Kintų muzikos festivalis kviečia patirti muzikos įvairovę magiškoje gamtos apsuptyje

Vidurvasarį pasitikti magiškoje gamtos apsuptyje su muzika jau septintąjį kartą kviečia Kintų muzikos festivalis, šiemet vyksiantis liepos 14 – rugpjūčio 15 d.

Klausytojus jau šimtmečius žavinti muzika, džiazo ir folkloro jungtys, nūdienos kompozitorių kūriniai – visa tai ir dar daugiau šiemet džiugins Kintų gyventojus ir miestelio svečius. Nuo 2015 m. turintis prestižinę EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) narystę, Kintų muzikos festivalis pripažįstamas kaip aukšto meninio lygio renginys, turintis regioninę, respublikinę bei tarptautinę svarbą. Pamario kraštą vėl skambiai garsinsiantis festivalis kiek keičia stilistinę kryptį – anksčiau daug dėmesio skyręs minimalizmui, šiemet jis kviečia pažinti muzikos įvairovę ir kiekvienam atrasti tai, kas mieliausia. Be to, liepos 14 d. startuosiantis ant Kuršių marių kranto Kintuose, festivalis svečiuosis ir kitose aplinkinėse vietovėse – progą pasigėrėti puikia muzika savo mieste taip pat turės Šilutės ir Rusnės gyventojai.

Birželio mėnesį Kintai tapo prieglobsčiu menininkams – dailinininkams, muzikantams, operos kūrėjams. Naujai įrengtoje „Kintai Arts“ rezidencijoje skambėjo muzika, vyko jaunųjų atlikėjų dirbtuvės, atvirame ore vyko dailininkų pleneras „Migruojantys paukščiai“. Taigi festivalį organizuojanti įstaiga „Kintai Arts“ išaugo ir išryškėjo trys jos kryptys: festivalis, menininkų rezidencija ir kultūrinio paveldo projektai, papildantys viena kitą. Prie sėkmingo rezidencijos starto ypač prisidėjo nuolatiniai festivalio rėmėjai – ypač koncernas SBA, kurio fabrikai „Germanika“, „Kauno baldai“ ir „Šilutės baldai“ Kintų meno rezidencijai padovanojo visus baldus. Šio bendradarbiavimo sėkme ypač rūpinosi personalo vadovė Viktorija Dunauskienė.

Šių metų festivalis savaip pratęsia Kintuose dailininkų plėtotą temą apie migruojančius paukščius –  tarp atlikėjų nemažai įvairiomis kryptimis „migruojančių“. Liepos 19 d. Kintuose viešės Vokietijoje gyvenantis smuikininkas Martynas Švėgžda von Bekkeris, koncertuosiantis su Klaipėdos kameriniu orkestru ir violončelininku Mindaugu Bačkumi, o dieną prieš – liepos 18 d. – smuikininkas klausytojus kvies pokalbiui apie lietuvių tapatybę XXI a. Liepos 20 d., Rusnėje džiazą ir folklorą jungiantį muzikinį projektą pristatys Austrijoje šiuo metu įsikūrusi smuikininkė Dalia Dėdinskaitė, į Lietuvą iš Austrijos sugrįžtantis Glebas Pyšniakas, tarp Belgijos ir Lietuvos migruojanti vokalistė Evellina Pabarčiūtė ir akordeonininkas Tadas Motiečius. Liepos 29 d. Šilutėje Lietuvos šimtmetį su nacionaliniu instumentu švęsti kvies Italijoje studijuojantis birbynininkas Vytautas Kiminius su styginių kvartetu „Archi Quartett“, o rugpjūčio 5 d. laukia pažintis su Belgijoje ir Nyderlanduose dėstančiu kompozitoriumi Vykintu Baltaku – jo muzikos retrospektyvą pristatys Trio „Kaskados“ ir pianistė Marta Finkelštein.

Tam tikra prasme „migrantais“ galima vadinti ir senosios muzikos žavesį skleidžiantį duetą „Concerto Fiorito“. Tai Lietuvoje įsikūrusio ir Kintuose jau pernai viešėjusio ansamblio „Canto Fiorito“ instrumentinės muzikos atlikėjai Rodrigo Calveyra (išilginės fleitos, Brazilija-Prancūzija) ir Juanas Manuelis Quintana (viola da gamba, Argentina-Ispanija), rugpjūčio 5 d. koncertuosiantys Kintų bažnyčioje. O taip pat į miestelį atkeliaus svečiai iš užsienio – „Trio Alba“ iš Vienos (Austrija), žadantys pakerėti klasicizmo ir romantizmo muzikos elegancija.

