Kintų muzikos festivalyje skambės garsų dramos ir skleisis erdvi muzikos panorama

Liepos 17-19 d. Kintų muzikos festivalis kviečia į tris muzikos įvairovę patirti siūlančius koncertus, kuriais festivalio klausytojus džiugins ryškūs ir kiekvienas savaip charizmatiški lietuvių atlikėjai – Daumantas Kirilauskas (fortepijonas), Martynas Švėgžda von Bekkeris (smuikas, Vokietija), Mindaugas Bačkus (violončelė) ir Klaipėdos kamerinis orkestras.

„D. Kirilauskas, ko gero, priskirtinas prie tų atlikėjų, kuriam žymiai vertingesnė ne žaidybinė, azartinė laikysena, kaitinanti publiką smagiais efektais <…>, bet gili, išgyventa rimtis, artisto priedermėms būdingas sugebėjimas koncerte sukurti garsų dramos atmosferą“, taip apie atlikėją atsiliepia kritikai. Liepos 17 d. 19 val. Šilutės kultūros namuose D. Kirilauskas garsų dramą kurs iš Ludwigo van Beethoveno sonatų – neišsemiamo ir žmogiškųjų aistrų, ir subtiliausių jausmų šaltinio. Nors pianisto repertuaras driekiasi nuo baroko kūrėjų iki XXI a. kompozicijų (tarp kurių – ir pačiam D. Kirilauskui dedikuotos), svarbią vietą jo repertuare užima L. van Beethovenas. „Kiekvienoje sonatoje, tarsi filme, matai prabėgusį žmogaus gyvenimą“, tokią paralelę šio kompozitoriaus sonatoms yra suteikęs pianistas.

„Esu įsipareigojęs kurti ir groti harmoningą muziką“, yra sakęs smuikininkas M. Švėgžda von Bekkeris, jau kurį laiką įsikūręs Vokietijoje. Žinomas ne tik kaip atlikėjas, bet ir kaip puikus pedagogas, šią vasarą jis sutiko profesinėmis subtilybėmis pasidalinti Kintuose su jaunaisiais muzikantais (o gal ir būsimais kolegomis). Liepos 16-19 d. vyksta M. Švėgždos von Bekkerio vadovaujami meistriškumo kursai jauniesiems smuikininkams iš Klaipėdos regiono – šio darbo rezultatais atlikėjas kviečia drauge pasidžiaugti kursų baigiamajame koncerte liepos 18 d. 16 val. Šilutės meno mokykloje, kur dalysis scena su jaunaisiais smuikininkais.

Iš karto po koncerto, 17 val., M. Švėgžda von Bekkeris kvies į susitikimą-pokalbį, kurio tema – „Apie mus, lietuvius ir XXI a. Lietuvos piliečius: identitetas, santykiai bei veika pasaulyje“ – provokuos pamąstymus apie šiandienos lietuvių tapatybę čia ir svetur. Neabejotina, kad šiuo metu gyvenimą svetur pasirinkęs smuikininkas turės įdomių įžvalgų bei kvies publiką diskutuoti drauge.

„Puikus neakademiško mąstymo muzikantas, drąsiai bandantis neįprastas spalvas ir sprendžiantis sudėtingas muzikines idėjas“ – taip atsiliepiama apie violončelininką M. Bačkų, kuris liepos 19 d. 20 val. Didžiojoje Kintų bažnyčioje  dalinsis scena su  M. Švėgžda von Bekkeriu ir Klaipėdos kameriniu orkestru (KKO). Platų M. Bačkaus muzikos akiratį paliudija ne tik visų epochų muziką aprėpiantis repertuaras, bet ir intensyvios raiškos galimybių paieškos, gilinantis tiek į XX–XXI a. muzikines partitūras, tiek į baroko violončelės atlikimą ar dalyvaujant džiazo projektuose. Nuo 2009 m. violončelininkas tapo KKO meno vadovu. Šis kolektyvas vadinamas vienu jauniausių ir dinamiškiausių tarp profesionalių Lietuvos kamerinių orkestrų, savo auditorijai pateikiantis plačią įvairių epochų muzikinių stilių ir žanrų paletę nuo baroko iki šių dienų. Kintų muzikos festivalio klausytojai KKO ir solistų koncerte taip pat išgirs erdvią muzikos panoramą nuo baroko genijaus Johanno Sebastiano Bacho, romantikų Felixo Mendelssohno, Fritzo Kreislerio iki XX–XXI a. autorių Johno Rutterio, Wojciecho Kilaro ir jaunosios kartos kompozitorės Monikos Sokaitės kūrinių.

  • „Vakaras su Beethovenu“ | D. Kirilausko rečitalis – liepos 17 d. 19 val. Šilutės kultūros namuose
  • Švėgždos von Bekkerio meistriškumo kursų baigiamasis koncertas ir susitikimas-pokalbis su smuikininku – liepos 18 d. 16 val. Šilutės meno mokykloje
  • „Migruojantys paukščiai“ | Klaipėdos kamerinio orkestro, M. Švėgždos von Bekkerio ir M. Bačkaus koncertas – liepos 19 d. 20 val. Didžiojoje Kintų bažnyčioje

Bilietai į koncertą „Migruojantys paukščiai“ platinami platformoje bilietai.lt. Kiti renginiai – nemokami.

Klaipėdos kamerinis orkestras.

Klaipėdos kamerinis orkestras.

Be the first to comment on "Kintų muzikos festivalyje skambės garsų dramos ir skleisis erdvi muzikos panorama"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*