„Knygnešiai“ Švėkšnoje užleidžia vietą signatarui

„Knygnešiai“ kyla. Vytauto Bliūdžiaus nuotrauka.

Praėjusios savaitės pabaigoje iš savo vietos Švėkšnos centre esančio skverelio pajudėjo paminklas, skirtas iš šių vietų kilusiems knygnešiams atminti. Nuo 2003 metų čia stovintis savitas ir monumentalus XIX a. pabaigos šviesuoliams pastatytas medinis paminklas jau yra tapęs šio miestelio kraštovaizdžio dalimi.    

Tiesa, toli jis neiškeliavo – tiesiog netrukus jis bus perstatytas į naują, už keletos metrų jam skirtą, ir tikėkimės galutinę, erdvę tame pačiame skverelyje. Šio perkėlimo prireikė todėl, kad ši vieta pasirodė tinkama kitam – netrukus čia turėtų būti pastatytas paminklas Vasario 16-tosios nepriklausomybės akto signatarui Steponui Kazimierui Šauliui. 1872 metų sausio 28 dieną jis gimė netoliese esančiame tuometinio Švėkšnos valsčiaus Stemplių kaime.

Šį paminklą pastatyti savo giminaičiui sumanė ir lėšų jam sukurti skyrė klaipėdietis verslininkas Vytautas Lygnugaris. Šio darbo ėmėsi Nacionalinės premijos laureatas, skulptorius Arūnas Sakalauskas. Ilgą laiką ši mintis buvo aptariama tik Šilutės rajono savivaldybėje. O sausio pradžioje pasiūlymas taip pagerbti signatarą K.S.Šaulį buvo pristatytas miestelio bendruomenei („Pirmoji Lietuvos 100-metį gali pradėti minėti Švėkšna“). Susirinkusiems buvo sakoma, kad paminklo iniciatoriai drauge su savivaldybės specialistais siūlo jį statyti turgaus aikštėje. Ši vieta tuomet švėkšniškius ne itin sužavėjo. Po trejeto mėnesių įvyko dar vienas susitikimas („Paminklas signatarui Švėkšnoje planuojamas naujoje vietoje“). Tuomet buvo pasakyta, kad paveldosauginė turgaus aikštė per didelė tokiam monumentui ir reikia žiūrėti mažesnės erdvės. Taip atsirado siūlymas patraukti „knygnešius“ į šoną, o jo vietoje pastatyti paminklą signatarui.

Taip šis sumanymas praėjusios savaitės pabaigoje ir pradėtas įgyvendinti: knygnešių paminklas jau pajudėjo iš savo vietos. Kol kas jis tėra padėtas ant žolės, nes pakankamai dar nesustingo jo pamatas. Tuo tarpu skulptorius A.Sakalauskas savo dirbtuvėse jau pradėjo kurti paminklą signatarui, atsižvelgiant į ištuštėjusią erdvę.

Prieš 14 metų paminklą knygnešiams suprojektavo ir sukūrė švėkšniškis medžio skulptorius Vytautas Bliūdžius. Telefonu pakalbintas jis sakė, kad anuomet šis jis buvo kuriamas atsižvelgiant į šią vietą, augančius medžius, apšvietimą. Jis ir buvo sumanytas toks, kad iš visų pusių gerai matytųsi, o kiekviena detalė būtų išraiškinga ir informatyvi. Sužinojęs, kad bus nukeliamas jo kurtas ir statytas paminklas į kitą vietą, dėl to nesidžiaugė: priešingai – buvo nusiminęs. Jo požiūrio ar juo labiau sutikimo niekas daug neklausė. V.Bliūdžius sakė, kad vargiai ar kas jo, medžio skulptoriaus iš Švėkšnos, kas nuomonės būtų klausęsis. Tad dabar tiesiog priima esamą padėtį taip, kaip yra.

Žiūrint į šią situaciją iš šono, kai vienas pagarbos ženklas, krašto kultūrai bei laisvei nusipelniusiems žmonėms, keičiamas kitu, darosi truputį nejauku: tuo tarytum pradedami vertinti jų nuopelnai ir indėlis į Lietuvos laisvės bylą pagal svarbumą. Nei kiek neabejojant Nepriklausomybę paskelbusių 20 Lietuvos tarybos narių (tarp kurių yra ir K.S.Šaulys) indėliu ir tuometiniu politiniu įžvalgumu, tiesiog natūraliai kyla klausimas, ar 1918 metais viskas būtų buvę taip pat, jei nebūtų save aukoję – tiesiogine prasme – knygnešiai?

Ir dar vienas retorinis klausimas: o jei paminklą knygnešiams 2003 metais būtų sukūręs Nacionalinės premijos laureatas klaipėdietis A.Sakalauskas, o paminklą signatarui K.S.Šauliui dabar švėkšniškis V.Bliūdžius – paminklas taip pat, kaip dabar, būtų nukeltas?

Atkurtos nepriklausomybės pradžioje Stemplėse pastatytas paminklas signatarui K.S.Šauliui.

Atkurtos nepriklausomybės pradžioje Stemplėse pastatytas paminklas signatarui K.S.Šauliui.

Be the first to comment on "„Knygnešiai“ Švėkšnoje užleidžia vietą signatarui"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*