Juknaitiškio Užgavėnių kaukių paroda Klaipėdoje

Vakar Klaipėdoje, Lietuvos tautodailininkų sąjungos Žemaitijos skyriaus parodų – pardavimo salone „Marginiai“, atidaryta juknaitiškio Stanislovo Meškausko drožinėtų Užgavėnių kaukių bei kitų jo darbų paroda.

Kaukes bei kitokius dirbinius iš medžio Stanislovas Meškauskas drožia nuo 14 metų. Tai jo laisvalaikio užsiėmimas, nes daugiau laiko joms drožti, dirbant ankstesniais laikais inžinieriumi žemės ūkio įmonėse, galėjo skirti tik žiemos laiku. O ir dabar daugiau laiko tam savo pomėgiui jis skiria žiemos vakarus prie virtuvės krosnies namuose Juknaičiuose.

Paklaustas, kiek iš viso pagamino tokių žiemos išvarymo linksmybėms skirtų kaukių, sakė, kad specialiai neskaičiavo, tačiau jų galėtų būti virš penkiasdešimties.

Kas pasirodys ėmus drožti į rankas paimtą liepos medžio pliauską, sakėsi nežinantis – tiesiog tai priklauso nuo nuotaikos, medžio struktūros. Pavyzdžiui, didesnė šaka tame medyje iš karto siūlosi būti personažo nosimi.

S.Meškauskas drožia ir „vyriškas“, ir „moteriškas“ Užgavėnių kaukes. Žinoma, nemaža dalis, kaip kad ir priklauso, – įvairūs velniai bei velniukai. Tačiau būna, kad jose atsispindi ir dabarties gyvenimas. Taip atsirado kaukė, kurią įkvėpė viena buvusi švietimo ministrė. Tačiau, prisipažino autorius, tai būna tik išimtinais atvejais.

Be šių kaukių juknaitiškis tekina įvairius medinius dubenis bei drožia medinius šaukštus ar samčius šeimininkėms. Namuose Juknaičiuose turi ne tik dailią pavėsinę padaręs, bet ir meniškai ją drožiniais papuošęs. Vienas iš artimesnių darbų – išdrožti pelėdą ir ja papuošti savo sodą. Sakėsi, kad medieną tam reikalui jau turi.

Tai pirmoji juknaitiškio S.Meškausko darbų paroda. Jos atidarymo metu Lietuvos tautodailininkų sąjungos Žemaitijos skyriaus pirmininkė Vida Šmitienė džiaugėsi, kad tautodailininkų būrį įsilieja vis naujų žmonių, nes unikalius dalykus drožiančiųjų ar gaminančiųjų gretos retėja – vyresnieji vis mažiau turi jėgų, o jaunino nėra daug. Paroda – pardavimas „Marginiuose“ veiks visą birželio mėnesį.

Be the first to comment on "Juknaitiškio Užgavėnių kaukių paroda Klaipėdoje"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*