Kintų muzikos festivalis: lai sutemos tampa šviesios

Bet kokios sutemos šviesios su muzika. Taip galima įprasminti šių metų Kintų muzikos festivalį ir šių dienų kontekstą, perfrazavus festivalio atidarymo koncerto pavadinimą. Liepos 6–rugpjūčio 22 dienomis Kintuose ir jų apylinkėse skleisis muzika – mūsų nerimą ir liūdesį gydanti bei šildanti šviesa.

Kintų muzikos festivalis jau devintus metus džiugina Pamario krašto gyventojus. Tai bene ryškiausias šiame regione kasmet vykstantis muzikos festivalis, krašto gyventojams suteikiantis progą patirti profesionalią ir kokybišką kultūrą. Kintuose yra koncertavę ryškiausi Lietuvos atlikėjai ir kolektyvai: Naujų idėjų kamerinis orkestras NIKO, styginių kvartetas „Mettis“, šiuolaikinės muzikos ansamblis „Synaesthesis“, violončelininkas Vytautas Sondeckis, smuikininkas Vilhelmas Čepinskis ir kt. Festivalyje lankėsi svečiai iš JAV, Japonijos, Vokietijos, Austrijos, Islandijos, Švedijos, Suomijos, Danijos, Vengrijos, Latvijos ir kitų šalių.

Per pusantro mėnesio skambės 11 koncertų įvairiems skoniams. Festivalį šviesa ir viltimi liepos 6 d. pradės choras „Jauna muzika“ (meno vadovas ir dirigentas Vaclovas Augustinas) – kolektyvas atliks programą simbolišku pavadinimu „Tau bet kokios sutemos šviesios“. Koncerte skambės šiuo metu ryškiausio lietuvių choro muzikos kūrėjo Vaclovo Augustino muzika. Pamėgta ir Lietuvos, ir užsienio kolektyvų, ji vertinama dėl harmoningos visumos, kurioje dera emocionalumas ir racionalumas. Nors laisvai keliauti po pasaulį šiuo metu negalime, spalvingą muzikinę kelionę ir egzotiką į Kuršių marių pakrantę atneš „Giunter Percussion“. Liepos 11 d. koncerte „Garsų egzotika“ atsiskleis ypatingos perkusijos instrumentų spalvos ir jau 25 metus gyvuojančio ansamblio meistriškumas.

Po keleto metų į festivalį sugrįžta tradicija suburti savo orkestrą. Naujų idėjų kamerinio orkestro (NIKO) vadovas ir kompozitorius Gediminas Gelgotas šiemet vėl subūrė jaunus, talentingus ir veržlius atlikėjus iš Lietuvos ir Lenkijos, prie kurių prisijungs dalis NIKO artistų. Orkestrui diriguos Kintų muzikos festivalio publikos visada laukiamas G. Gelgotas ir sparčiai užsienio scenose įsitvirtinantis Martynas Stakionis, taip pat jau lankęsis Kintuose. Muzikantai atliks dvi skirtingas programas: liepos 17 d. Kintuose skambės meditatyvios „Glostančios stygos“, o liepos 18 d. Palangos Kurhauze – energija ir kontrastais pulsuojanti „Garso gyvybė“.

Kintų muzikos festivalyje bus paminėtos ir svarbios sukaktys. Pasaulyje šiemet minimi Vienos klasiko Ludwigo van Beethoveno metai – 250-osios jo gimimo metinės. Šia proga liepos 30 d. Juodkrantėje skambės „Dedikacija Beethovenui“. Smuikininkė Dalia Dėdinskaitė, violončelininkas Gleb Pyšniak ir pianistė Simona Zajančauskaitė atliks L. van Beethoveno fortepijoninius trio vaizduotę žadinančiais pavadinimais „Vaiduoklio trio“ ir „Erchercogo trio“. Atlikėjai rugpjūčio 1 d. koncertuos ir Kintuose: minint Vilniaus Gaono 300-ąsias gimimo metines, litvakų ir žydų kilmės kompozitorių muzika skambės koncerte „Svetimi namai“. Bendradarbiaujant su Lietuvos žydų bendruomene, renginį atidarys jos pirmininkė Faina Kukliansky. Taip pat prieš koncertą 17 val. bus pristatyta šiuolaikinio žydų dailininko Matvejaus Vaisbergo virtuali paroda „Svetimi namai“ atsinaujinusioje Kintų meno rezidencijos galerijoje.

Kasmet festivalis skiria dėmesį edukacijai – jaunų atlikėjų meistriškumo kursams, kūrybinėms dirbtuvėms, vaikų muzikos pažinimui. Šiemet Auksė Marija Petroni ir Giedrė Zeicaitė su jaunaisiais kolegomis dalinsis vokalo meistriškumo paslaptimis, o kursus rugpjūčio 2 d. vainikuos koncertas „Dainuojanti vasara“. Kūrybinio įkvėpimo unikalios gamtos apsuptyje ieškos ir kompozitoriai. Dirbdami drauge su šiuolaikinės muzikos ansambliu „Synaesthesis“ jauni kūrėjai tobulins savo partitūras, o rezultatai skambės „Miške. Garso ekologija“ (rugpjūčio 14 d.). Su pačiais jauniausiais klausytojais, dar tik pradedančiais pažinti įvairią muziką, susitiks senosios muzikos ansamblis „Canto Fiorito“, jau antrus metus festivalyje rengiantis specialius edukacinius koncertus vaikams. Rugpjūčio 8 d. Saugose muzikantai atliks teatralizuotą Renesanso muzikos programą. Programą iš dalies remia Šveicarijos fondas „Art Mentor Foundation Lucerne“.

„Canto Fiorito“ – laukiami svečiai Kintuose jau ketvirtus metus. Didelį dėmesį savo pasirodymuose skiriantis atraktyviam, teatralizuotam ar kontekstiniam muzikos pateikimui, ansamblis šiemet parengė Renesanso muzikos programą „Vitruvijaus žmogus“, kuri skambės rugpjūčio 7 d. naktį (22 val.),žvakių šviesoje skendinčioje Didžiojoje Kintų bažnyčioje.

Festivalį pabaigs ambicingiausias iki šiol Kintuose skambėjęs koncertas. JAV gyvenantis pianistas Alexander“is Paley’us čia rugpjūčio 22 d. įgyvendins įspūdingą muzikinį sumanymą – 12 valandų trukmės koncertą-maratoną. Atlikėjas iššūkį vykdys su bičiuliais pianiste Pei-Wen Chen (fortepijonas, JAV), smuikininku Amiram Ganz (Austrija), styginių kvartetu „Mettis“, sopranu Ieva Prudnikovaite, bosu Almu Švilpa ir smuikininku Raimundu Butvila. Renginio globėja – Lietuvos Respublikos pirmoji ponia Diana Nausėdienė.

Kintų muzikos festivalį remia Lietuvos Respublikos Kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba ir kiti ištikimi rėmėjai: SBA koncernas, UAB „Silberauto“, Šilutės savivaldybė ir daug kitų, kuriems festivalio organizatoriai nuoširdžiai dėkingi. Rėmėjų dėka šiemet dauguma Kintų muzikos festivalio koncertų yra nemokami.

Visą programą rasite čia. Iki pasimatymo Pamaryje!

Be the first to comment on "Kintų muzikos festivalis: lai sutemos tampa šviesios"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*