Šalia migruojančiųjų, festivalyje koncertuos ir ištikimai Lietuvai besidarbuojantys. Tai pianistas Daumantas Kirilauskas, liepos 17 d. Šilutėje kviesiantis vakarą praleisti su Ludwigo van Beethoveno muzika; kosmopolitiški, bet Lietuvai kol kas ištikimi entuziastingi šiuolaikinės muzikos propaguotojai, ansamblio „Synaesthesis“ muzikantai rugpjūčio 3 d. Kintuose kvies pasinerti į neįprastą, bet intriguojantį šiuolaikinės muzikos okeaną. Rugpjūčio 11 d. romantiškomis melodijomis vakarą nuspalvins „Basso Trio“ (sopranas Asta Krikščiūnaitė, pianistė Audronė Kisieliūtė, kontrabosininkas Donatas Bagurskas). O liepos 14 d. festivalį patriotiškomis melodijomis pradės Alfonso Vildžiūno vadovaujami klaipėdiečių choras „Aukuras“ ir Plungės kultūros centro choras – ypatingą atmosferą žadantis koncertas Kintuose ant marių kranto kvies prisiminti ką tik nuskambėjusią Šimtmečio dainų šventę ir paklausyti joje skambėjusių kūrinių.

Festivalis taip pat skiria dėmesį ir jauniausiajai kartai – augantiems klausytojams ir būsimiems profesionalams. Liepos 18 d. Šilutės meno mokykloje vyks M. Švėgždos von Bekkerio meistriškumo kursų jauniesiems atlikėjams baigiamasis koncertas – jame kartu su maestro pasirodys meistriškumo kursų dalyviai, jaunieji smuikininkai iš Klaipėdos regiono. Kintų muzikos festivalyje kasmet skambėdavo vienas koncertas vaikams, tačiau šiemet festivalio organizatoriai atkreips dėmesį ne tik į sveikus, bet ir sergančius rajono vaikus. Buvo užmegztas bendradarbiavimas su labdaros ir paramos fondu „Mažoji širdelė“, vienijančiu įgimtomis širdies ligomis sergančius vaikus visoje Lietuvoje, bei gydytojais – vaikų kardiologais iš Vilniaus ir Klaipėdos. Tad rugpjūčio 15 d. festivalį vainikuos Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro gastrolės, o gydytojai iš Vilniaus Santaros klinikos padės greičiau diagnozuoti sunkius širdies susirgimus.

Kintų muzikos festivalyje išlieka tradicija išsamiau pristatyti vieną kompozitorių – juo šiemet tapo Kintų meno rezidencijos vadovas, kompozitorius Vykintas Baltakas, jau antrus metus į Kintus atvežantis užsienio muzikantus ir kompozitorius bei Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studentus. Primename, kad rugpjūčio 5 d. jo muziką atliks ansamblis „Trio Kaskados“, jau koncertavęs Kintuose 2013 m., bei jauna pianistė Marta Finkelštein, o prieš koncertą klausytojai bus kviečiami į susitikimą su kompozitoriumi – tai puiki proga pažinti iniciatyvų ir originalų šiandienos kūrėją.

Festivalio atidarymo koncertas skambės jau šį šeštadienį, liepos 14 d., ant Kuršių marių kranto Kintuose. Ypatingą atmosferą žadantis renginys su dviem chorais ir Šimtmečio dainų šventėje skambėjusiomis dainomis papuoš ir papildys tą pačią dieną vyksiantį atkurtą Šimtmečio Kuršių marių maratoną bei Kintų marių šventės renginius. Tad festivalio pradžia bus švenčiama sime kartu su labai plačia kintiškių, regiono gyventojų bei tarptautine plaukimo entuziastų bendrumene.

Atidarymo koncertas nemokamas.

Bilietus į kitus festivalio renginius kviečiame įsigyti platformoje bilietai.lt.

Iki susitikimo septintajame Kintų muzikos festivalyje!

vente

Be the first to comment on "Kintų muzikos festivalis kviečia patirti muzikos įvairovę magiškoje gamtos apsuptyje"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*