Katyčių garbės vardas suteiktas Jonui Aušrai  

Liepos 5 dieną be galo jaukioje ir ilgamete praeitimi alsuojančioje Katyčių bažnyčioje vietos bendruomenė po maldos Garbės piliečio vardą suteikė istorinei asmenybei – Jonui Aušrai.    

1890 metais šios bažnyčios parapijai priklausančiam Minjotų kaime gimęs J. Aušra – XX a. pradžios Mažosios Lietuvos politikos ir visuomenės veikėjas. 1911 m. Jonas Aušra Katyčiuose subūrė vietos jaunimą ir įsteigė lietuvių jaunimo draugiją „Vainikas“. Drauge su kitais šios draugijos nariais J. Aušra dainavo Vydūno vadovaujamame Tilžės lietuvių giedotojų draugijos chore. Vėliau kartu su šiuo Mažosios Lietuvos filosofu buvo vienas iš jaunimo draugijų sąjungos „Santaros“ steigėjų. Vėliau dirbo spaustuvininko darbą Martyno Jankaus spaustuvėje Bitėnuose.

1921 m. Jonas Aušra tapo Prūsų lietuvių Tautos Tarybos nariu, buvo 1923 m. Klaipėdos sukilimo dalyvis. 1923 m. sausio 19 d., kaip Mažosios Lietuvos gelbėjimo komiteto Šilutės apylinkės skyriaus atstovas, pasirašė Šilutės deklaraciją. Perėmus Klaipėdos uosto muitinę, Jonas Aušra buvo vienas pirmųjų darbuotojų. Būdamas aktyvus lietuvininkas, sunkiai pritapo ir Klaipėdos kraštą užėmusios nacistinės Vokietijos, ir prie sovietų okupacijos. Nuo 1954 iki mirties 1960 metais dirbo buhalteriu Klaipėdos žemės ūkio technikumo mokomajame ūkyje. Palaidotas Joniškės kapinėse Klaipėdoje.

Įvertinus šio žmogaus veiklą bei nuopelnus Mažosios Lietuvos kultūrai, Katyčių bendruomenė ir nutarė suteikti Garbės piliečio vardą Jonui Aušrai. Į šias iškilmes suvažiavo jo giminės, kurie pasirašė Atminimo knygoje. Pagerbti šios žmogaus iš Klaipėdos taip pat atvažiavo ir Klaipėdos muitinės atstovė – giminėms ji įteikė simbolinį muitinės ženklą, kaip pagarbą J. Aušrai prisidėjus prie Lietuvos muitinės įkūrimo, kuriam nesenai sukakto 100 metų.

Šiuo įvykiu pasidžiaugė ir iš šių vietų kilimo Seimo narys Stasys Alfredas Nausėda. Su šiuo svarbiu įvykiu vietos bendruomenę taip pat pasveikino Šilutės savivaldybės administracijos direktorius Virgilijus Pozingis. Šios J. Aušros pagerbimo iškilmės buvo įžanga į Mindaugo karūnavimo dieną vykusią Katyčių miestelio šventę.

Be the first to comment on "Katyčių garbės vardas suteiktas Jonui Aušrai  "

Leave a comment

Your email address will not be published.


*