Klaipėdos krašto diena Šilutėje

Antradienį, sausio 15-tą, Šilutėje paminėta Klaipėdos krašto diena. Vidurdienį pagerbti 1923 metų įvykiai, kurie ir lėmė šio krašto tapimą Didžiosios Lietuvos dalimi. Vėliau, jau pavakare, Šilutės Hugo Šojaus muziejuje tradiciškai visuomenei buvo pristatyti per praėjusius metus įgyti eksponatai. O tuo pačiu, buvo padėkota juos dovanojusiems žmonėms.        

Trimito garsais lygiai vidurdienį prasidėjo 1923 metų sausio 15 dieną vykęs Klaipėdos krašto sukilimas, po kurio dešinė Nemuno pusė nuo Nemirsetos iki Šventosios upės prie Smalininkų tapo Didžiosios Lietuvos dalimi. Tai buvo svarbus žingsnis, po kurio Lietuva tapo jūrine valstybe su Klaipėdos uostu. Tai trumpai priminė Šilutės muziejininkas Mantas Užgalis, apie taip pat kalbėjo ir Šilutės rajono savivaldybės meras Vytautas Laurinaitis. Po Tylos minutės prie 1923 metų įvykiams pastatytos Atminimo sienelės, kurios šonuose rikiuotėje stovėjo jaunieji Šilutės šauliai, Šilutės rajono vadovai padėjo tautinėmis spalvomis pražydusį krepšelį. Keletą dainų sudainavo Šilutės „Pamario aido“ choras.

Pavakare šilutiškiai buvo pakviesti į Šilutės H.Šojaus muziejų. Čia nuotaiką kūrė Šilutės folkloro ansamblis „Mingė“, vadovaujamas Reginos Jokubaitytės. Po trumpos šio kolektyvo muzikinės įžangos šio muziejaus direktorė Indrė Skablauskaitė trumpai pristatė per 2018-tuosius įgytus eksponatus. Iš viso jų priskaičiuota 1076, kurių dalis pateko į pagrindinį fondą, o likusieji tarnaus edukaciniams tikslams. Nemaža dalis – archeologinių kasinėjimų, atliktų prieš porą metų rengiantis Šilutės senosios turgaus aikštės rekonstrukcijai, radiniai. Svarus indėlis į muziejaus fondus, liudijantis ypatingą šio pamario krašto istoriją, buvusio Šilutės melioracijos įmonės muziejinių eksponatų perdavimas. Kažkada svarbiais darbais garsėjusi įmonė turėjo ir savo unikalų muziejų, kurio eksponatai dabar tapo Šilutės H.Šojaus muziejaus fondų dalimi. Apie tai trumpai papasakojo buvęs šio muziejaus prižiūrėtojas Jonas Parakininkas bei ilgametis Šilutės melioracijos įmonės vadovas Pranciškus Zubė.

Nemažą dalį eksponatų praėjusias metais sukaupė šio muziejaus Švėkšnos filialas. Apie tai papasakojo jo muziejininkė Monika Žąsytienė. Be visa ko, ji pasidžiaugė ypatingu eksponatu – 1918 metų vasario 19 dienos „Lietuvos aido“ laikraščio numeriu, kuriame buvo paskelbtas Lietuvos nepriklausomybės paskelbimo aktas. Tai retas eksponatas Lietuvos muziejuose, nes šis laikraščio numeris tuomet dar kraštą valdžiusios vokiečių valdžios buvo naikinamas.

Baigiantis šiam pristatymui muziejaus direktorė I.Skablauskaitė eksponatus muziejui dovanojusiems įtaikė po Padėkos lapą. Gaila tik, kad daugumos šių žmonių šioje dienoje nebuvo. O ir ne visiems tokie lapai buvo išrašyti…

Šį neilgą pabuvimą Šilutės H.Šojaus muziejuje baigė „Mingės“ ansamblio muzikantai, po kurio muziejininkai susirinkusius pakvietė prie pačių parengto vaišių stalo.

Be the first to comment on "Klaipėdos krašto diena Šilutėje"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*