Karpiniuose išreikšta meilė savo kraštui

Rajono tautodailininkės Rūtos Emigart Juraitytės Čiuželienės karpinių parodos kelionė tęsiasi. Šį kartą rudens takelis, pasipuošęs gelsvais lapeliais, atvedė į Kintų Vydūno kultūros centrą, kur spalio į dieną – Tarptautinę pagyvenusių žmonių ir muzikos dieną – buvo pristatyta karpinių paroda „Iškarpysiu meilę savo kraštui“. Renginio metu keletą dainų atliko  Saugų moterų vokalinis ansamblis „Vakarė“, deklamavo mokytojas Stanislovas Būdvytis.

Apie tautodailininkę

Rūta Emigart Juraitytė Čiuželienė yra gimusi Šilutės rajone, Kukorų kaime. Mokėsi ir baigė Saugų vidurinę mokyklą. Baigusi studijas Šiaulių pedagoginiame institute, dešimt metų dirbo Klaipėdos 19-ojoje vidurinėje mokykloje. Persikėlusi gyventi į Šilutę, penkerius metus dirbo Šilutės pirmojoje vidurinėje mokykloje dailės mokytoja. Ilgiausiai išdirbo Šilutės 3-iojoje vidurinėje, dabartinėje Martyno Jankaus pagrindinėje mokykloje. R. Čiuželienei už ypatingus tautodailės darbus ir Pamario krašto garsinimą 2006 metais buvo įteikta Šilutės rajono savivaldybės „Sidabrinės nendrės “ premija. Ne kartą apdovanota geriausio metų liaudies meistro nominacija „Aukso vainikas“. 2016 metais Lietuvos Respublikos kultūros ministro įsakymu suteiktas Meno kūrėjos statusas. Jau keletą metų Rūta vadovauja Lietuvos tautodailininkų sąjungos Žemaitijos skyriaus Šilutės sekcijai. Jos vadovaujamu laikotarpiu suaktyvėjo rajono tautodailininkų veikla, darbų parodos rengiamos ne tik rajone, bet ir už jo ribų. Tautodailininkų šeimą nuolat papildo nauji nariai, keičiasi jų statusas.

Įsimintina paroda

Menininkė, pristatydama savo parodą, kalbėjo, kad jai labai malonu savo darbus eksponuoti gimtajame krašte, kurį myli ir gerai pažįsta. „Sugalvojusi karpinio temą, gilinuosi į ją, daug skaitau, domiuosi tautosaka, istorija. Mano darbuose dominuoja pamario krašto vaizdai, kurėnų burės, Ventės ir Uostadvario švyturiai. Esu iškarpiusi vos ne visų rajono bažnyčių siluetus. Labai mėgstu į paveikslus įpinti medžių ir paukščių vaizdus“, – kalbėjo R. Čiuželienė. Autorė papasakojo, kad studijų metu domėjosi sienine tapyba, o pomėgis karpyti atsirado žymiai vėliau, kai buvo pastebėta vieno užsiėmimo metu. Saugiškės moterys, dalyvavusios susitikime, patikino, kad dar yra išlikęs darbas Saugų Jurgio Mikšo pagrindinėje mokykloje.

Neatskiriama tautodailininkės kūrybos sritis – atvirukų gamyba. Juos kuria įvairioms šventėms, puošia spalvingais karpiniais, o vėliau dovanoja draugams ir pažįstamiems. Ne išimtis buvo ir šis susitikimas – renginio dalyviams autorė padovanojo atvirukų, puoštų karpiniais, o kai kurie gavo atviruką su savo zodiako ženklu. Tai naujas autorės darbų ciklas. Kūrėja nuolat stebina savo gerbėjus.

Vydūno muziejaus darbuotojos Asta Neimantienė ir Reda Cirtautienė dėkojo viešniai už puikią dovaną – knygą „Karpinių kalba“. Atvykę draugai ir renginio dalyviai sveikino tautodailininkę su suteikta  I-ąja vieta regiono tautodailininkų „Aukso vainiko“ parodoje, kuri buvo atidaryta rugsėjo 30 dieną Doviluose.

Mokytojas Stanislovas Būdvytis stebino visus puikiai deklamuodamas atmintinai ne vieną  eilėraštį. Saugų moterų vokalinis ansamblis „Vakarė“ (vadovė Danguolė Žilionienė) sušildė visus savo skambiomis dainomis. Visiems buvo jauku ir šilta, nes gaubė tautodailininkės Rūtos kūryba.

Po renginio visi buvo pakviesti paskanauti arbatos, pyragėlių, pabendrauti.

Paroda Kintų Vydūno kultūros centre veiks iki spalio 29 d.

Be the first to comment on "Karpiniuose išreikšta meilė savo kraštui"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*