuje rodyto filmo apie krašto bažnyčias.

Be the first to comment on "Krašto istorijos sklaida 3D formatu: Verdainės bažnyčia"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*