Kintuose atidarytas „Tilsmo kambarys“

Minint Vydūno 150-tes metų jubiliejų, jo gimtadienio dieną – kovo 22-tą, Kintų Vydūno kultūros centre esantis filosofo muziejus buvo papildytas originalia ir šiuolaikiška instaliacija. Jos pagalba vaizdžiai ir jusliai perteikiamas Vydūno žmogaus suvokimas. Visa tai lankytojai ne tik pamato, bet gali ir patys patirti, nes, sekant mąstytoją, tai perteikiama per pojūčius. 

Tilsmo kambarys

Vydūnas savo filosofiją kūrė remdamasis asmenine gyvenimo patirtimi. Tai ir žmogaus sveikata, nuo ko ir prasidėjo jo gilinimasis į patį save, tai ir aplinkos bei visuomenės sanklodos sistemos suvokimas. Visa kame, anot filosofo, reikėtų ieškoti harmonijos. O prasideda visa tai nuo vidinio susikaupimo, kurį Vydūnas vadino tilsmu – taip geriau pats save pažįsti, aiškesnė darosi ir aplinka.

Kaip apie naująją Vydūno ekspoziciją kalbėjo Asta Neimantienė, viena iš čia dirbančių Kintų Vydūno kultūros centro darbuotojų, daugelis atvykstančiųjų į muziejų jau nemažai žino apie Vydūną, jo mokymus bei požiūrį į aplinką. Todėl jau senokai kilo noras ne tik kalbėti apie filosofą, bet ir prie šiuolaikinio spartaus gyvenimo tempo pripratusiems žmonėms pasiūlyti kažką naujo. Taip ir gimė mintis per „jusles“, kaip Vydūnas vadino pojūčius, duoti tiesiogiai pajausti jo požiūrį. Atspirties tašku tokiai ekspozicijai tapo 1928 metais pasirodęs jo veikalas „Sveikata. Jaunumas. Grožė“. Joje filosofas kalbėjo ne tik sveikatos kilmę, žmogaus asmenybę ir sveikatą, sveikatos griovimą bei ir apie jausmų – minčių, dvasios – sielos sveikatos palaikymą. Tai jis grafiškai pavaizdavo knygoje esančioje iliustracijoje. Tai ir tapo ašimi, nuo kurios ir imta galvoti apie įvairius pojūčius atspindinčią interaktyvią ekspoziciją.

Mintimi, kaip tai galėtų būti perteikta, susidėmėjo Lietuvis dailės akademijos Telšių skyriaus studentė Eglė Bačianskaitė. Ji susipažino su Vydūno gyvenimu, jo mokymu bei požiūriu ir pasiūlė, kaip visą tai galima būtų parodyti.

Nuo šiol, atvykus į Vydūno muziejų Kintuose, galima patekti į „Tilsmo kambarį“. Tai uždara tamsi erdvė, kurioje svečias patiria įvairius potyrius. Žengus žingsnį – pirmame rate jaučiamas sielos, antrame – minčių, o trečiame, kaip Vydūnas vadino, jausmų gyvata. Tai ir muzika, ir kiti gerai pažįstami garsai. Emociją stiprina bei tolimesnį kelią rodo šviesos ratai, kurie ir žymį esančiojo rate padėti. Jausmus ir potyrius stiprina vaizdas ekrane, kai esantis tilsmo kambaryje svečias pamato save iš šalies. Taip tilsme – susikaupime – patiriamas geras emocinis jausmas. Nors viso labo tai tik vaizdžiai parodyta galima žmogaus būsena, tačiau tai verčia susimąstyti.

A.Neimantienė sakė, kad išėjusių iš šio kambario lankytojų prašoma pasidalinti įspūdžiais. Tai gali būti pagrindas tobulinimui, kad lankytojai pajaustų kuo didesnį ryšį su savimi.

Juslių kambarys

Greta įrengta dar viena interaktyvi ekspozicija – juslių kambarys. A.Neimantienė priminė, kad Vydūnas kalbėjo, kad kiekvienas vaikas per jusles pirmiausiai pažįsta pasaulį. Pažįsta, ir tada suvokia aplinką, esmę. Tad čia ir įrengta vieta, kurioje kaip tik reikia liesti, juostyti ir taip pažinti aplinką.

Vienoje jo dalyje lankytojai rankas sukiša į maišelius ir turi pajausti skirtingas čia esančias medžiagas. Kitoje – nematydami turėtų suprasti, kas per daiktas yra įdėtas. Šalia – iš įvairių dabar mūsų gyvenime naudojamų struktūrų išdėliotas skirtingų paviršių medžiagos. Jas liečiant galima palyginti ir pajausti skirtumus.

Toliau – reikia užuodus specialiose vietose esančius kvapus ir bandyti juos pažinti. Jie taip pat iš kasdienės mūsų aplinkos.

A.Neimantienė sakė, kad yra sumanyta ateityje šiame kambaryje išdėlioti ir kai kuriuos muzikos instrumentus. Braukdami per stygas žmonės galės ne tik pajaustų jų stangrumą, bet ir išgirstų jų garsą. Taip pat yra ir kitų sumanymų. Jie randasi ir iš lankytojų atsiliepimų, kurie sukabinti čia pat ant sienos.

Tad tie, kurie apsilankys atnaujintoje Vydūno muziejaus ekspozicijoje Kintų Vydūno kultūros centre, ne tik patirs malonių įspūdžių, bet gali pasiūlyti ir naujų idėjų.

Be the first to comment on "Kintuose atidarytas „Tilsmo kambarys“"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*