Kol kas antroji projekto dalis bus matoma tik virtualioje erdvėje  

Praėjusiais – 2019 – metais, minint atkurtos evangelikų liuteronų bažnyčios Lietuvoje šimtmetį, Pagėgių savivaldybės M. Jankaus muziejus vykdė projektą „Išnykęs ir dingstantis paveldas: Mažosios Lietuvos bažnyčios“.  Tai galima prisiminti paspaudus čia.

Tokio sakralinio paveldo etnografiniame Mažosios Lietuvos regione šiame krašte yra daug, todėl šiais metais projektas buvo tęsiamas – buvo vykdoma antroji šio projekto dalis. Šio projekto užbaigimas, kaip ir praėjusiais metais, turėjo būti ekskursija po išlikusias bažnyčias ar jų, deja, tik buvusias jų vietas. Išvyką taip pat turėjo vainikuoti keliaujančios parodos atidarymas bei trumpametražinio filmo peržiūra. Jį turėjo komentuoti jo autorius, architektūros istorikas Aurimas Širvys. Jis ne tik yra pasirengęs papasakoti apie bažnyčių bei kitų sakralinių vietų architektūros bei statybos subtilybes, bet taip pat pristatytų trijų išnykusių bažnyčių – Pašyšių, Paleičių ir Verdainės 3D – rekonstrukcijos.

Deja, dėl 2020 metų pabaigos realijų visa tai nukeliama į 2021 metų pirmąją pusę. Šio projekto sumanytojai iš M. Jankaus muziejaus apie būsimą išvyką informuos iš anksto.

Tačiau su trupametražiniu filmuku jau galima susipažinti. Taip pat viena akimi jau galima pamatyti A. Širvio rekonstruotų minėtų bažnyčių vaizdus. Gaila, bet kol kas tik 2D vaizdu.

Saugokime save ir kitus ir laukime, kada galėsime visą tai pamatyti savo akimis.

Pagėgių M. Jankaus muziejaus informacija. 

Verdainės bažnyčia.

Pašyšių bažnyčia.

Paleičių bažnyčia.

 

 

 

 

1 Comment on "Kol kas antroji projekto dalis bus matoma tik virtualioje erdvėje  "

  1. Julius | 2020-11-11 at 16:07 |

    Labai įdomu

Leave a comment

Your email address will not be published.


*