Kintų muzikos festivalio finale – gurmaniškas barokas, romantinis vokalas ir pasaka vaikams

Basso Trio.

Beveik mėnesį, nuo liepos 14 d., Pamario krašto gyventojus ir svečius spalvinga profesionalių koncertų įvairove lepinantis Kintų muzikos festivalis artėja link pabaigos. Praėjusį savaitgalį klausytojus pavaišinęs nemenka porcija šiuolaikinės muzikos, rugpjūčio 10-11 d. festivalis pasiūlys gurmanišką senosios muzikos dozę ir romantiškų melodijų vakarą, o finišuos rugpjūčio 15 d., profesionalų koncertą dovanosiantis ir pačiai jauniausiai auditorijai, šį kartą atsigręždamas ne tik į sveikus, bet ir į sergančius rajono vaikus.

Concerto Fiorito Calveyra.

Concerto Fiorito Calveyra.

Magiška atmosfera paslaptingoje bažnyčios prietemoje su harmoninga muzika – toks derinys Kintų muzikos festivalyje kasmet sukeldavo didelį publikos susidomėjimą. Tradicija tęsiama ir šiemet – vadinamasis naktinis festivalio koncertas suskambės rugpjūčio 10 d. 22 val. Didžiojoje Kintų bažnyčioje. Baroko muzikos magiją skleis ansamblis „Concerto Fiorito“ – Vilniuje įsikūrusio, Rodrigo Calveyros vadovaujamo tarptautinio senosios muzikos ansamblio „Canto Fiorito“ atšaka, dedikuota instrumentinei muzikai. Ansamblio nariai Rodrigo Calveyra (Brazilija-Prancūzija) ir Juanas Manuelis Quintana (Argentina-Ispanija) kvies per muziką, tarsi per veidrodį, patyrinėti savo dvasios atspindį: du instrumentai – išilginės fleitos ir viola da gamba – suskambės tarsi vienas kito veidrodis, kuriantys dialogą, perteikiantys plačią žmogaus jausmų paletę ir kviečiantys pažvelgti į savo sielos gelmes. Ansamblis „Concerto Fiorito“ tyrinėja ir publikai perteikia XVI–XVIII amžių instrumentinėje muzikoje „pasakojamas istorijas”, o jo nariai R. Calveyra ir J. M. Quintana yra aukščiausio lygio specializuotas senosios muzikos studijas Europoje baigę muzikantai, koncertuojantys prestižinėse koncertų ir operų salėse su geriausiais senosios muzikos ansambliais ir orkestrais.

Jau kitą vakarą, rugpjūčio 11 d. 20 val., Didžiąją Kintų bažnyčią užlies romantiškos ir dainingos prancūzų ir italų melodijos. „Pasigėrėtina išpuoselėto vokalo, inteligencijos, kūrybingumo darna“ – taip apie Astą Krikščiūnaitę (sopranas) atsiliepia meno kritikas Edmundas Gedgaudas. Atlikėja Kintuose pasirodys kaip „Basso trio“ narė kartu su pianiste Audrone Kisieliūte ir kontrabosininku Donatu Bagursku. Ilgametės scenos partnerystės tarp A. Krikščiūnaitės ir A. Kisieliūtės, atliekant kamerinę muziką, ir nuolatinio ansamblinio muzikavimo galimybių ieškojimo išdava – su D. Bagursku suburtas „Basso trio“, turbūt pirmasis tokios sudėties ansamblis Lietuvoje. Kaip bebūtų, balso ir styginių instrumentų karaliaus – kontraboso – duetas scenoje tikrai neįprastas ir gana egzotiškas. Vis dėlto, nors kontrabosas pasižymi žemu ir sodriu garsu, D. Bagursko rankose šis didžiulis  instrumentas skamba subtiliai, švelniai ir tarsi susilieja į vieną skambesį su A. Krikščiūnaitės sopranu. Koncerte „Vakaro melodijos“ skambės žymių vokalinės muzikos meistrų Franciso Poulenco, Jules‘o Massenet, Gabrielio Fauré, Ruggiero Leoncavallo ir kitų autorių dainos, tiek originaliai skirtos, tiek pritaikytos šiai ansamblio sudėčiai.

Po koncerto melodinga vakaro nuotaika tęsis. 22 val. Senojoje Kiminių sodyboje bus rodomas filmas apie legendinę dainininkę, sopraną Marią Callas. Festivalis „Kino pavasaris“ Kintų muzikos festivaliui dovanoja išskirtinę galimybę pažiūrėti juostą „Maria Callas: savais žodžiais“ (rež. Tom Wolf), kurioje garsiausia visų laikų operos solistė savo nepaprastą gyvenimo istoriją pasakoja savais žodžiais. Filme naudojama anksčiau niekam nematyta archyvinė medžiaga, asmeninės nuotraukos, intymūs laiškai.

Festivalį vainikuos socialiai atsakingas renginys: Kintų muzikos festivalyje kasmet skambėdavo vienas koncertas vaikams, tačiau šiemet dėmesys bus atkreipiamas ypač į sergančius rajono vaikus. Šiemet festivalio organizatoriai užmezgė bendradarbiavimą su labdaros ir paramos fondu „Mažoji širdelė“, vienijančiu įgimtomis širdies ligomis sergančius vaikus visoje Lietuvoje, bei gydytoja – vaikų kardiologe iš Vilniaus Santaros klinikos m. dr. Rita Sudikiene, kuri padės greičiau diagnozuoti sunkius širdies susirgimus. Rugpjūčio 15 d. 19 val. šį labdaringą gestą lydės Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro gastrolės – Didžiojoje Kintų bažnyčioje suskambės muzikinis spektaklis „Pasaka be pavadinimo“. Naujas kompozitorės Nijolės Sinkevičiūtės, režisierės Eglės Miškinytės ir libreto autoriaus Virgio Pupšio kūrybinis darbas papasakos vaikams apie vienybę ir tikrą draugystę, o veikiantys personažai jaunuosius klausytojus privers nusišypsoti, pyktelti, atjausti, nusijuokti ir galiausiai – pamilti.

„Dvasios veidrodžiai“| Senosios muzikos ansamblio „Concerto Fiorito“ koncertas – rugpjūčio 10 d. 22 val. Didžiojoje Kintų bažnyčioje

„Vakaro melodijos“| „Basso trio“ koncertas – rugpjūčio 11 d. 20 val. Didžiojoje Kintų bažnyčioje

„Kino pavasario“ dovanojama filmo „Maria Callas: savais žodžiais“ peržiūra – rugpjūčio 11 d. 22 val. Senosios Kiminių sodybos daržinėje. Įėjimas laisvas

„Pasaka be pavadinimo“ | Koncertas vaikams ir šeimoms su Labdaros ir paramos fondu „Mažoji širdelė“ bei  Šilutės ligonine – rugpjūčio 15 d. 19 val. Didžiojoje Kintų bažnyčioje

Bilietai platinami platformoje bilietai.lt

Be the first to comment on "Kintų muzikos festivalio finale – gurmaniškas barokas, romantinis vokalas ir pasaka vaikams"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*