Keturiasdešimties metų darbas įprasmintas meniniame albume

 

Šilutės Hugo Šojaus muziejuje šiandien pristatytas meninis albumas. Jame – žinomų ne tik Šilutės rajone, bet ir visoje Lietuvoje tautodailininkų, pelniusių ne vieną garbingą įvertinimą, Angelės ir Vytauto Raukčių darbai. Tai tęstinis Lietuvos nacionalinio muziejaus leidinys „Tradicijos ir dabartis“. Neseniai dienos šviesą išvydęs albumas – trečias iš šios serijos ir skirtas šiems tautodailininkams. Jis taip ir vadinasi „Liaudies meistrai Angelė ir Vytautas Raukčiai“.

Šis albumas buvo išleistas ir pristatytas Vilniuje Lietuvos nacionaliniame muziejuje prieš Velykas atidarytoje jų personalinėje kūrybos darbų parodoje. Šis tautodailininkų darbų katalogas įprasmino ir savotiškai vainikavo jų kūrybinės veiklos keturiasdešimties metų jubiliejų. Tai taip pat buvo lyg savotiškas parodos papildymas, nes, anot A.Rauktienės, tik apie 40 procentų pasiskolintų eksponavimui darbų parodos rengėjai galėjo sutalpinti didžiulėje Lietuvos nacionalinio muziejaus salėje. Tad, ką kuria ar jau yra sukūrę šie mieli žmonės, galima pamatyti šiame albume.

O į jį pateko kone visa Raukčių kūryba: margučiai, įvairūs dirbiniai panaudojant margučius, mediniai bei kauliniai žaislai, kurių gamybą vėl visiems priminė šie liaudies meistrai. Taip pat yra ir Vytauto pagaminti sietynai, skrynios, iš medžio tekinti dirbiniai, skulptūrėlės iš gamtos, dirbiniai iš žolynų ir dar daugelis kitų. Pavyzdžiui, vienas naujesnių darbų – Angelės sumanyta kompozicija, kur išskutinėti, išpiešti margučiai gėlėmis, kurių pavadinimus savo poezijoje naudojo Salomėja Nėris. Tai stebina ne tik išmone, bet ir nepaprastu kruopštumu bei puošnumu.

Visi parodoje Vilniuje eksponuoti darbai jau grįžo į Vyrauto ir Angelės Raukčių namuose įrengtą muziejų. Norintieji pamatyti šiuos darbus – turėtų paskubėti, nes, pasak liaudies meistrų, jie iš šių darbų gyvena. Tad atvykus į Balčių kaimą, į Angelės ir Vytauto įkurtą muziejų, jų darbų galima ir įsigyti.

Raukciai_05-17-2Raukciai_05-17-3

Be the first to comment on "Keturiasdešimties metų darbas įprasmintas meniniame albume"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*