Kintuose klaipėdiečių dailės projektas – pleneras

Plenero dalyviai prie prieš 30 metų sodinto ąžuoliuko ir paminklo Vydūnui Kintuose.

Dailininką ir kultūros veikėją Adomą Braką (kurio vardu pavadinta Klaipėdos dailės mokykla) su Vydūnu siejo bendras lietuvybės išsaugojimo ir kultūros plėtros siekis tais permainingais laikais.

Šiais 2018 – Vydūno metais – gimė idėja Klaipėdos Adomo Brako dailės mokyklos vasaros plenero metu vystyti projektą, bendradarbiaujant su Kintų Vydūno kultūros centru.

Gražus auga jaunimas, besidomintis plataus pasaulio kultūra ir Lietuvos autentiškumu  praeityje, dabar ir ateityje. Toks ir mūsų projekto pavadinimas – „Vydūnas: praeitis, dabartis, ateitis“. Atvykę į Kintus su Adomo Brako dailės mokyklos II klasės 23 ir 24 pogrupių mokiniais, pajutome savitai gerą atmosferą, kurią mums suteikė Vydūno kultūros centro aplinka ir darbuotojos.

Nuo sąjūdžio laikmečio mus sieja tamprūs ryšiai su Vydūno laisvės idėja. Mūsų šeima su Sauliumi Sodoniu ir kitais aktyviais sąjūdiečiais dalyvaudavome Vydūnui skirtuose suvažiavimuose, renginiuose. Kartu sodinome ąžuoliuką, kuris išaugo į puikų ąžuolą. Jo paunksmėje nusifotografavome su savo mokiniais.

Pradėję savo darbus mokiniai pirmiausia susikaupę eskizavo būdingus pamario kraštui architektūros akcentus, aplinką, savo įspūdžius. Po to turėjome galimybę susipažinti su Vydūno asmenybės bruožais, jo pasaulėjauta, pažiūromis. Įsijautimas į „Tilsmo kambarį“, kvapų ir faktūrų pajautimo procesai atvėrė savęs pažinimo galimybes pačiam sau. Vėtrungių paroda, emalio studija, ošiantis pamario vėjas, arfos garsai ir įtaigi Astos Neimantienės paskaita davė mums daug peno kūrybai.

Šiuo metu mokinių grupė, vadovaujama mokytojo Augustino Burbos, tapo ant drobių išskirtiniais kuršiškų spalvų deriniais, būdingus pamario krašto akcentus. Mano vadovaujami mokiniai tapo ir piešia savo nuotaikų ir įspūdžių pagrindu.

Šiame Klaipėdos Adomo Brako dailės mokyklos  mokinių vasaros plenere – projekte, skirtame Vydūno 150- mečiui, sukurtas tapybos ir grafikos kompozicijas pristatysime   mūsų mokykloje, o vėliau planuojame eksponuoti Kintų Vydūno kultūros centre. O ateityje projektą vystysime ir plėtosime toliau.

Esame dėkingi Kintų Vydūno kultūros centrui ir pamario žmonėms.

Giedrė Burbienė,
Klaipėdos Adomo Brako dailės mokyklos mokytoja metodininkė

Be the first to comment on "Kintuose klaipėdiečių dailės projektas – pleneras"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*